‘Body modificators’ stoten op muur van vooroordelen
Samenleving, België, Stampmedia, Body modification, Lichaamscultuur -

‘Body modificators’ stoten op muur van vooroordelen

Joris de Smet (27), ‘Juul’ voor de vrienden, liet op zijn 20ste zijn eerste tatoeage zetten, op zijn 22ste zijn eerste piercing. Nu is zijn lichaam zijn eigen canvas geworden. Zelf vindt hij zijn uiterlijk niet extreem, maar ‘body modification’ stoot nog steeds op vooroordelen.

dinsdag 16 maart 2010 15:27
Spread the love

(nvdr: sommige praktijken in dit artikel beschreven, zijn niet toegelaten volgens de Belgische wet en het wordt afgeraden om ze zelf te proberen.)

Juul heeft ondertussen een 22-tal piercings. Zijn lichaam is versierd met tattoos, ook op ongewone plekken, zoals de binnenkant van zijn lip en zijn handpalmen. “Mijn familie vindt het gewoon lelijk,” zegt Juul, “maar ze vinden het belangrijk dat ik gelukkig ben. Ik ben er ook pas mee begonnen toen ik thuis weg was; oud genoeg om zelf te beslissen.” Juul vindt zijn modificaties mooi. “Het is een positieve toevoeging aan mijn lichaam. Als ik dat niet zou vinden, zou ik toch echt vreemd bezig zijn. Tegen mijn 60ste sta ik waarschijnlijk helemaal vol.”

Niet extreem

Juul: “Ik weet heel goed hoe ik er uitzie. Vooroordelen zijn niet abnormaal. Het is maar in hoeverre je daaraan wil vasthouden. Ok, ik heb piercings, tattoos en een lange baard, maar als je met me praat, zal je merken dat ik geen enge man ben.”

Juul heeft ook zijn tong laten splitsen. Anderen bestempelen dat snel als extreem. Zelf vindt hij het best normaal. “Het voelt eigenlijk heel natuurlijk aan, je hebt veel meer bewegingsvrijheid. Hoe cool is dat – je laat iets aan je lichaam veranderen en plots kan je méér doen.”

Grijze zone

Wie in België een speciale body modification wil, komt legaal in een grijze zone terecht. “Branding mag, de rest officieel niet”, zegt piercer Lucas van Pirate Piercing.

“We mogen niet snijden, niet naaien en geen verdoving geven. Dat mag enkel medisch personeel, maar de medische wereld wil geen ingrepen doen die niet sociaal aanvaard zijn. Ik had zelfs een klant die van haar acupuncturist te horen kreeg dat ze rugklachten kreeg door haar navelpiercing. Absurd gewoon.”

Geen BDSM

Juul en Lucas doen ook aan suspension. Dat betekent simpel gezegd dat ze haken door hun vel laten steken en zich dan in de lucht laten takelen. Lucas: “Suspension is eigenlijk geen body modification. Het is eerder een soort ritueel.”

Juul stoort zich aan het feit dat mensen het soms aan BDSM (sadomasochisme, nvdr) linken. “Ze denken automatisch dat je van pijn houdt. Terwijl het juist gaat om het overwinnen van pijn en het gevoel van rust dat daarop volgt. Het is ook helemaal niet met seks verbonden. Pijn is niet negatief. Zo leer je je lichaam en je geest kennen.”

Vredig

Sommige mensen beweren dat ze door suspension in een trance komen. “Zelf zou ik het geen trance noemen, maar je drijft wel weg in je onderbewustzijn”, zegt Lucas.

Juul: “Als je erbij kunt ontspannen, trekt de pijn weg, Dan hang je daar wat te wiegen. Het is een vreugdevol, vredig gevoel.”

Uiteraard zijn deze praktijken niet voor iedereen weggelegd. “Het moet ook niet mainstream worden”, zegt Lucas, “wie echt is geïnteresseerd, zal zijn weg wel weten te vinden.”

© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems

take down
the paywall
steun ons nu!