Protestmars in Antwerpen voor slachtoffer racisme
Nieuws, België, Discriminatie, Antwerpen, Anti-racisme, Antidiscriminatie, Antiracisme, Afrikaanse Gemeenschap Antwerpen -

Protestmars in Antwerpen voor slachtoffer racisme

Een vluchtig bezoek aan een Antwerps café vlak voor een vergadering veranderde voor Elisabeth Sekanabo in een nachtmerrie. Ze werd racistisch behandeld en kreeg zelfs klappen, maar toen de politie er bij kwam, werd zij opgepakt en vier uur vastgehouden. Het Platform van de Afrikaanse gemeenschappen organiseert nu maandag een protestmars in Antwerpen.

zondag 15 december 2013 19:13
Spread the love

De dochter van Elisabeth Sekanabo publiceerde een gedetailleerd relaas van het incident op Facebook. Op woensdag 18 september was Sekanabo op weg naar een vergadering in de Lange Lozanastraat in Antwerpen. Sekanabo is heel actief in het Antwerpse verenigingsleven. Ze is zelf voorzitster van Amuka vzw. Omdat ze naar het toilet moest, stapt ze Café De Raaf binnen. Toen ze wou betalen, liep het fout.

“Toen ze naar de toog ging om haar toiletbezoek te betalen vroeg de uitbaatster waarom haar toiletbezoek zolang had geduurd waarop een medewerkster of klant op een kleinerende manier zei: ‘Ben je daar een douche gaan pakken of wat?’ Mijn moeder zei in gebrekkig Nederlands dat als zij vond dat ze meer moest betalen, dat ze dat zou doen”, schrijft de dochter van Sekanabo.

“Een klant aan de toog kwam ertussen en zei tegen mijn moeder dat ze moest zwijgen en weggaan op een zeer onbeleefde manier, waarop mijn moeder zei dat ze haar niet zo moest aanspreken. Haar mannelijke gezelschap kwam zich ook moeien en de vrouw gooide een glas bier over mijn moeder. Een andere vrouwelijke klant kwam achter mijn moeder aan en trok hard aan de kap van haar jas waarop mijn moeder als reflex zich omdraaide en haar elleboog raakte de vrouw en ze viel. Op dat ogenblik kwam een man binnen en begon hard mijn moeder te meppen en kloppen op haar hoofd.”

Toen de politie er aan kwam, dacht Sekanabo dat ze gered was, maar dat viel tegen.

“Tot haar verbazing werd ze meteen in de boeien geslagen zonder dat de politie iets zei over het waarom van haar ‘arrestatie’. Ze werd in een politiecombi meegenomen richting het politiekantoor van de Quinten Matsijslei te Antwerpen. Daar werden haar bezittingen afgenomen, moest ze zich uitkleden en werd ze het cachot ingegooid 4 uur lang. De hele tijd mocht ze geen vragen stellen, en werd haar niet verteld waarom ze werd meegenomen”, aldus de dochter van Elisabeth Sekanabo.

Toen ze de dag daarna klacht wou indienen, werd dat door de politie geweigerd. Pas als ze een advocaat onder de arm neemt, lukt het wel. Op aanraden van die advocaat diende ze ook een klacht in bij het Comité P.

Volgens een woordvoerder van de politie wezen drie getuigen in het café Sekanabo aan als agressor. In de Gazet van Antwerpen liet de uitbaatster weten dat Sekanabo wellicht onder invloed was. Dat is vreemd want de politie nam geen alcoholtest af, klinkt het bij de familie van Sekanabo.

Het Platform van de Afrikaanse gemeenschappen roept haar leden op om maandag 16 december deel te nemen aan een vreedzame mars. De mars begint om 18u45 in de Lange Lozanastraat in Antwerpen. De organisatoren willen op de gemeenteraad een petitie afgeven.

De organisatoren schuiven drie eisen naar voor:
1 Stop aan racisme, door mensen die zich hier schuldig aan maken te vervolgen.
2 Discriminatie en uitsluiting aanpakken op alle domeinen.
3 Gelijke behandeling van burgers en tegen zinloos geweld door politieambtenaren.

take down
the paywall
steun ons nu!