Nieuws op maat?

Nieuws op maat?

woensdag 26 augustus 2015 15:11
Spread the love

Voortdurend wordt nu al geroepen over de geweldige vooruitgang die wij zullen mogen beleven wanneer advertenties aangeboden zullen worden ‘op maat’ van de kijker of digitale lezer. Hier een onverwachte inkijk over hoe dat in zijn werk gaat bij de Nederlandse Volkskrant (overgenomen van http://blog.xot.nl/2015/08/22/een-fraai-staaltje-filter-bubble-van-de-volkskrant/#more-1157).

“Vandaag kreeg ik van de Volkskrant deze email.

Geachte heer Hoepman,

The Knick, het meesterwerk van de regisseur van Ocean‘s Eleven, Oscar- en Emmywinnaar Steven Soderbergh, is nu exclusief verkrijgbaar bij de Volkskrant.

Deze bloedstollende dramaserie, met in de hoofdrol de Oscargenomineerde Clive Owen (Sin City), draait om de briljante chirurg John Thackeray en speelt zich af rond het beroemde Knickerbocker Hospital in Manhattan, New York. The Knick geeft u een unieke kijk in het tragische leven van artsen in een tijdperk met uitzonderlijke hoge sterftecijfers en zonder antibiotica. Zij proberen voortdurend de grenzen van de medische wetenschap te verleggen en dit leidt tot schokkende en dramatische resultaten.

Maar omdat ik standaard mijn mail in platte tekst lees, kreeg ik (door een foutje van de Volkskrant) eigenlijk dit (verhaspelde) bericht te zien. En dat geeft een zeldzaam pikant inzicht in de filter bubble die ook de Volkskrant voor ons creëert.


Geachte~~
(IF((GENDER=’M’),’ heer’,”))~~
IF((GENDER=’F’ OR GENDER=’V’),’ mevrouw’,”))~~
IF(TRIM(PCASE(TUSSENVOEGSEL)&’ ‘&PCASE(NAME))<>”,’
‘&TRIM(PCASE(TUSSENVOEGSEL)&’ ‘&PCASE(NAME))&’,’,’,’))(IF((GENDER<>’M’ AND GENDER<>’F’ AND GENDER<>’V’),’ Traffic’,”)) Oceans Eleven”), Oscar- en Emmy
innaar Steven Soderbergh, The Knick, is nu exclusief verkrijgbaar bij
de Volkskrant.Deze bloedstollende dramaserie, met in de hoofdrol, de
Oscargenomineerde Clive Owen (~
(IF((GENDER=’M’),’Sin City’,”))~~
IF((GENDER=’F’ OR GENDER=’V’),’Closer’,”))~), draait om de briljante
hirurg John Thackeray en speelt zich af rond het beroemde
Knickerbocker Hospital in Manhattan, New York […]

Ik krijg, omdat ik man ben, te zien dat Steven Soderbergh regisseur is van Ocean’s Eleven. Was ik vrouw geweest, dan was mij kennelijk verteld dat hij regisseur is van Traffic. En dat Clive Owen bekend is van de film Closer in plaats van Sin City.

Dit is nog een persoonlijk aan mij gerichte email. Maar het is wachten op het moment dat ook mijn digitale krant die ik op mijn iPad lees op deze manier haar recensies, ja zelfs haar nieuwsberichten, aan mijn persoonlijke kenmerken aanpast. En dan lees ik een bericht over een straatroof, waarin melding wordt gemaakt van een islamitische dader van Marokkaanse afkomst die een vrouw van 46 heeft beroofd, terwijl jij hetzelfde bericht leest over een 24 jarige man die een Surinaamse vrouw heeft beroofd. Zelfde nieuwsfeit: totaal andere perceptie van wat er aan de hand is.

Dat kranten ieder een eigen perceptie en interpretatie van het nieuws hebben, dat weet ik. En daarom heb ik een abonnement op de Volkskrant en niet de Telegraaf. Dat is een bewuste keuze. Maar als een krant zo het nieuws op mijn persoonlijke kenmerken afstemt, zonder dat ik dat door heb: dan hoef ik geen krant meer. De vraag is wel: wat dan wel…”

Commentaar van ‘Jeroen’: “Daarom heb ik alleen nog een abonnement op De Correspondent en volg ik een aantal verschillende nieuwssites. Gekoppeld met nieuws via sociale media heb ik dan mijn eigen gecreëerde filter bubble.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!