Er werken nu ongeveer 1000 mensen op de redacties van Corelio en Concentra. Enkele bekende titels zijn De Standaard, Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad (Foto Ons Recht)
Interview, Nieuws, België, Mediahuis -

Ongeziene herstructureringsgolf treft medialandschap: 205 banen weg bij Mediahuis

Het Mediahuis – het resultaat van de fusie tussen Corelio en Concentra – maakte woensdag bekend dat er 205 voltijdse banen sneuvelen. Onder meer 67 journalisten van Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Belang van Limburg en De Standaard worden op straat gezet. Bij Sanoma staan de tijdschriften te koop en op 13 december trekt de redactie van De Morgen in bij Het Laatste Nieuws.

woensdag 6 november 2013 22:31
Spread the love

Dat de samensmelting van de mediagroepen Corelio en Concentra banen zou kosten, stond in de sterren geschreven, maar dat de nieuwe directie van Het Mediahuis er zo zwaar de bijl inzet, is een verrassing. In totaal sneuvelen er 205,5 voltijdse jobs. “Aangezien een aantal mensen deeltijds werkt, zal het om meer ontslagen gaan. En dan hebben we nog niet gesproken over de uitzendkrachten en vooral de freelancers”, zegt Geert Haverbeke van de socialistische vakbond BBTK.

Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen gaan zich concentreren op regionaal nieuws. Alle andere inhoud zal aangeleverd worden door Het Nieuwsblad. Die laatste krant verhuist ook naar Antwerpen. Het Belang behoudt een antenne in Limburg.

De redacties zouden te horen hebben gekregen dat alle journalisten mogen meedingen naar de overblijvende jobs. “Dat is natuurlijk om mensen gerust te stellen en de actiebereidheid te verkleinen”, zegt Hans Elsen van de christelijke bediendecentrale LBC-NVK.

Elsen en Haverbeke zijn twee jonge vakbondssecretarissen die de mediagroepen onder hun hoede hebben en die al meteen geconfronteerd worden met een aardverschuiving in het Vlaamse medialandschap.

“Er blijven geen onafhankelijke kranten over. Enkel nog uithangborden. De titels zo maar afschaffen mag niet van de Belgische Mededingingsautoriteit en zou ook lezers kunnen doen afhaken”, zegt Geert Haverbeke (BBTK).

Rendement

“Het vertrekpunt van deze schokgolf is rendement, niet de kwaliteit of de informatieverstrekking. Net als in alle andere sectoren draait het om winstmaximalisatie. Men verbergt ook niet dat de aandeelhouders meer rendement verwachten. Dit gebeurt dus niet omdat er verliezen worden geleden, maar omdat de winst omhoog moet”, zegt Hans Elsen (LBC-NVK).

“Kranten zijn volgens mij geen gewoon product. Zij moeten de burgers op een objectieve manier informeren. Mediabedrijven zijn informatiebezorgers geen verkopers. Maar in realiteit gedragen zij zich als agressieve verkopers”, zegt Geert Haverbeke.

Het Mediahuis is niet het enige mediabedrijf waar het rommelt. Geert Haverbeke: “Op 13 december verhuist de redactie van De Morgen van Brussel naar Kobbegem waar Het Laatste Nieuws zit. Er zullen nog meer synergieën komen tussen die twee kranten. Nu al zitten er twee mensen van Het Laatste Nieuws op de redactie van De Morgen. De Persgroep is trouwens nu al bezig de werknemersstatuten van de verschillende redacties te harmoniseren.”

Een eerste poging om De Morgen uit Brussel weg te halen, mislukte in 2008 omdat er toen te veel verzet was. “De aantasting van de identiteit van de krant, zowel in de feiten als in de perceptie, zal niet enkel de inhoudelijke onafhankelijkheid van de redactie, maar ook de levensvatbaarheid van het merk De Morgen in het gevaar brengen”, liet de redactie toen weten in een persbericht.

Onafhankelijk

De redactie probeert nu haar onafhankelijkheid te behouden na de verhuis en onderhandelt met de directie over een invulling van die onafhankelijkheid. De uitkomst van die onderhandelingen is onzeker. De krant neemt nu al heel veel stukken over uit De Tijd, Het Laatste Nieuws en de Nederlandse Volkskrant. VK zijn niet de initialen van een nieuwe zeer productieve journalist van de krant, maar staat voor de afkorting van de Nederlandse krant die De Persgroep in 2009 overnam.

Vorige week raakte ook bekend dat Sanoma alle bladen waaronder Story en Flair in de uitverkoop zet. “Volgens Aimé Van Hecke bestaat ook nog de kans dat Sanoma zelf een overname doet of dat alles gewoon bij het oude zal blijven. Maar gezien het feit dat Sanoma Finland dringend geld nodig heeft, lijkt het me duidelijk dat het ofwel een volledige overname ofwel een verkoop in stukken wordt”, zegt Hans Elsen.

Een hedgefund zou zijn oog kunnen laten vallen op de Belgische tak van Sanoma, maar die zouden stevig herstructureren in de hoop de rendabele brokken met winst door te verkopen. Ook als de tijdschriften in handen komen van Het Mediahuis of De Persgroep dreigt een herstructurering.

Donderdag houden de werknemers van Sanoma een personeelsvergadering. Mogelijk gaat dat gepaard met een actie.

Hans Elsen: “Wat mij choqueerde was dat Aimé Van Hecke tijdens onze ontmoeting zelf zei dat hij niet verwachtte dat de kranten correct zouden schrijven over Sanoma aangezien ze zelf allemaal belangen hebben. Het is straf dat iemand als hij zo onomwonden toegeeft dat de media niet objectief zijn.”

“We gaan naar een situatie dat er nog één of twee journalisten zijn die politici of artiesten kunnen kraken of maken”, vreest Geert Haverbeke.

“In Vlaanderen blijven er nog twee kranten over en nog wat accentverschillen. De zuurstof die vrijkomt door de herstructureringen wordt niet gebruikt om te investeren in bijvoorbeeld onderzoeksjournalistiek maar in het tevreden stellen van aandeelhouders”, zegt Hans Elsen.   

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!