© Galerie De Zwarte Panter
Nieuws, Cultuur, België, Galerie De Zwarte Panter, Nick Andrews -

Nick Andrews gaat sacraal

Met de herfsttentoonstelling 'Sacred Themes' in galerie De Zwarte Panter in de Antwerpse Hoogstraat begeeft Nick Andrews (° Londen 1972) zich op het pad van het sacrale.

zondag 28 augustus 2011 21:20
Spread the love

De Londenaar neemt in zijn nieuwste expositie de heilige thema’s uit de kunstgeschiedenis als uitgangspunt die hij in de gotische kapel van de galerie op een hedendaagse manier herinterpreteert en weergeeft. Hij doet dat, zoals vele kunstschilders het hem in de loop der tijden hebben voorgedaan, ondermeer door de mythologie als inspiratiebron te hergebruiken vanuit het inzicht dat kunst steeds weer een antwoord moet kunnen geven op wat haar voorgangers hebben gepresenteerd.

Lord Byron

In een reusachtig schilderij van 2,90 x 7,50 meter maakt hij in de kapel een allusie naar de schilderijen en de thema’s rond ‘De Baadsters’ in de kunstgeschiedenis maar plaatst de figuren en personages niet expliciet op de voorgrond. Hij laat ze eerder opgaan en verbindt ze, bijna organisch, met het landschappelijk kader en met de natuur. Andrews heeft in dit werk, blijkbaar als een soort tegenpool, de bekende verzen: ‘But I have lived and have now lived in vain’, van de Engelse romantische dichter Lord Byron geïntegreerd. Byron werd omwille van zijn flamboyante levenswandel een Bad Boy genoemd. Andrew gebruikt diens reputatie in dit schilderij waardoor de romantiek van het thema gevoelig en opvallend wordt verhard.

Joie de vivre

In een ander werk voert hij de waternimf Ondine op die enkel een ziel kon krijgen door zwanger te worden. Hij associeert haar met het water zoals deze schilder het water ziet en vult het thema op zulke eigenzinnige wijze in dat het vanzelfsprekende in de interpretatie teniet wordt gedaan. Elders dan weer in de tentoonstelling laat hij zich inspireren door de Zaaier van Millet, een foto van Man Ray of een tatoeage. Er zijn ook interieurwerken van casino’s te zien die in zekere zin opponeren met de ‘waterwerken’ die een soort joie de vivre symboliseren.

Uitgeveegd

Andrews schildert met een gewaagd kleurenpalet en behandelt met krachtige penseelstreken de personages die in feite enkel worden gesuggereerd. Soms bestaat het gelaat uit een masker en dan weer niet alsof ze zijn uitgeveegd. Wie zijn tentoonstelling in 2009 in dezelfde galerie heeft gezien merkt bij deze nieuwe werken van Andrews dat hij in zijn schilderen spontaner is geworden. Zijn werk is nu wat minder overvol en er wordt meer ruimte aan het wit in de doeken weergeven. Hij toont deze maal ook een aantal aquarellen met abstracte figuren en beschilderde keramische borden.

Boek

Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt het boek Sacred Themes een ontmoeting tussen Nick Andrews en Jeroen Olyslaegers die in deze uitgave toch wel treffend beschrijft: “In vroegere tijden was alles sacraal. Althans zo denken wij dat ze vroeger dachten. Maar uiteraard is dat een constructie. We hebben gewoon een lichtzijde nodig voor alles wat we vandaag verwerpelijk vinden”.

Sacred Themes – Nick Andrews – Van zondag 11 september tot en met zondag 23 oktober 2011 – Galerie De Zwarte Panter – Hoogstraat 70-72-74 – 2000 Antwerpen – De galerie is gratis toegankelijk op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!