Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Neen tegen de uitlevering van Miguel Peña"

donderdag 22 december 2011
BRUSSEL - Een 100-tal mensen verzamelde woensdag voor de Chileense ambassade om zich te verzetten tegen de uitlevering van Miguel Peña aan Chili. Het Chileense Hooggerechtshof vraagt België zijn uitlevering om hem te vervolgen voor betrokkenheid bij de moord op Jaime Guzmán.

Peña stelt echter dat hij onschuldig is, dat er onvoldoende bewijslast is en dat het proces zeer bedenkelijk verloopt met reeds 3 personen die voor ditzelfde feit vervolgd werden.

Als opposant van het Chileense regime, destijds actief tegen de militaire dictatuur van Pinochet, vreest hij voor een opsluiting met onmenselijke behandeling en een oneerlijk proces. Andere landen zoals Zwitserland en Argentinië weigerden reeds uitleveringen van leden van het Frente Patriótico aan Chili doordat het recht op verdediging niet gegarandeerd is, antiterrorismewetten worden gebruikt tegen politieke tegenstanders en de strafmaat te hoog is.

De steungroep voor Peña eist dan ook dat de man politiek asiel in België krijgt. Een tweekoppige delegatie werd ontvangen op de Chileense ambassade, waar ze te horen kreeg dat de ambassade niet op de hoogte was van de vraag tot uitlevering.

De betogers vrezen echter een uitlevering op basis van de vraag van het Chileense Hooggerechtshof, mogelijk zelfs via een uitwijzingsprocedure wegens illegale migrant.

 • "Voor de toekenning van het statuut van politiek vluchteling"

 • "Neen tegen de uitlevering"

 • Een delegatie van de betogers wordt ontvangen op de ambassade.

 • Miguel Peña spreekt de betogers toe

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Rogier Van Mierlo op vrijdag 23 december 2011

  Het is niet omdat men tot een ideologische groep behoord of omdat men zelf slachtoffer is geweest dat dit als reden mag aangevoerd worden om ongestraft betrokken te zijn bij moordaanslagen. Bedenk dat men op die manier een rechtszaak laat afhangen van de populariteit van zowel de dader als het slachtoffer, dit terwijl de rechtbank juist neutraal moet oordelen.

  • door velorutionair op zaterdag 24 december 2011

   Zelfs indien u niet sympathiseert met de antifascistische verzetsactiviteit van het Frente Patriótico kan u lezen dat er onvoldoende bewijslast is en dat er zelfs reeds 3 verschillende personen voor hetzelfde feit beschuldigd werden: een totale juridische farce. Peña stelt bovendien dat hij onschuldig is en niets te maken heeft met de aanslag op Guzmán. Vergeet hierbij niet dat Chileense gerecht een uiterst politieke instelling is door haar samenstelling en wetten (die beide stammen uit de militaire dictatuur) én dat mensenrechten zoals het recht op verdediging niet gerespecteerd worden. In deze omstandigheden kan een persoon niet worden uitgeleverd, zelfs wanneer men politiek niet sympathiseert met opposanten van het Pinochet-regime. Politiek neutrale mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty International verzetten zich dan ook tegen de rechtsgang in Chili.

 • door Neal op dinsdag 27 december 2011

  Er was ook een bijeenkomst in Chili tegen de uitlevering van Miguel Peña, voor de Belgische ambassade

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties