Bron: Code Rood
Opinie - Code Rood

Mobilisatie door Code Rood tegen Engie komt op gang

Begin mei kondigde Code Rood aan dat hun volgende actie gericht zou zijn tegen Engie, het meest klimaatschadelijke bedrijf in België. Nu, een paar weken voor de start van de actie, meldt Code Rood honderden inschrijvingen, ondersteund door een stevige reeks van infosessies en trainingen in heel België.

dinsdag 20 juni 2023 20:27
Spread the love

 

Code Rood, een Belgische beweging van massale burgerlijke ongehoorzaamheid, bezet deze zomer van 5 tot 9 juli een van de vestigingen van Engie. Hoewel de exacte plaats van de actie tot het laatste moment geheim wordt gehouden, krijgen deelnemers de mogelijkheid om een training te volgen die hen in staat stelt om deel te nemen aan de actie, ongeacht hun niveau van ervaring. “Ik voel me geïnspireerd om actie te ondernemen tegen vervuilende bedrijven die de klimaatcrisis in de hand werken. We moeten collectief actie ondernement en dat gaan we doen,” zegt Lowie van End Fossil Gent, die net een Code Rood training volgde in Gent.

“De deelnemers hekelen de klimaat-, sociale en menselijke ramp die wordt veroorzaakt door de activiteiten van bedrijven als Engie”, legt Peter Paul uit. “Engie heeft de afgelopen jaren enorme winsten gemaakt in een context van diepe sociale en klimaatcrisis, waar gezinnen niet meer weten hoe ze hun energierekening moeten betalen.” In 2022 betaalde de industriële reus €3,4 miljard aan dividenden uit aan zijn aandeelhouders. Naast deze superwinsten profiteert het bedrijf van financiële steun van de Belgische staat, met o.a. een subsidie van €1 miljard, verdeeld tussen Engie en Luminus, voor de bouw van nieuwe gascentrales, één in Flémalle (Engie) en één in Seraing (Luminus). Overheidsgeld dat willens en wetens wordt besteed aan de vernietiging van de planeet.

Met het oog op deze aanstootgevende winsten herhaalt Code Rood zijn solidariteit met de arbeiders van Engie en onderhoudt een nauwe relatie met de vakbonden, met besef dat de actie van deze zomer een impact zal hebben op hun werkplek. “De arbeiders van de fossiele industrie moeten worden opgenomen in de noodzakelijke energierevolutie, met een omscholingsplan, aangestuurd door vakbonden, naar zinvolle banen in een duurzame economie,” zegt Alena.

Ondertussen onthulde Engie vorige week hun nieuwe scenario voor “net-zero tegen 2050“, dat voorziet in de creatie van 600 GW extra flexibele capaciteit, waarvan een deel berust op nog meer fossiele gascentrales. Een nieuwe capaciteit die koolstofvrij zal zijn tegen 2050, belooft Engie, en dat in tegenstelling tot het IEA, dat stelde dat alle elektriciteitsproductie in Europa koolstofvrij moet zijn tegen 2040. Bovendien leunt het nieuwe scenario van Engie zwaar op “koolstofvrije waterstof”, een technologie waarvan de ontwikkeling hoogstwaarschijnlijk niet voldoende zal groeien om, zoals Engie suggereert, al ons huidige gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen binnen het tijdsbestek dat door het Akkoord van Parijs is vastgesteld.

Geconfronteerd met deze desastreuze politieke keuzes, kondigde Code Rood hun beslissing aan om burgerlijke ongehoorzaamheid als actiemethode te gebruiken. “Als de fossiele industrie toestemming heeft om door te gaan met het vernietigen van de planeet en onze toekomst, dan zijn deze acties meer dan legitiem. Het is onze plicht als burgers om in actie te komen tegen deze praktijken. Door opzettelijk de wet te overtreden, maken we deel uit van een lange geschiedenis van sociale strijd, waarbij het legitiem is zich te verzetten tegen de macht van bedrijven die winst belangrijker vindt dan mensen en hun levenskwaliteit. Als de wet de fossiele industrie niet straft, zullen wij het doen” zegt Léo.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!