De contrareformatie in Vlaanderen
Essay, Politiek, Contrareformatie, Politieke partijen, Vlaams politiek landschap -

De contrareformatie in Vlaanderen

Bij DeWereldMorgen.be staat de deur en de website steeds open voor kritische reflecties op de samenleving. Marc Heughebaert en Dirk Holemans van Oikos bijten de spits af met een eerste artikel in een reeks onder de noemer “De contrareformatie van het conservatieve Vlaanderen”.

zondag 28 februari 2010 15:17
Spread the love

Oikos is een denktank voor sociaal-ecologische verandering. In deze bijdrage schetsen de auteurs een Vlaanderen waar “de oude conservatieve en rechtse ideeën floreren” en waar “de oude macht zich herstelt, maar wel in een vernieuwde en moderne vorm, aangepast aan de moderne samenleving”.

Volgens Heughebaert en Holemans zijn het de N-VA en het VOKA die de leiding nemen in deze contrareformatie. Of ze gelijk hebben, wil ik aan u overlaten, maar de uitspraken van zowel N-VA als de Vlaamse regering lijken zeer dikwijls een echo van de stellingnames van VOKA.

Leest u zelf even mee uit een nieuwjaarsboodschap van VOKA-Waasland:

“De beleidsmakers moeten terug het heft in handen nemen en leiden in plaats van zich te laten misleiden. Stop de waanzin van de volksdemocratie en anarchie en begin weer ZELF te besturen!” (vet en hoofdletters van VOKA)

Volgens Heughebaert en Holemans voltrekt de contrareformatie zich op het totale maatschappelijk terrein en uit ze zich als economisch rechts en ethisch conservatief. Bovendien is er een toenemend individualisme, een antistedelijk sentiment en de terugkeer van de betonboeren en de projectontwikkelaars.

Heughebaert en Holemans vinden dat er dringend werk moet worden gemaakt van een links antwoord op de contrareformatie. Het eerste obstakel is volgens hen de onderschatting van de kracht van rechts en het ontkennen van de precaire situatie aan de progressieve en linkerzijde.

We nodigen u graag uit om de komende weken zelf eens te toetsen of de redenering van Heughebaert en Holemans steek houdt.

Lees: De contrareformatie van het conservatieve Vlaanderen

take down
the paywall
steun ons nu!