Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Empowerment van werklozen is meer wel dan niet een hoop onzin.

woensdag 21 oktober 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een  nieuwe onderzoeksreportage van Telefacts toont hoe bepaalde van de cursussen voor werklozen het overheidsgeld dat er aan besteed wordt helemaal niet waard zijn. Dat er iets niet klopt aan ons systeem van arbeidsactivering begreep ik vrij snel toen ik een aantal jaren geleden als werkloze binnenstapte in de bureaus van de absurditeit die Alexander Calder (een zogenaamd erkend loopbaancentrum) heet. 

Mijn eerste "oefening" bij Calder bestond uit het aan elkaar plakken van in stukken geplakte cv's, wat misschien een goede oefening zou zijn voor dertienjarigen, hoewel ik zelfs daar mijn twijfels bij heb. Er zat een Bulgaarse man in onze groep, die niets verstond van wat er gezegd werd door de gediplomeerde actrice die de sessie leidde, maar de hele ochtend lang gesust werd met de verzekering dat men hem later persoonlijk zou begeleiden. Ook nog op het menu: vacatures voor elkaar zoeken, waarbij ik allerlei goedbedoelde voorstellen kreeg van een mede-veroordeelde die helaas niets van mijn diploma's, ervaring en gewenste carrièrepad begreep. Er werd verwacht dat ik daar elke week kwam zitten, om op die manier mijn (in de ogen van vadertje staat niet zo kostbare, want werkloze) tijd te verdoen. Alleen een enkelband zou een meer succesvolle beroving van mijn vrijheid geweest zijn. "Gelukkig" had ik geen rechten bij de RVA, waardoor ik naast geen uitkering ook geen plichten had en ik me aan deze moderne vorm van dienstplicht kon onttrekken.

Fons Leroy zegt in een artikel in de Morgen dan wel dat er zeer weinig klachten binnenkomen, maar ik heb ook wel een idee hoe dat komt. Toen ik mijn klacht naar Alexander Calder stuurde met mijn begeleidster van de VDAB in CC werd er mij vanuit Calder nadien telefonisch gecommuniceerd hoe spijtig en erg het was dat ik direct een mail naar de VDAB stuurde en niet eerst met hen sprak. De toon van terechtwijzing zal ik nooit van mijn leven nog vergeten, ik voelde me als een kleuter die werd aangesproken door een boze schooljuffrouw, een toon van terechtwijzing en verzuchting, niet van begrip voor mijn terechte klacht.

Het wordt zeer onderschat hoe psychologisch zwak je staat als werkloze, en dat je al een heel grote bek moet hebben om in te gaan tegen het dominante discours van betutteling. Ik heb me door mijn begeleidster bij de VDAB wel steeds gesteund en begrepen gevoeld, dus niet het hele verhaal is hier negatief, wil ik toch ook nog benadrukken.

Helaas steunt het hele beleid van "activering" en "empowerment" van werklozen waar liberalen en nationalisten in Vlaanderen zo vol van zijn zeer vaak op niets. Er wordt gekozen voor het aanbieden van goedkope, zwaar door wetenschappelijk betwijfelbare arbeidspsychologie gedreven pseudo-vormingen zoals hierboven beschreven, in plaats van voor het aanbieden van echte opleidingen en het verlagen van studiegelden (tenzij je één van de lucky few bent die in aanmerking komen voor de steeds sterker wordende criteria van de RVA). Hieruit blijkt nog maar eens dat overheidsbesparingen en de daarbij horende privatiseringen en outsourcingen slechts zeer zelden tot een verbetering van het lot van maatschappelijk zwakken leiden.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Peter op woensdag 21 oktober 2015

  Wat me ook opvalt, is het onevenredig aantal jonge mensen die in de VDAB en interimkantoren de gesprekken doen. Ze hebben nog nooit echt in een fabriek en hebben geen voeling met kantoorpolitiek. Als er nu 1 job is waarvoor 50-plussers geschikt voor zijn, dan is het wel werving en selectie. Het heeft er alles van mee dat die relatieve onervarenheid misbruikt wordt door hogerhand.

  De feedback is soms onprofessioneel (bv een jobhopper is iemand die zelf zijn ontslag indient, niet iemand die ontslagen wordt) en vaak vals optimistisch.

  • door ria aerts op vrijdag 23 oktober 2015

   Misschien is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen afhaken. Ook een middel om de statistieken op te frissen. Kijk, weer zoveel werklozen minder.

 • door Jan Willems op zaterdag 24 oktober 2015

  Weliswaar in Nederland, deze aanvulling (d.d. 23/10). Maar toch... www.sargasso.nl/de-tegenprestatie-en-de-psychodwang-van-de-sociale-dienst

 • door jvcraen op zondag 25 oktober 2015

  Ik heb ooit zo een vdab-cursus gevolgd. Die cursus was bijna waardeloos, een deel van de mensen die daar zaten waren totaal ongeschikt, hadden geen enkele voorkennis (wat wel nodig was), of waren absoluut niet van plan om veel uit te voeren. De cursus zelf was beneden alle peil. Veel verloren overheidsgeld.

 • door JohanGroenroot op maandag 26 oktober 2015

  De ogenschijnlijk niet-doelmatige cursussen van vdab hebben wel degelijk een doel, nl werkzoekenden responsabiliseren ; de flexicurity en de achterliggende neoliberale agenda moet geslikt worden. Hoe omschrijf je zoiets, indoctrinatie? Een zeldzame kat die het doorheeft Fons kan dus voorlopig nog op zijn comfortabel kussentje blijven zitten. En voor de 'lastige' die 'het systeem' wel doorhebben zijn er de onderaannemers en interimkantoren die in opdracht van vdab bepaalde werklozen 'gericht' viseren tot ze 'knettergek' worden zonder dat ze zelf hun handen branden. Dit zijn kenmerken van een dictatoriaal systeem. Waar blijven de statistieken met zelfmoordcijfers, psychologische en familiale problemen van mensen die in contact kwamen met vdab en co? Ook familieden die hun naasten niet meer herkennen of verloren nadat ze in contact kwamen met deze sekte? Raar dat de vakbond geen statistieken en bewijsmateriaal bijhoudt om de nodige stappen te zetten, wacht eens, het zou toch niet kunnen dat...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties