De link tussen goedkope tomaten en mensenhandel
Nieuws, Wereld, Economie, Goedkope producten, Mensenhandel, Mensensmokkel, Ethische producten, Uitbuiting, IOM -

De link tussen goedkope tomaten en mensenhandel

Wereldwijd zijn zeker 12,3 miljoen mensen het slachtoffer van arbeidsuitbuiting of seksuele dienstbaarheid. Ze zijn ook het slachtoffer van mensenhandel. Bedrijven maken hiervan gebruik om goedkope goederen te maken. Dat levert hen enorme winsten op. Een bedenking die Els Keytsman maakte op haar blog.

woensdag 14 april 2010 16:54
Spread the love

In geïndustrialiseerde landen werken 113.000 mensen in wat we slavernij kunnen noemen. In het Verenigd Koninkrijk worden naar schatting 500.000 tot 600.000 migranten uitgebuit.

In Frankrijk werkt de meerderheid van de Chinese migranten onder een of andere vorm van slavenarbeid, tot soms wel 21 uren per dag.

Mochten alle mensen die worden uitgebuit en slavenarbeid verrichten, eerlijk worden behandeld, dan zou men aan hen meer dan 19,5 miljard dollar moeten betalen.

En mochten  alle mensen die in geïndustraliseerde landen onder dergelijke slechte omstandigheden moeten werken, een eerlijke compensatie krijgen, dan zou dat neerkomen op 2,5 miljard dollar.

Met de campagne ‘What Lies Behind the Things We Buy?’, mikt de International Organization of Migration (IOM, *) op de consumenten. “Veel te lang is gedacht dat armoede en discriminatie de oorzaken zijn van arbeidsuitbuiting. Maar die visie is te beperkt.

Mensenhandel wordt ook veroorzaakt door een algemene wereldwijde vraag naar goedkope arbeid en goederen”, zegt William Lacy Swing, directeur-generaal van IOM. Om deze uitbuiting te stoppen, moeten consumenten dan ook kritischer kijken naar waar hun voedsel vandaan komt dat ze in de winkel kopen.

Kiezen voor ethische producten is de gemakkelijkste en meest efficiënte manier om dergelijke uitbuiting te stoppen.

Wie meer informatie wil, kan terecht op een speciale website: www.buyresponsibly.org.

Je kan ook lid worden van de Facebookgroep ‘Responsible buyers’. De speciale campagnespot is ook te zien op YouTube.

Els Keytsman (14 april 2010)

Els Keytsman is momenteel directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Tot voor kort werkte ze bij Oxfam-Wereldwinkels en was beleidsmedewerker bij Groen!. Zij houdt een blog bij op:
http://networkedblogs.com/2TiJP

(*) De International Organization for Migration (IOM) is een intergouvernementeel orgaan, en gaat uit van het principe dat humane en goed georganiseerde migratie goed is voor zowel de betrokken mensen zelf als de maatschappij in het algemeen.
 

take down
the paywall
steun ons nu!