Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Nieuws op maat?

woensdag 26 augustus 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Voortdurend wordt nu al geroepen over de geweldige vooruitgang die wij zullen mogen beleven wanneer advertenties aangeboden zullen worden ‘op maat’ van de kijker of digitale lezer. Hier een onverwachte inkijk over hoe dat in zijn werk gaat bij de Nederlandse Volkskrant (overgenomen van http://blog.xot.nl/2015/08/22/een-fraai-staaltje-filter-bubble-van-de-volkskrant/#more-1157).

“Vandaag kreeg ik van de Volkskrant deze email.

Geachte heer Hoepman,

The Knick, het meesterwerk van de regisseur van Ocean‘s Eleven, Oscar- en Emmywinnaar Steven Soderbergh, is nu exclusief verkrijgbaar bij de Volkskrant.

Deze bloedstollende dramaserie, met in de hoofdrol de Oscargenomineerde Clive Owen (Sin City), draait om de briljante chirurg John Thackeray en speelt zich af rond het beroemde Knickerbocker Hospital in Manhattan, New York. The Knick geeft u een unieke kijk in het tragische leven van artsen in een tijdperk met uitzonderlijke hoge sterftecijfers en zonder antibiotica. Zij proberen voortdurend de grenzen van de medische wetenschap te verleggen en dit leidt tot schokkende en dramatische resultaten.

Maar omdat ik standaard mijn mail in platte tekst lees, kreeg ik (door een foutje van de Volkskrant) eigenlijk dit (verhaspelde) bericht te zien. En dat geeft een zeldzaam pikant inzicht in de filter bubble die ook de Volkskrant voor ons creëert.


Geachte~~
(IF((GENDER='M'),' heer',''))~~
IF((GENDER='F' OR GENDER='V'),' mevrouw',''))~~
IF(TRIM(PCASE(TUSSENVOEGSEL)&' '&PCASE(NAME))<>'','
'&TRIM(PCASE(TUSSENVOEGSEL)&' '&PCASE(NAME))&',',','))(IF((GENDER<>'M' AND GENDER<>'F' AND GENDER<>'V'),' Traffic','')) Oceans Eleven''), Oscar- en Emmy
innaar Steven Soderbergh, The Knick, is nu exclusief verkrijgbaar bij
de Volkskrant.Deze bloedstollende dramaserie, met in de hoofdrol, de
Oscargenomineerde Clive Owen (~
(IF((GENDER='M'),'Sin City',''))~~
IF((GENDER='F' OR GENDER='V'),'Closer',''))~), draait om de briljante
hirurg John Thackeray en speelt zich af rond het beroemde
Knickerbocker Hospital in Manhattan, New York [...]

Ik krijg, omdat ik man ben, te zien dat Steven Soderbergh regisseur is van Ocean’s Eleven. Was ik vrouw geweest, dan was mij kennelijk verteld dat hij regisseur is van Traffic. En dat Clive Owen bekend is van de film Closer in plaats van Sin City.

Dit is nog een persoonlijk aan mij gerichte email. Maar het is wachten op het moment dat ook mijn digitale krant die ik op mijn iPad lees op deze manier haar recensies, ja zelfs haar nieuwsberichten, aan mijn persoonlijke kenmerken aanpast. En dan lees ik een bericht over een straatroof, waarin melding wordt gemaakt van een islamitische dader van Marokkaanse afkomst die een vrouw van 46 heeft beroofd, terwijl jij hetzelfde bericht leest over een 24 jarige man die een Surinaamse vrouw heeft beroofd. Zelfde nieuwsfeit: totaal andere perceptie van wat er aan de hand is.

Dat kranten ieder een eigen perceptie en interpretatie van het nieuws hebben, dat weet ik. En daarom heb ik een abonnement op de Volkskrant en niet de Telegraaf. Dat is een bewuste keuze. Maar als een krant zo het nieuws op mijn persoonlijke kenmerken afstemt, zonder dat ik dat door heb: dan hoef ik geen krant meer. De vraag is wel: wat dan wel…”

Commentaar van ‘Jeroen’: “Daarom heb ik alleen nog een abonnement op De Correspondent en volg ik een aantal verschillende nieuwssites. Gekoppeld met nieuws via sociale media heb ik dan mijn eigen gecreëerde filter bubble.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door ria aerts op zaterdag 29 augustus 2015

    Pas toch maar op Jeroen, want zowat elk medium draagt een subjectieve mening uit. Nee, gebruik liever de moeilijke weg:meerdere bronnen. Want voor je het weet zit je in een comfortabel coconnetje. Hoe heette die film weer... The Matrix?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties