Provocatie kenmerkt ‘Het Groot Islamdebat’
Nieuws, België, Islam, Wim Van Rooy, Yves Desmet, Meryem Kanmaz, Nordin Taouil, Abdoulmouthalib Bouzerda, AEL -

Provocatie kenmerkt ‘Het Groot Islamdebat’

Donderdag 25 februari 2010 organiseerden verschillende studentenverenigingen aan de VUB “Het Groot Islamdebat”. Sprekers waren Wim Van Rooy, Yves Desmet, Meryem Kanmaz, Nordin Taouil en Abdoulmouthalib Bouzerda. Moderator was Johny Vansevenant. Die combinatie zorgde voor vuurwerk.

maandag 1 maart 2010 00:57
Spread the love

Het debat begon hevig met Wim Van Rooy (“De malaise van de multiculturaliteit”) die de islam verklaarde tot een oorlogsgodsdienst. Meryem Kanmaz (ex-De Standaard) zei hierop dat de uitzondering de norm is geworden en dat over de ‘silent majority’ van de islamieten niet wordt gesproken, maar dat het debat wordt gevoerd op basis van de uitzonderingen.

Yves Desmet (De Morgen) haalde een andere invalshoek aan en vond dat de islam wordt misbruikt voor diverse politieke agenda’s: “De islam die ik zie, is de islam die ik in de zaal zie, en die is geïntegreerd. Ik pleit voor dialoog en die ontstaat niet als je tegen elkaar roept. Dit is een land waar er geloofsvrijheid is, maar er mag ook geloofskritiek zijn en die moet je leren aanvaarden.”

Burgerschap

Imam Nordon Taouil wees erop dat moslims weinig fora krijgen en dat hierdoor de islam in een negatief daglicht komt. “Hopelijk verandert dit in de toekomst.” Hiertegenover stelde Abdoulmouthalib Bouzerda (voorzitter Arabisch-Europese Liga (AEL) Nederland) echter het omgekeerde. “Moslims moeten de islam niet uitleggen aan de Europeanen. Beter zouden ze burgerschap uitgelegd moeten krijgen. En Europeanen moeten aanvaarden dat er midden in Europa een ander godsdienst bestaat.” Bouzerda ontkent niet dat er uitdagingen zijn die aangepakt moeten worden, maar dan beter in termen van burgerschap en niet door de islam te gebruiken om bijvoorbeeld kijkcijfers omhoog te halen.

Imagoprobleem

Ook Kanmaz vond dat de islam met een imagoprobleem te kampen heeft. “Ik wil tot een dialoog komen, tot een multiculturele 21ste eeuw”, klonk het. Maar Van Rooy dacht hier anders over. Hij vond dat er helemaal niets westers aan de islam was en met zijn uitspraak ”Als het u niet aanstaat, ga terug” zorgde hij voor behoorlijk veel commotie, zowel bij het publiek, als tussen de panelleden. Hij beargumenteerde zijn uitspraak met het volgende: “Ik heb nog nooit een bevolkingsgroep gezien die zo ‘gepamperd’ werd als de moslims. Ze krijgen zoveel kansen maar ze doen er niets mee.”

Terwijl Bouzerda Van Rooy beschuldigde van racisme na zijn uitspraak, haalde Nordin Talouil de geschiedenis aan: “Wij zijn hier niet gekomen uit eigen wil. Men had ons nodig om Europa op te bouwen, en dat hebben we dan ook gedaan!” Yves Desmet stelde ook vast dat moslims vroeger niet werden gezien als moslims, maar wel als gastarbeiders. “Moslim zijn is een belangrijk deel van de identiteit, maar veel mensen zijn meer Mechelaar of voetbalfan en dat aspect mogen we zeker niet vergeten.”

Over het hoofddoekverbod zei Bouzerda: “Men hoeft het niet eens te zijn met ons, maar waar niemand het oneens over mag zijn is dat de hoofddoek staat voor het recht om je godsdienst te beoefenen.’ © 2010 – StampMedia – Dinc Nesrin

take down
the paywall
steun ons nu!