Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Roma, Antwerpen, Boom, Mano Mundo, Roma-Zigeuners, Mahala rai banda, Esma redzepova, Skopje, Shutka, Suto Orizari, Yella Gipsy Queens -

Esma Redzepova zingt op Mano Mundo

maandag 9 mei 2011 17:15
Spread the love

BOOM – Afgelopen weekend vond in Boom het wereldmuziekfestival Mano Mundo plaats. Zaterdagavond stond in het teken van Balkan- en Roma-muziek. Het Roemeense blaasorkest Mahala Raï Banda uit Boekarest maakte het publiek goed los. Toch  was het vooral de Macedonische wereldster Esma Redzepova die het optreden naar een hoogtepunt bracht.

Mahala Raï Banda is vooral bekend geworden vanwege de soundtrack van de film Borat van Sacha Baron Cohen. Sinds 2007 reizen zij de hele wereld af. Met zeven blazers, een violist, een zanger, een accordeonist en een drummer. In tegenstelling tot de meeste Balkan- en Roma-muziekavonden, bestond het publiek niet enkel uit gadgé (niet-Roma), maar ook uit Roma.

Die leken vooral gekomen te zijn voor de zangeres Esma Redzepova. Voor de gelegenheid werd zij uit Skopje overgevlogen naar België. Toen zij het podium betrad, barstte het feest eigenlijk pas echt los. Haar opvallende verschijning en optreden maakte sommige mensen zelfs emotioneel.

Haar Roemeense collega-muzikanten begeleidden haar gezang bij Roma-liederen als Chaje Shukarije en Ibrahim. Zij sloot haar optreden af met het Roma-volkslied Djelem, djelem.

Nadat de 67-jarige wereldster het podium had verlaten, dansten de buikdanseressen van Yella Gipsy Queens op de muziek van Mahala Raï Banda.

En niet onbelangrijk: Redzepova woont in de wijk Shutka (Suto Orizari) in Skopje, de grootste Roma-nederzetting ter wereld. Zij heeft 47 pleegkinderen, zo meldde de festivalgids ons. Le Monde berichtte dan weer onlangs over de komst van een museum over het leven en het werk van Redzepova in Shutka. Allen daarheen dus!

take down
the paywall
steun ons nu!