Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking

woensdag 5 februari 2014
Ter gelegenheid van 6 februari organiseerde GAMS België een flashmob in het Antwerps Centraal Station. Onder seksuele verminkingen van vrouwen verstaat men alle ingrepen die leiden tot een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de externe geslachtsorganen van de vrouw of elke andere verminking van deze organen beoefend omwille van culturele of andere redenen en niet voor therapeutische doeleinden (Wereldgezondheidsorganisatie, 1997).

Men spreekt over besnijdenis wanneer de clitoris afgesneden wordt (en een deel van of de volledige kleine schaamlippen). In 80% van de gevallen gaat het hier om seksuele verminkingen. Men spreekt over infibulatie wanneer men, na het afsnijden van de clitoris en de kleine schaamlippen, de grote schaamlippen samennaait waarbij er slechts een kleine opening gelaten wordt voor het doorlaten van de urine en het menstruatiebloed.
 

 • Welke landen zijn betrokken?

   

  • 28 Afrikaanse landen.
  • Ook Jemen, Sultanaat Oman, Verenigde Arabische Emiraten, enkele etnische groepen in Indonesië en Maleisië
  • Maar ook in de gastlanden in het Westen: Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland.

  In bepaalde Afrikaanse landen zoals Somalië of Djibouti is de meerderheid van de meisjes betrokken. In andere landen zoals Senegal of de Ivoorkust wordt deze praktijk enkel beoefend door bepaalde etnische groepen. De ergste vorm, de infibulatie, wordt vooral beoefend in Oost-Afrika (Somalië, Djibouti, Soedan, Egypte, Ethiopië, Eritrea), maar men kan deze ook in mindere mate terugvinden in bepaalde West-Afrikaanse landen (Mali, Nigeria).
   

 • Wie beoefent deze seksuele verminkingen?

  In de betrokken Afrikaanse landen worden de verminkingen doorgaans uitgevoerd door oude vrouwen, klassieke verloskundigen of barbiers (in Egypte), soms door dokters of vroedvrouwen met een opleiding in de gezondheidssector hoewel dit door de Wereldgezondheidsorganisatie verboden is.

  In de Westerse landen die gemeenschappen uit deze landen ontvangen, zijn kleine meisjes nog steeds het slachtoffer van seksuele verminkingen. De families doen een beroep op een buitenlandse besnijdster of sturen hun dochter met vakantie naar hun vaderland om daar de besnijdenis te ondergaan. De verminkingen worden doorgaans toegepast op meisjes tussen 4 en 14 jaar, maar kunnen - afhankelijk van de cultuur - ook uitgevoerd worden bij enkele maanden oude baby's of net voor het huwelijk. We constateerden de laatste jaren een verlaging van de leeftijdsgrens voor de besnijdenis. Meer: www.gams.be
   

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.