about
Toon menu

Schapenfeest in Marokko

Terwijl Vlaanderen in de ban is van het jaarlijkse traditionele GAIA-geblaat over het onverdoofd slachten, is Marokko volop in feestmodus. Vergelijk het met kerst. Ik heb al een tiental smjes gekregen van mijn telefoonprovider om te profiteren van de feestdagen en te herladen voor extra minuten, smsen en gigabytes data. Winkels geven korting tijdens de feestdagen, restaurants hebben speciale menu's en de kantoorgebouwen in Rabat lopen leeg.
vrijdag 3 oktober 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Ik zat gisteren op een nokvolle trein Marrakech - Rabat. Het is net alsof er een volksverhuis aan de gang is. De arbeiders in de grote steden keren terug naar de familie op het platteland of in de kleinere provinciesteden. De Marokkaanse NMBS (ONCF) heeft voor de feestdagen heel wat extra bussen en treinen ingezet die dag en nacht rijden.

En wat doe je als je vier uur treinen voor de boeg hebt in een nokvolle overladen zweterige trein waar je ei zo na een plekje hebt kunnen bemachtigen en je ziet een vrouw met een kind opstappen? Sta ik op of niet, sta ik op of niet... . Ik denk aan de uren die ik voor de boeg heb. Vier uur geperst staan tussen zwetende lichamen. Maar ook de moeder die hetzelfde meemaakt met haar kleine liet me niet koud. Ik kijk naar de tandeloze snorreman die recht tegenover mij zit. Hij is toch een man, waarom staat hij niet op? Al dagdromend over mijn dillema trek ik aan zijn snor en dwing hem plaats te maken voor de vrouw. Op één uur voor mijn bestemming stapte een moeder met een baby op, toen maakte ik wel plaats.

Telefoons rinkelen. Iedereen wenst elkaar vrolijke EID en op de radio zijn er naast de feestelijke groetjes aan de familie ook programma's over het al dan niet slachten of doneren van geld. Her en der duiken ook schapenverhalen op, zowel grappige als tragische.

Eén daarvan is het authentieke verhaal over een man in het zuiden die net een schaap kocht samen met zijn zoontje. Hij vroeg hem om op het schaap te passen terwijl hij een klomp suiker ging kopen. Terwijl hij de winkel in ging kwam een dief het schaap stelen van de jonge zoon. De vader kwam buiten en zag dat het schaap verdwenen is. De zoon stamelde iets over een dief die het is komen stelen. Uit woede sloeg de man zijn zoon met een klomp (kalb) suiker. De zoon dood en het schaap verdwenen in iemand anders maag.

Het sociale mediatijdperk heeft ook Marokko in haar greep. Op Youtube en Facebook zie je schapenfilmpjes van mensen die krap wonen en het schaap op hun dak houden maar het beest dat gewoon is om in de velden te wandelen, valt van het dak, met surrealistische taferelen tot gevolg.Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Richard C op maandag 6 oktober 2014

    @schrijfster: GAIA-"geblaat" klinkt zo pejoratiet! Het is trouwens niet enkel Vlaanderen maar ook Wallonië waar dit erg speelt hoor. Als ik die filmpjes zo zie, zie ik dat er nog veel geblaat zal moeten worden...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties