Bron: Facebook: Woonwagencultuur

50 gezinnen op straat door sluiting woonwagenpark Deurne

In Deurne, gemeente van de provincie Antwerpen, sluit in 2023 het woonwagenpark. Zo’n vijftig gezinnen zullen op zoek moeten naar een nieuwe woonplaats.

vrijdag 13 maart 2020 13:51
Spread the love

“De bewoners hebben 3,5 jaar om een oplossing te zoeken. We geven hen daar graag de ruimte en de tijd voor”, zegt Michael Lescroart, woordvoerder van de verantwoordelijke schepen van Wonen, Fons Duchateau (N-VA). Maar dat is niet genoeg, waarschuwt Groen. “De schepen doet zelfs niet de moeite een oplossing te voorzien. De bewoners moeten zelf maar op zoek gaan naar een nieuwe locatie. Groen vraagt dat de stad binnen de drie jaar een alternatief terrein beschikbaar stelt, in overleg met de getroffen woonwagenbewoners”, zegt Ikrame Kastit (Groen), gemeenteraadslid in Antwerpen.

Woonwagenbewoners geen prioriteit

“Er is geen plaats voor het woonwagenpark in ons budget”, zegt Lescroart. “De beslissing werd gemaakt in het kader van wonen. We stelden onze prioriteiten in deze legislatuur op, en voor het terrein is geen plaats in ons budget.” Het terrein ligt in natuurgebied. “De stad integreert het terrein in de toekomst terug in park Groot Schijn. Volgens het huidige Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) is het terrein er niet meer op zijn plaats”, geeft N-VA als tweede reden. Dat terwijl in 2016 Duchateau de belofte maakte om het terrein voor de woonwagenbewoners te renoveren. “De hoop die de woonwagenbewoners op dat moment koesterden, ligt vandaag aan diggelen”, zegt Groen.

De bewoners wonen vaak al enkele generaties in woonwagens. “Voor hen is wonen in een woonwagen een essentieel onderdeel van hun culturele identiteit”, zegt Kastit. “Hun levenswijze speelt een belangrijke sociaaleconomische rol in hun overleven. Als het Antwerpse stadsbestuur hun woonwagenterrein afpakt, pakken ze dus ook hun toekomst af.”

De Vlaamse Wooncode benoemt de huisvesting van woonwagenbewoners als een bijzondere doelstelling. De stad Antwerpen kan genieten van Vlaamse steun bij de aanleg van een woonwagenterrein op haar grondgebied. “Misschien kan minister van Wonen Matthias Diependaele, een partijgenoot van schepen Duchateau, hem alsnog overtuigen van het belang van een woonwagenterrein”, besluit Ikrame Kastit. “Als de minister zijn eigen wooncode onderschrijft tenminste.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!