De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VERKIEZINGEN. Wat doet de Regering nadien aan sociaal-medische noden? Met welke centen?

dinsdag 30 april 2024 08:00
Spread the love

NA DE VERKIEZINGEN: WAT DOET DE REGERING AAN SOCIAAL-MEDISCHE NODEN? MET WELKE CENTEN? WIE MOET INSPRINGEN?

“Kraakt het systeem niet?” vraagt de radiojournaliste aan Minister Welzijn van Vlaanderen, Crevits in De morgen op Radio 1 Eén.

Crevits: “Wij hebben de meeste [mindervaliden], zelfs alle mensen met Zorgnood Cat. 1 kunnen helpen. Het is waar dat er nog veel mensen in Cat. 2 en 3 op meer middelen wachten, waar zij in principe (!) recht hebben.  Maar aan de politieke partijen die menen dat zij simpele oplossingen hebben, moet je vragen even uit te zoomen.

1. We komen van ver.  In het verleden konden deze mensen helemaal niet veel meebeslissen over hun leven. Met ons nieuwe systeem van “Persoonsvolgend Budget” is dat anders. Er is al enorm veel geïnvesteerd. Om de wachtlijsten weg te werken, wij hebben dat berekend, zal de volgende regering nog 1,4 Miljard meer moeten besteden.

 

2. Bovendien zijn er [ de laatste 60-80 jaar, sinds de oorlog zeg maar] grote veranderingen opgetreden: WIJ LEVEN LANGER. Dat brengt mee dat er meer mensen zijn die zorg nodig hebben. Vaak complexe zorgen. Daar is niet altijd professionele mankracht voor beschikbaar. Minister Crevits: wij denken dat we maatschappelijk daarom terug naar een [deprofessionalisering] moeten: “Dat gepensionneerde buren elkaar een handje toesteken, bijvoorbeeld ” [Almaar meer beroepskrachten inschakelen is onbetaalbaar.]

 

[Kijk eens aan. Dat is dus eerlijk toegegeven dat het waar is wat filosofen en publicisten zoals ikzelf, Dirk De Wachter en H. De Dijn al jaren aanklagen: De “ontrafeling van het Sociale Weefsel” is geen uitvindsel! Dat is een gevolg van onder andere de toenemende geld-economie, de hoge eisen van de Arbeidsmarkt; en andere factoren zoals een doorgeslagen individualisering door bij-effecten van zeer populaire dingen aĺs de auto, de televisie,  de schermen van pc en smartphones. De communicatieVAARDIGHEDEN, de praat-talenten van mensen boeren achteruit. Dan krijg je bange, ongewild eenzame mensen.  We leven misschien in tijden van meer  geld dan onze voorouders ooit hadden, maar met een gebrek aan menselijke contacten,  aan hart, ontmoetingskansen en warmte.

 

3. Minister Crevits: “Bovendien zijn zeer veel mensen nu aan het werk, geabsorbeerd in de Arbeidsmarkt. Dat brengt ook meer zorgnoden mee (!).”

[Wij vragen ons af, kan je dan niet beter mensen mild benaderen die thuis blijven, en op informele manier mens zijn en functies vervullen in hun sociale omgeving? Zoals de zorg van senioren voor elkaar, waarvan het Ministerie intussen zelf de onmisbaarheid begint te begrijpen. De trend iedereen voor elke inzet te betalen lijkt op zijn grenzen te stoten.

We moeten misschien toch weg evolueren van een CASH ECONOMY , opnieuw naar een veel ouder model dat in andere windstreken intact bleef: de KIND ECONOMY (een vriendelijke economie, waar buren en familie elkaar spontaan de hele tijd helpen; terminologie van de culturele Antropologie,  een leerzame Wetenschap).

4. Er zijn een half miljoen langdurig zieken, met aandoeningen zoals Depressie en Burn Out.  Misschien moet er in dit verband eens gevloekt worden in de Kerk (van het EconomiSme) : misschien is de jobmarkt wel voor heel wat mensen te lastig geworden. Teveel louter op efficiency gericht. Misschien in die zin te ver verwijderd van een bepaalde Natuur van de Mens.

______________________________

Pijnlijk: de tank in de kamer

Na het beluisteren van dit ernstige en vakkundige gesprek tussen deze twee vrouwen maak ik mij de bedenking dat een grote budgettaire “concurrent” hier totaal uit het debat is gehouden: de militaire noden!

Twee slotvragen

1 Wie kan vandaag “goed politicus” zijn? De uitdagingen zijn niet min. Laat ons dan ook met de nodige eerbied over hen denken, schrijven en spreken.

2 Wat zou het lot zijn van mensen met grote zorgnoden, wanneer de harde extreem rechtse “politici” aan het stuur komen?!  Merk op: nu al, sinds tientallen jaren, nemen tienduizenden vrijwilligers zorgnoden op. Zoals bij Tele-Onthaal , in huiswerkbegeleiding, in palliatieve zorg, in mantelzorg, in gehandicaptenzorg… Domeinen waar ondergetekende strepen heeft verdiend.

Besluitende suggestie

Misschien kan een andere houding een deel van de oplossing vormen. Een matiging in de eisen bij iedereen. Zowel bij de zieken en verzwakte burgers, als bij de economisten, bedrijven en politici die streven naar meer economische groei, als bij de werkende burger die al bij al over historisch veel koopkracht beschikt, en die soms niet geheel terecht zichzelf op de borst klopt dat hij de belangrijkste peiler is onder de samenleving.

De groeiende eisen van Defensie in de komende jaren zullen waarschijnlijk dergelijke algemene versobering hoe dan ook afdwingen.

Misschien kan tenslotte een vernieuwde zin voor Religie ook een bijdrage leveren in het blijvend vinden van iets dat in de groei-economie bij consumenten en producenten soms vreemd schaars lijkt geworden: Tevredenheid. Innerlijke Vrede. Dankbaarheid.

__________________

  • Het vraaggesprek met minister Crevits is te herbeluisteren via de app van Radio Eén.
  • Illustraties: eigen foto’s

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!