Jeugd eist Vlaamse toekomst?
Nieuws, Politiek, België, Lokaal -

Jeugd eist Vlaamse toekomst?

Donderdagavond marcheert NSV door de straten van de Antwerpse studentenbuurt. Dit roept heel wat reacties op. DeWereldMorgen.be sprak met de organisatoren van de tegenmanifestatie.

donderdag 4 maart 2010 15:17
Spread the love

Donderdagavond houdt de NSV haar jaarlijkse betoging, deze keer in Antwerpen rond de centrale slogan ‘Jeugd eist Vlaamse toekomst’. Extreem-rechts komt de straat op voor een onafhankelijke Vlaamse staat, voor ‘een rechtvaardige Vlaamse economie waar er nog jobtoekomst voor jongeren is’ en vooral voor ‘een Vlaamse toekomst voor onze jeugd in grootsteden’. De NSV-website geeft nog verdere uitleg bij die laatste eis: “Er moet een halt toegeroepen worden aan de verkleuring en vervreemding van onze steden. Vlaanderen mag voor ons gerust een pak Vlaamser.”

De betoging roept veel reacties op bij de studenten. We vroegen tekst en uitleg aan Sofie Sas van Studenten Tegen Racisme en Thomas Baeyens van ALS-Antwerpen.

Waarom komen jullie donderdagavond op straat?

Thomas: “Donderdagavond komen we samen op de Dageraadplaats omdat we niet akkoord gaan met de ideeën en de praktijken van de NSV. We willen duidelijk maken dat we de slogans die de NSV op dat moment door de studentenbuurt aan het roepen is, niet normaal vinden.”

Sofie: “Met Studenten Tegen Racisme hebben we gekozen om er een manifiesta van te maken. Anders dan een klassieke betoging, willen we er een toffe bedoening van maken. We willen dat zo veel mogelijk studenten op straat willen en durven komen.”

Wat hebben jullie eigenlijk tegen NSV?

Thomas: “De NSV heeft zeer veel op haar kerfstok, racisme, geweldfeiten, het lijstje is lang. Zeer recent nog hebben leden van de NSV een ALS-activiteit aangevallen. Ze hebben actie gevoerd tegen asielzoekers, door toiletpapier te smijten naar mensen die op de universiteit te gast waren.”

“Natuurlijk zijn ze meestal niet zo dom om dergelijke acties met pet en lint te doen. Dergelijke schandalige dingen doen ze als individuen.”

Sofie: “NSV is een gevaarlijke en racistische organisatie. Dat staat als een paal boven water. In Gent en Leuven denken er veel dat het NSV braver zal worden als ze erkend worden. Antwerpen is hét bewijs dat dit niet het geval is.”

Hoeveel volk wordt er verwacht?

Thomas: “We verwachten 500 à 600 man. We mikken er zeker en vast op dat we dubbel zo veel volk hebben dan NSV. Die mannen komen van over heel Vlaanderen en ze zijn meestal met 2 tot 300 man.”

Sofie: “De antiracistische strijd is de laatste jaren veel te veel beperkt gebleven tot de activisten. Dit terwijl de meerderheid van de studenten NSV géén normale organisatie vindt. We moeten een zo breed mogelijk draagvlak maken tegen extreemrechts en zo veel mogelijk studenten de straat op krijgen.”

Tegenbetogingen tegen NSV hebben de reputatie steeds uit de hand te lopen. Verwachten jullie problemen?

Sofie: “We verwachten zeker geen problemen. We hebben er ook voor gekozen om onze manifestatie naar Berchem te laten trekken. Dat is ver genoeg van de NSV. We willen zeker vermijden dat de manifiesta in botsing komt met de zonder twijfel talrijk aanwezige ordediensten. We willen vermijden dat studenten thuis blijven uit schrik voor rellen.”

take down
the paywall
steun ons nu!