Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Landbouw, Voedsel, Genetisch gewijzigde gewassen, GGO's -

Genetisch gewijzigde aardappel stuit op protest

De Europese Commissie heeft toestemming verleend om een genetisch gewijzigde aardappel te telen. De naam is Amfora, een product van de Duitse multinational BASF.

woensdag 3 maart 2010 13:04
Spread the love

Zowel Friends of the Earth Europe als Greenpeace zijn erg gekant tegen de introductie van de genetisch gewijzigde aardappel. Die bevat immers een gen dat resistent is tegen antibiotica. En dat gen kan in de voedselketen terechtkomen. Zoiets valt niet uit te sluiten, aldus de critici.

Een verspreiding van dit gen houdt gevaren in voor de volksgezondheid. Want het zou de efficiënte werking van antibiotica kunnen aantasten. Dat is nochtans een levensnoodzakelijk geneesmiddel.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft haar toestemming verleend. Maar het valt op, aldus Friends of the Earth en Greenpeace, dat die beslissing voor het eerst niet unaniem is genomen.

Er bestaan al conventionele aardappels met dezelfde kwaliteiten. Voor de critici een extra argument om de vraag te stellen: waarom is het dan absoluut nodig ook een genetisch gewijzigde soort te willen introduceren?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!