Miguel Peña spreekt de betogers toe

Verslag, Nieuws, België, Chili, Ambassade, Uitleveringsverdrag, Miguel Angel Peña Moreno -

“Neen tegen de uitlevering van Miguel Peña”

BRUSSEL - Een 100-tal mensen verzamelde woensdag voor de Chileense ambassade om zich te verzetten tegen de uitlevering van Miguel Peña aan Chili. Het Chileense Hooggerechtshof vraagt België zijn uitlevering om hem te vervolgen voor betrokkenheid bij de moord op Jaime Guzmán.

donderdag 22 december 2011 18:45
Spread the love

Peña stelt echter dat hij onschuldig is, dat er onvoldoende bewijslast is en dat het proces zeer bedenkelijk verloopt met reeds 3 personen die voor ditzelfde feit vervolgd werden.

Als opposant van het Chileense regime, destijds actief tegen de militaire dictatuur van Pinochet, vreest hij voor een opsluiting met onmenselijke behandeling en een oneerlijk proces. Andere landen zoals Zwitserland en Argentinië weigerden reeds uitleveringen van leden van het Frente Patriótico aan Chili doordat het recht op verdediging niet gegarandeerd is, antiterrorismewetten worden gebruikt tegen politieke tegenstanders en de strafmaat te hoog is.

De steungroep voor Peña eist dan ook dat de man politiek asiel in België krijgt. Een tweekoppige delegatie werd ontvangen op de Chileense ambassade, waar ze te horen kreeg dat de ambassade niet op de hoogte was van de vraag tot uitlevering.

De betogers vrezen echter een uitlevering op basis van de vraag van het Chileense Hooggerechtshof, mogelijk zelfs via een uitwijzingsprocedure wegens illegale migrant.

take down
the paywall
steun ons nu!