Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Bevrijdingstechnoloog Wessel di Wesselli wil Antwerpen redden

dinsdag 29 mei 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • Bevrijdingstechnoloog Wessel di Wessilli

ANTWERPEN - Wessel di Wesselli, pseudoniem voor Wessel Van Ganzevoort, kunstenaar en wetenschapper, woont al sinds de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Lange baard, Socrates-achtig uiterlijk, Spartaanse levenswijze en een gedrevenheid die hem siert. Wessel is ervan overtuigd dat kunst en wetenschap de wereld, en dus ook Antwerpen, zullen redden.

Bekend sinds begin zeventig, vorige eeuw, als uitvinder van het perpetuum mobile op basis van de hydrodynamica, vecht hij nog steeds tegen de thermodynamica - de catechismus van de gevestigde wetenschap, zeg maar. Helaas voor Wessel is de wereld nog niet rijp voor zijn ideeën. “Maar ooit zullen mijn uitvindingen toegepast worden.”, zegt de wetenschapper. “Als de grondstoffen zijn uitgeput, als meer en meer mensen gaan inzien dat de wereld in groot gevaar is, als meer en meer aardbewoners gaan beseffen dat het zo niet langer kan en ‘Vredesenergieën” soelaas zullen brengen en zo oorlogen om olie en gas overbodig zullen maken."

Perpetuum mobile

Wessel Van Ganzevoort startte zijn eerste projecten in het Oranjehuis in de Hoogstraat in 1971. In die periode hield hij zich voornamelijk bezig met watertafels, later werden dit knikkertafels waarmee hij kinderen vreemde kunstwerken liet maken. Toen al liep hij rond met het heuglijk nieuws dat hij het perpetuum mobile, had uitgevonden, de eeuwigdurende beweging, gratis energie dus.

Wessel ontwikkelde het perpetuum mobile met de hulp van Edwin Van Snick, een garagist uit Schilde die gespecialiseerd was in het oplappen van 2 pk’s. Op het perpetuum mobile van Wessel di Wesselli bestaat nog steeds een patent dat voor 12.500 euro in de Koningstraat 13 te Antwerpen verkrijgbaar is. Het systeem bestaat op basis van drijfkrachtmotoren met van volume variabele vlotters die de mogelijkheid bezitten de drijfkracht te verbeteren bij middel van opwaartse kracht, de omgevingsdruk in het water en de ontspanningszone boven het water.
 

Dogma’s
 

De vlotters zijn in een machine gemonteerd en hebben een harmonicavorm. Het volstaat om het volume van het water te doen stijgen of te laten zakken om een motorische beweging te verkrijgen. Di Wesselli daagt nog steeds iedereen uit te bewijzen dat zijn uitvinding niet werkt.
 

Wessel werd trouwens nog steeds niet écht tegengesproken. Verschillende professoren uit diverse universiteiten hebben in de loop der jaren wel laten weten dat zijn systeem niet kan werken, maar ze hebben het nooit wetenschappelijk hard gemaakt.
 

“In feite hebben ze me afgewimpeld omdat mijn uitvindingen een totaal nieuw inzicht vragen in de manier van denken over energie. Wetenschapsmensen houden zich erg aan dogma’s en zijn niet flexibel genoeg om te luisteren naar nieuwe ideeën, denk maar aan wat Galilei Galileo heeft meegemaakt. Zo komt het dat er grote en dure projecten worden opgezet, terwijl er voldoende mensen zijn die dingen hebben uitgevonden die producenten van energie minder gaan kosten, ik ben echt niet de enige hoor! De wetenschap is vandaag de dag opnieuw geloof geworden: - ‘Mijnheer, ik heb iets gevonden dat groter wordt dan de druk van water. Neen mijnheer, dat kan niet. Dankjewel!"

Hydrodynamica

“De thermodynamica is nu catechismus, maar niemand maakt een berekening, ze bekijken het niet eens. De hydrodynamica is taboe. Ik ben overal geweest hoor, ik heb het hele rijtje afgewerkt, Regering, Streekontwikkeling, Openbare Werken, Wetenschapsbeleid. Vergeet het maar.” En Wessel wordt een beetje opgewonden: “Het zou toch bij Sint-Baafs een democratische vereiste moeten zijn dat bij openbare projecten iedereen de kans krijgt suggesties te doen en dat er naar die mensen geluisterd wordt!”

Akwademicus

Wessel noemt zichzelf een ‘Bevrijdingstechnoloog’ geen academicus, maar een 'Akwademicus', met de link naar de kracht van het water. Hij laat zich niet jennen en blijft in zijn theorieën geloven. Hij bezoekt met zijn projecten universiteiten in binnen- en buitenland, hij schrijft tientallen brieven per dag naar diverse instanties. “Ik zoek geen geld of roem, ik heb pas tijdens mijn leven een inkomen verworven door 65 jaar te worden, nooit zoveel geld gehad, ook al is het een minimumpensioen. Ik heb nu eenmaal iets gevonden dat de wereld uit het energievraagstuk kan helpen, ik geloof rotsvast dat er een tijdperk van de hydrodynamica zal komen. Mijn hoofd barst van de ideeën. Ik zeg niet dat alles wat ik heb uitgevonden in praktijk is om te zetten, maar men heeft niet het recht die dingen zomaar opzij te schuiven, ik geef er tenslotte mijn leven en mijn levenswijze voor. Waarom heeft men onder de autostrades van de hoge landen naar de lage landen geen pijpleidingen gelegd waardoor men water kan laten stromen? Een hoogteverschil van 300 meter kan zeer veel energie opleveren. Ik vind het niet fair dat men ieder idee dat afwijkt van de bestaande systemen zomaar afwijst zonder dat men het tenminste onderzoekt.”

Wetenschap in Wonderland

Wessel is geen verbitterd man, wel een bezetene, een beetje vermoeiend in de omgang soms, dat heb je wel vaker met genieën. De werkplaats van de kunstenaar illustreert zijn leefwereld, ja, ja, rommelig, onoverzichtelijk, beetje stof. “Ik besef ook wel dat ik leef aan de zelfkant van de samenleving, al kan ik me best in stand houden. Ik heb geen vrouw of kind nodig, mijn hoofd is mijn gezel.” In het Museum dr. Guislain te Gent ontwikkelde Wessel zijn ‘Vredes-Energieën-Oogst-Kunstwerken’, projecten die oorlog, honger en energieverspilling kunnen afschaffen. Op dit ogenblik reist hij rond met een mobiele tentoonstelling ‘Wetenschap in Wonderland’ waarmee hij zijn inzichten om het energievraagstuk op te lossen met kunstenwerken en ontwerpplannen aan het publiek voorstelt.

Antwerpen redden

Naast het redden van de wereld door het energievraagstuk op te lossen wil Wessel in de eerste plaatst Antwerpen redden van verspilling en atoomcentrales. Met het oog op de nakende gemeenteraadsverkiezingen overstelpt hij de lokale politici, maar ook de havenautoriteiten, de confederatie van de bouwnijverheid en zowat alle autoriteiten die de kunstaar-wetenschapper maar kan vinden met zijn ideeën. “Want in Antwerpen zijn zeer veel mogelijkheden om gratis energie op te wekken. De krachtige getijdenstroom van de Schelde wordt niet gebruikt. Een goudmijn die men gewoon links laat liggen, maar het water dat door de riolen stroomt kan ook gebruikt worden om energie op te wekken. Bij de heraanleg van de Scheldekaaien kan men mits eenvoudige, bijna kosteloze ingrepen schone elektriciteit opwekken. De stad heeft zeer dringend dit soort maatregelen nodig want wij leven hier in een zeer sterk vervuilde omgeving die nefast is voor de volksgezondheid. Deze problemen zijn nochtans eenvoudig op te lossen. Ik vind het onverantwoord dat men dit tegen beter weten in zomaar laat betijen.”

De Wessel di Wesselli Polynergy Award

Wessel mag dan wel arm zijn, hij is in ieder geval zo zeker van zijn perpetuum mobile dat hij een miljoen oude Belgische franken of 25.000 euro in natura zal uitbetalen aan de eerste die in een openbaar debat de vooropgestelde werking van Vredes-Energieën-Oogst-Kunstwerken weerlegt. Deze beantwoorden volgens de kunstenaar-wetenschapper aan perpetua mobilia.

Wessel di Wesselli: “Volgens de ‘exacte’ wetenschappen zijn perpetuum mobile kunstwerken onmogelijk. Is dus het onmogelijke uitgevonden? Spannend toch!”

Wat je moet doen? Je bestudeert op de website van Wessel de plannen van de Vredes-Energieën-Oogst-Kunstwerken en gaat na of er een werkingsfout aan te tonen is. Je mag je laten bijstaan door de bekwaamste geleerden ter wereld. Indien je de werking kan weerleggen laat je een adres achter en vraagt meteen een debat aan met de kunstenaar. In zijn atelier op het Antwerpse Zuid geeft Wessel graag meer getailleerde toelichting over zijn ontwerpen en projecten die kunnen helpen de wereld en dus ook Antwerpen, schoner, goedkoper en veiliger te maken. En als je het niet allemaal begrijpt, geen nood, je ontmoet er in ieder geval een niet alledaagse persoonlijkheid en een goed mens. 
 

Info: http://www.geocities.com/Paris/9974/wesselli.htm

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Yair op donderdag 24 januari 2013

  Beste mr. de Ley,

  Mijn naam is Yair Callender. Ik ben bezig met mijn examen jaar aan de kunst academie jaar geleden heb ik het genot gehad om dhr Wesseli te mogen ontmoeten. Nu voor mijn eind scriptie hoopte ik hem te mogen interviewen. Alleen woon ik zelf in Den Haag, Nederland, en heb ik de grootst mogelijke moeite om in contact met dhr. Wesseli, of om het adres van zijn atelier te vinden. Uw advertentie is het meest recente dat ik heb kunnen vinden op het internet. Zodoende hoopte ik dat u mij wellicht verder kon helpen met mijn zoek tocht. U kunt mij bereiken via mijn email ( :just_me_187hotmail.com) of mijn facebook ( :blijf verbaasd) mijn telefoon nummer zet ik niet graag op openbare blogs. Ik hoop de kans ziet mij verder te helpen. In iedergeval Bedankt.

  met vriendelijke groet

  Yair Callender

 • door totopere op dinsdag 22 juli 2014

  Ben kollega geweest van Wessel in de jaren zestig in Mortsel . Toen ontwikkelde hij speciale visuele kunst waarin fotografie gemengd werd met druksystemen . Hij woonde toen dicht bij " De Harmonie " . Heb hem teruggevonden in het Oranjehuis waar hij voor scholen , met succes , via een knikkertafel de artiesten in wording fier maakte . In een later leven kwam hij op de stand in één van de eerste " Flanders expo's " in Gent met grote rollen papier waarmee hij zijn perpetuum mobile aan de man bracht : een reuze volk op een stand van industriële suikers ... In de Volkstraat bezocht ik hem waar hij zijn onderwater uitvoering van de "mobile" uitlegde . Dan heeft hij een werkplaats gehad op het eilandje waar ik hem niet bezocht maar hij vertelde me dat toen bij de Kloosterstraat waar hij woonde . Ben blij van nu hier van hem nieuws te hebben . Wessel is altijd een vredelievende man geweest , met een enorme overtuiging en zeer welbespraakt . De laatste keer ik hem zag , van ver , was op een 1 mei viering aan het Justitiepaleis in Antwerpen waar hij , meestelijk , met zijn fiets langs reed . Een geweldige man , een belevenis hem te mogen ontmoet hebben . Leonardo's worden niet elke eeuw geboren . .

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties