Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Protestmars in Antwerpen voor slachtoffer racisme

Een vluchtig bezoek aan een Antwerps café vlak voor een vergadering veranderde voor Elisabeth Sekanabo in een nachtmerrie. Ze werd racistisch behandeld en kreeg zelfs klappen, maar toen de politie er bij kwam, werd zij opgepakt en vier uur vastgehouden. Het Platform van de Afrikaanse gemeenschappen organiseert nu maandag een protestmars in Antwerpen.
zondag 15 december 2013

De dochter van Elisabeth Sekanabo publiceerde een gedetailleerd relaas van het incident op Facebook. Op woensdag 18 september was Sekanabo op weg naar een vergadering in de Lange Lozanastraat in Antwerpen. Sekanabo is heel actief in het Antwerpse verenigingsleven. Ze is zelf voorzitster van Amuka vzw. Omdat ze naar het toilet moest, stapt ze Café De Raaf binnen. Toen ze wou betalen, liep het fout.

"Toen ze naar de toog ging om haar toiletbezoek te betalen vroeg de uitbaatster waarom haar toiletbezoek zolang had geduurd waarop een medewerkster of klant op een kleinerende manier zei: 'Ben je daar een douche gaan pakken of wat?' Mijn moeder zei in gebrekkig Nederlands dat als zij vond dat ze meer moest betalen, dat ze dat zou doen", schrijft de dochter van Sekanabo.

"Een klant aan de toog kwam ertussen en zei tegen mijn moeder dat ze moest zwijgen en weggaan op een zeer onbeleefde manier, waarop mijn moeder zei dat ze haar niet zo moest aanspreken. Haar mannelijke gezelschap kwam zich ook moeien en de vrouw gooide een glas bier over mijn moeder. Een andere vrouwelijke klant kwam achter mijn moeder aan en trok hard aan de kap van haar jas waarop mijn moeder als reflex zich omdraaide en haar elleboog raakte de vrouw en ze viel. Op dat ogenblik kwam een man binnen en begon hard mijn moeder te meppen en kloppen op haar hoofd."

Toen de politie er aan kwam, dacht Sekanabo dat ze gered was, maar dat viel tegen.

"Tot haar verbazing werd ze meteen in de boeien geslagen zonder dat de politie iets zei over het waarom van haar 'arrestatie'. Ze werd in een politiecombi meegenomen richting het politiekantoor van de Quinten Matsijslei te Antwerpen. Daar werden haar bezittingen afgenomen, moest ze zich uitkleden en werd ze het cachot ingegooid 4 uur lang. De hele tijd mocht ze geen vragen stellen, en werd haar niet verteld waarom ze werd meegenomen", aldus de dochter van Elisabeth Sekanabo.

Toen ze de dag daarna klacht wou indienen, werd dat door de politie geweigerd. Pas als ze een advocaat onder de arm neemt, lukt het wel. Op aanraden van die advocaat diende ze ook een klacht in bij het Comité P.

Volgens een woordvoerder van de politie wezen drie getuigen in het café Sekanabo aan als agressor. In de Gazet van Antwerpen liet de uitbaatster weten dat Sekanabo wellicht onder invloed was. Dat is vreemd want de politie nam geen alcoholtest af, klinkt het bij de familie van Sekanabo.

Het Platform van de Afrikaanse gemeenschappen roept haar leden op om maandag 16 december deel te nemen aan een vreedzame mars. De mars begint om 18u45 in de Lange Lozanastraat in Antwerpen. De organisatoren willen op de gemeenteraad een petitie afgeven.

De organisatoren schuiven drie eisen naar voor:
1 Stop aan racisme, door mensen die zich hier schuldig aan maken te vervolgen.
2 Discriminatie en uitsluiting aanpakken op alle domeinen.
3 Gelijke behandeling van burgers en tegen zinloos geweld door politieambtenaren.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Jan ZV op maandag 16 december 2013

  Iedereen weet dat een verhaal altijd 2 kanten heeft. Ik weet niet wat er die avond gebeurd is, maar indien je niet aan alle betrokken partijen de kans geeft om hun versie van de feiten weer te geven, dan is het onmogelijk om je als buitenstaander een mening te vormen. Dit is elementaire basis ethiek voor een journalist, maar blijkbaar te hoog gegrepen voor Callewaert. Daarmee blijft dit stukje voor mij niet meer dan wat links oprui gedrag.

  • door Lode Vanoost op maandag 16 december 2013

   De 'andere' versie staat wel degelijk in het artikel. Een artikel helemaal lezen kan helpen.

 • door Maaikel op maandag 16 december 2013

  Zeer zeer erg dat Vlaamse burgers een Afrikaanse vrouw zo toespreken en mishandelen. Onvoorstelbaar en ontoelaatbaar. Nog kwalijker is het optreden van de Antwerpse politie - Uw vriend ? Ik vind het beschamend, dat dit in mijn stad gebeurd is.

 • door wernerr op maandag 16 december 2013

  Ik schaam me diep, en ben tegelijk woedend, om in een stad te leven waar zoiets kan gebeuren. De klacht tegen de politie is een goede zaak. Ik hoop dat er ook klacht is neergelegd tegen de daders zelf van deze agressie en tegen de uitbaters van het café wegens het niets ondernemen tegen en blijkbaar zelfs meedoen met dit geweld.

 • door geertcalis op maandag 16 december 2013

  Maar zeer goed dat hier werk van wprdt gemaakt. Voor alle keren dat dergelijke zaken niet aan het licht komen.. Dit geeft een gezicht aan dagdagelijks racisme..

  Moedig ook.

 • door froels op maandag 16 december 2013

  Politieagenten vormen een weerspiegeling van de Vlaamse samenleving. Het is hun grondwettelijk recht om het gedachtengoed van VB en NVA aan te hangen. Die twee vormen samen zowat de helft van de Vlaamse bevolking. Uiteraard geldt hetzelfde voor de café gasten. Dan ligt deze gebeurtenis in de verwachting. De enigen die daar veel aan kunnen doen, zijn de grote media: zij vormen de geesten van de burgers. Maar uit commerciële motieven passen ze zich aan bij de meerderheid. Vreemdelingen zijn een risico, ze werken niet, ze pakken ons werk af, ze zitten onder de drugs, ze gaan anders gekleed, ze leven van onze sociale zekerheid...En ze kennen geen deftig Antwerps!

 • door Kris Slegers op maandag 16 december 2013

  Ik vind dit stukje de naam journalistiek niet waardig. Er wordt zwaar ingezet op vermeend racisme zonder dat objectieve informatie gegeven wordt en er wordt opgeroepen tot een protestmars. Daarbij wordt getracht de politiediensten in discrediet te brengen. Dit stukje hoort eerder thuis op de site van KifKif.

  • door Lode Vanoost op maandag 16 december 2013

   Met KifKif werken wij goed samen, wij plaatsen regelmatig artikels die daar ook verschijnen en vice versa.

 • door spoetnik1984 op dinsdag 17 december 2013

  Ik ben uiteraard geschokt door dit voorval en leef mee met het slachtoffer. Ik denk ook niet dat de dappere cafégangers van café De Raaf een GASdecoratie voor hun heldhaftig gedrag hebben opgelopen ofschoon ze er wel een paar verdienen. Ik vermeld hier een voorval uit het Brusselse dat me deze week ter ore kwam. Ik vermoed dat dit soort feiten meer dan we denken voorvallen en wellicht te weinig worden gemeld door de betrokkenen. Dinsdagavond 10/12 zit een vriend op café in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Een politiepatrouille van drie man komt het café binnen en begint zonder uitleg op hem in te kloppen. Mijn vriend is op krukken wegens een gescheurd knieligament. Hij wordt buitengesleept over de grond. Daar neemt een andere patrouille het over. Ze voert hem geboeid naar een nabijgelegen ziekenhuis voor verzorging terwijl er spottende opmerkingen worden gemaakt over zijn T-shirt dat onder het bloed zit. In het ziekenhuis weigert hij verzorging en vraagt waarom hij geslagen werd. Ter plekke zeggen de agenten hem dat hij het voorval best vergeet. Daarna gaat het naar het politiekantoor van Sint-Gillis. Er wordt een PV opgemaakt van een ondervraging. Daarin staat niks over de situatie in het café of waarom de patrouille daar arriveerde. Er wordt hem weerspannigheid aan de politie ten laste gelegd toen die hem zou gevraagd hebben het café te verlaten. Er wordt hem gevraagd of hij tot de zigeunermaffia behoort en of hij de politiemensen bedreigd heeft. Mijn vriend heeft de Roemeense nationaliteit, is geen Roma, ontkent de bedreigingen. Er wordt hem gevraagd of hij de politiemensen 'vuile Belgen' heeft genoemd. Hij ontkent dit. Waarom hij de receptionist in het ziekenhuis 'l'Africain' heeft genoemd? Mijn vriend zegt dat hij de receptionist van Afrikaanse origine enkel heeft gesmeekt hem uit handen van de politie te halen omdat ze met hem aan het doen waren wat ze wilden. Waarom hij geen zorgen wilde krijgen? Mijn vriend antwoordde dat hij in de eerste plaats uitleg wou over de politiebehandeling die hem te beurt viel. Waarom hij de verpleegster van dienst Fatimah noemt in het verhoor? Kent hij haar? Mijn vriend antwoord dat dat de naam was die op haar werkkleding stond geëtiketteerd. Dit is de samenvatting van het PV van het verhoor. 12 jarigen rapporteren beter en met minder spellingsfouten. Na het 'verhoor' eindigt hij in een politiecel. Rond 7 uur 's ochtends kan hij zonder krukken, met een toegetakeld gezicht op zoek gaan naar zijn auto die ongeveer een kilometer verder staat geparkeerd. Deze man is iemand die in orde is met zijn papieren. In tegenstelling tot de patrouille die hem betaald mishandelde is hij een hardwerkende kleine bouwondernemer. Hij is in staat om stappen te ondernemen richting comité P en zal dat ook niet nalaten te doen. Er werd intussen ook contact opgenomen met het comité voor gelijkheid van kansen. Niet alle Belgen krijgen dit soort behandeling! De politiemensen waren autochtone Belgen. Smeerlappen in uniform: ze bestaan en bezoedelen het werk van hun collega's die hun job gewetensvol aanpakken. Ik heb over het relaas van de feiten dat ik enkel via mijn vriend ken nul komma nul twijfel. Wie het verhoor leest weet dat het hier gaat om notoire racisten die niet aan hun proefstuk toewaren. Wedden dat we in het café geen getuigen gaan vinden? Er waren een twintigtal klanten aanwezig. Niemand heeft gereageerd tijdens de interventie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties