De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

1 MEI – Feest van de Arbeid. Mag nu ook Emotionele Arbeid in de waardering delen ?

woensdag 1 mei 2024 11:45
Spread the love

Op deze dag van de Arbeid,
Mogen we graag even stilstaan,
Bij het bestaan van een derde soort Werk:

Emotionele Arbeid

Soms, lijkt ons,
Is deze van nog veel grotere waarde
Dan (de) andere soorten
Arbeid.

Het Hart is ook in staat te werken!

 

…Niet alleen de menselijke handen en ‘the brains’.

___________________________________

Voorbeeldig en iconisch-bekend zijn tussen vele anderen die hun gevoel in dienst stelden van denken en doen door grote betrokkenheid, bezieling en zorgzaam zijn voor anderen:

Jezus van Nazaret. Een persoon waar wij vandaag van mogen opmerken dat hij in feite op zeer vrouwelijke manier dacht en zorg bracht, in tijden van patriarchaat.

Vasily Grossman, uitvinder van het idee van de reddende waarde van “La Petite Bonté”, overgenomen door de Franse filosoof Emmanuel Levinas, en recent bij ons door Dirk De Wachter. Grossman was zowel actief als begenadigde romancier als in de rol van dappere, onvermoeibare oorlogscorrespondent. Zijn integriteit bracht hem in botsing met het Sovjetregime. Zijn inspiratie haalde hij ten diepste ook juist uit een sterk begrip van de wereld van de moeder en haar liefde voor de kinderen, in contrastervaring met Oorlog.


Winston Churchill, die zijn land en de geallieerden moed en vechtlust inblies tegen Nazi-Duitsland met creatieve (militaire en politieke) maatregelen en met bevlogen woordkunst.

de universeel-menselijke Moeder en vrouw, als opvoeder en levenspartner

– Luitenant Aalmoezenier Clayton, die soldaten opving in Talbot House tijdens hun verlof achter de loopgraven in WO I. Het is te danken aan zijn hartelijke uitstraling dat dit huis in Poperinge kon uitgroeien tot een onvergetelijke “hemel op aarde” toen mannen tot het uiterste werden beproefd.

 

– De   verpleegkundigen, de iconische “verpleegster” & de geneesheren, de dokters.

Van wie traditioneel nogal wat mensen tot die roeping kwamen, op inspiratie van de evangelies en het christelijk geloof.

Tot op vandaag zijn een relatief groot deel van de nederige hulpverleners bij Tele-Onthaal anonieme zusters, paters en broeders. Zij krijgen rond de 150.000 oproepen van mensen in mentale nood te verwerken elk jaar, in Vlaanderen alleen. Deze hulplijn kent lokale variaties over de hele wereld.

 

_____________________________________________

Illustratieverantwoording: eigen fotowerk en Flickr (Brian Negus)

De buste van Churchill staat bij Blenheim Castle, waar de man werd geboren. Een kasteel opgericht door zijn voorvader de hertog van Marlborough,

die een grote militaire overwinning behaalde nabij Blenheim op het vasteland. De iconische verpleegster in zwart-Afrika: Flickr (Melody)

—————————————————————————–

PS. Deze blog en de figuren zijn niet rechtstreeks bedoeld als stem-advies 😉

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Jonge moeder doet aan borstvoeding, alleen bij de golven van de zee

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!