Podcast - Alles Wordt Beter

#24 Mensenrechten: eindelijk universeel?

“De reputatie van het internationaal recht staat op het spel.” De vertegenwoordiger van Zuid-Afrika zette deze week met één zin het belang van de zaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof op scherp. Het mensenrechtendiscours van het Westen is een keizer zonder kleren. De westerse weigering om Israël te stoppen in zijn vernietigende antwoord op de aanval van Hamas heeft dat duidelijker gemaakt dan ooit. Het gevaar is dat met het vuile badwater ook het kind weggegooid wordt. Hoe kan de mensenrechtenarchitectuur, ondanks het politieke falen, toch van betekenis blijven? En biedt een meer multipolaire wereld misschien ook kansen om de mensenrechten in de toekomst wel universeel toe te passen? We spreken erover met Dries Lesage, professor internationale politiek aan de Universiteit Gent.

woensdag 24 januari 2024 12:07
Spread the love

 

Ook in deze aflevering:

Eva Sadek, studente en pro-Palestijns burgeractiviste, eist dat mensenrechten even universeel worden ingevuld als ze pretenderen te zijn. Volgens juriste Nozizwe Dube kunnen we pas verder met de mensenrechten als we ons bewust zijn van de koloniale machtsverhoudingen die dat kader nog steeds richting geven. Politicoloog Sami Zemni (UGent) wijst erop dat de hypocriete houding van de EU in het conflict de rest van de wereld niet ontgaat. Els Hertogen, directeur van 11.11.11, sprak met middenveldorganisaties en vakbonden in Latijns-Amerika, die vasthouden aan de mensenrechten, maar met andere accenten en één belangrijke aanvulling.

Luister hier:

 

Blik achter de schermen:

Vlnr.: Dries Lesage, professor internationale politiek aan de UGent en host Tjhoi Ng Sauw. Foto: Alles Wordt Beter 

Vlnr.: Host Tjhoi Ng Sauw en Dries Lesage, professor internationale politiek aan de UGent. Foto: Alles Wordt Beter

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!