De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Internationaal aanhoudingsbevel tegen Paul Watson
Milieu, Justitie, Paul Watson, Sea Shepherd, Japan, Walvisvaart, Wereld -

Internationaal aanhoudingsbevel tegen Paul Watson

zaterdag 1 mei 2010 05:46
Spread the love

Japan heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de Canadese kapitein Paul Watson, hoofd en stichter van de Sea Shepherd Conservation Society (SSCS), voor het belemmeren van de Japanse walvisvaart.

A job well done

“Ik ben verrast dat het hen zes jaar heeft gekost om zich te realiseren dat we de walvisjacht belemmeren,” zei kapitein Watson gisteren in een interview voor de Canadese televisie vanuit New York.

“Dat is wat wij doen. Wij gaan naar de Zuidelijke Oceaan om de ilegale walvisvangst te verhinderen. Dit jaar waren we succesvoller dan voorgaande jaren. We zijn erin geslaagd meer walvissen te redden dan zij konden doden en hebben hen een geschat verlies van ongeveer $100 miljoen toegebracht.”

“Ik ben dus niet verrast door het arrestatiebevel. Ze worden radeloos.”

Stropers

Japan viseert bedreigde walvissoorten in erkende walvisreservaten. Wat ondermeer een overtreding is van het wereldwijd moratorium op de walvisvaart en het Antarctisch Verdrag waar ook België deel van uitmaakt.

“Het zijn stropers en wij zijn een anti-stropersorganisatie,” zegt Watson.

“Er bestaat geen verschil tussen wat zij doen en de mensen die olifanten stropen in Afrika behalve dat die zwart en arm zijn en worden neergeschoten voor wat ze doen. Wij gooien rotte boter op hun dek.”

Het is ondermeer het aanzetten tot het gooien van dit puur boterzuur dat Watson aangewreven wordt door de Japanse kustwacht die het arrestatiebevel uitvaardigde. Met dit zuur wordt getracht het walvisvlees ongeschikt te maken voor consumptie of het materiaal van de walvisvloot, zoals de harpoenen, zo te doen stinken dat het niet meer gehanteerd kan worden.

Lakse overheden

Volgens Watson bestaat er een enorme politieke en economische onwil vanwege de overheden wereldwijd om de internationale wetten omtrent natuurbehoud te doen naleven. Hierdoor is de SSCS wel verplicht om zelf het naleven van de wet af te dwingen, wat eigenlijk de taak van die staten behoort te zijn.

Dubbele moraal

“De reden waarom Japan een arrestatiebevel kan uitvaardigen is omdat het een overheid is. Maar niemand gaat dit arrestatiebevel uitvoeren,” vertelde Watson. “Interpol gaat niet in op arrestatiebevelen die politiek gemotiveerd zijn. De Daila Lama, die door China gezocht wordt voor terrorisme, wordt ook niet gearresteerd als hij het land verlaat.”

Watson haalde nog aan dat op 6 januari van dit jaar de walvisvaarder Shonan Maru 2 het SSCS schip Ady Gil geramd heeft. Het brak in twee en zonk. Daarbij werden de zes bemaningsleden in een levensbedreigende situatie gebracht. Niemand heeft de kapitein van de Shonan Maru 2 tot op heden over deze feiten ondervraagd. De Japanse wetten zijn dus blijkbaar vrij eenzijdig.

De kapitein van de Ady Gil, de Nieuw-Zeelander Peter Bethune, die na het rammen met behulp van een jet ski bij de Shonan Maru 2 aan boord ging om verhaal te halen bij de kapitein die zijn schip liet zinken, werd echter wel gearresteerd voor het wederrechtelijk betreden van het Japanse schip en zit tot op heden nog steeds in een Japanse cel.

De strijd gaat door

“In december zullen wij, echter, terug paraat zijn om de Japanse walvisoperaties in de  Zuidelijke Oceaan te verhinderen. Mocht ik gearresteerd worden dan gaan mijn medewerkers gewoon door met dit werk”, deelde kapitein Watson nog mee.

 

take down
the paywall
steun ons nu!