Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Esma Redzepova zingt op Mano Mundo

maandag 9 mei 2011

BOOM - Afgelopen weekend vond in Boom het wereldmuziekfestival Mano Mundo plaats. Zaterdagavond stond in het teken van Balkan- en Roma-muziek. Het Roemeense blaasorkest Mahala Raï Banda uit Boekarest maakte het publiek goed los. Toch  was het vooral de Macedonische wereldster Esma Redzepova die het optreden naar een hoogtepunt bracht.

Mahala Raï Banda is vooral bekend geworden vanwege de soundtrack van de film Borat van Sacha Baron Cohen. Sinds 2007 reizen zij de hele wereld af. Met zeven blazers, een violist, een zanger, een accordeonist en een drummer. In tegenstelling tot de meeste Balkan- en Roma-muziekavonden, bestond het publiek niet enkel uit gadgé (niet-Roma), maar ook uit Roma.

Die leken vooral gekomen te zijn voor de zangeres Esma Redzepova. Voor de gelegenheid werd zij uit Skopje overgevlogen naar België. Toen zij het podium betrad, barstte het feest eigenlijk pas echt los. Haar opvallende verschijning en optreden maakte sommige mensen zelfs emotioneel.

Haar Roemeense collega-muzikanten begeleidden haar gezang bij Roma-liederen als Chaje Shukarije en Ibrahim. Zij sloot haar optreden af met het Roma-volkslied Djelem, djelem.

Nadat de 67-jarige wereldster het podium had verlaten, dansten de buikdanseressen van Yella Gipsy Queens op de muziek van Mahala Raï Banda.

En niet onbelangrijk: Redzepova woont in de wijk Shutka (Suto Orizari) in Skopje, de grootste Roma-nederzetting ter wereld. Zij heeft 47 pleegkinderen, zo meldde de festivalgids ons. Le Monde berichtte dan weer onlangs over de komst van een museum over het leven en het werk van Redzepova in Shutka. Allen daarheen dus!

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Lieve VDB op zondag 8 mei 2011

    Ik kende haar niet (Mahala Raj Banda wel), maar wat een indrukwekkende vrouw met een indrukwekkende stem! Mooie momenten op Mano Mundo :o)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties