Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Belgische vredesactivist dreigt uitgeleverd te worden aan Turkije

De Belgische vredesactivist Bahar Kimyongür is vrij op borgtocht. Een Spaanse rechtbank geeft de Turkse staat 45 dagen de tijd om de zaak tegen de Belg hard te maken. Turkije wil zijn uitlevering omdat hij jaren geleden een toespraak van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken verstoorde in het Europees parlement. De rol van de Belgische overheid in de arrestatie blijft onduidelijk.
woensdag 19 juni 2013

De Belgische vredesactivist Bahar Kimyongür werd maandag door de Spaanse politie opgepakt in de Zuid-Spaanse stad Cordoba. De Turkse staat activeerde een oud internationaal aanhoudingsbevel. Kimyongür werd na een lange juridische lijdensweg in België volledig vrijgesproken. Turkije eist zijn uitlevering omdat hij jaren geleden in het Europees parlement een toespraak van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Turkije Ismaël Cem verstoorde.

Kimyongür was met zijn vrouw en kinderen op vakantie in Spanje en werd opgepakt tijdens een bezoek aan de kathedraal van Cordoba. Kimyongür zal in Madrid voor de rechter verschijnen. Turkije dringt aan op zijn uitlevering.

Volgens de krant Le Soir gaat het nog altijd om dezelfde feiten als het uitleveringsbevel van enkele jaren geleden. Turkije wil Bahar Kimyongür in handen krijgen omdat hij een toespraak van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken verstoorde in het Europees parlement.

Belangrijker is wellicht dat Kimyongür al jaren actie voert tegen het geweld op (politieke) gevangenen in Turkije. De voorbije maanden trok hij ook van leer tegen de Turkse steun aan de gewapende rebellen in Syrië.

Complot

De arrestatie in Spanje roept herinneringen op aan april 2006. Enkele minuten nadat hij de Nederlandse grens is overgestoken werd Kimyongür tegengehouden door de Nederlandse politie. Hij was op weg naar 's Hertogenbosch waar hij een concert van de Turkse progressieve groep Yorum wou bijwonen.

Pas achteraf kwam aan het licht (onder andere via DeWereldMorgen.be) dat de arrestatie opgezet spel was van de kabinetten van toenmalig premier Verhofstadt en minister van Justitie Onkelinx, de top van de federale politie, de staatsveiligheid en de federaal procureur Johan Delmulle.

De timing van de arrestatie in Spanje is opvallend. Op 22 mei had minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet een ontmoeting met het hoofd van de Turkse inlichtingendienst over de Belgische jongeren die naar Syrië trekken en de opvolging van terreurorganisaties. Op 28 mei wordt het oude arrestatiebevel van onder het stof gehaald. Enkele weken later wordt Kimyongür gearresteerd tijdens een privéreis naar Spanje.

In Brussel hebben vrienden en sympathisanten van Kimyongür actiegevoerd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vrezen dat de Belg gefolterd zal worden als hij wordt uitgeleverd aan Turkije.  

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door froels op donderdag 20 juni 2013

    Bahar Kimyongur werd viermaal voor een Belgische rechtbank gebracht (waaronder tweemaal Cassatie!), voor dezelfde feiten, en uiteindelijk vrijgesproken zonder kosten. Kimyongur is geboren in Sint-Agatha-Berchem in 1974. Rechtbank in Gent 7/11/2006; Hof van Cassatie 19/4/2007; Hof van beroep Antwerpen 7/2//2008; Cassatie 24/6/208; tussenvonnissen 26/5 en 14/7/2009; eindvonnis 23/12/09, zie http://www.progresslaw.net/docs/20100203112923TLFO.pdf Dossier: http://www.leclea.be/affaire_dhkp-c/dossier.html http://vrije-meningsuiting.be/node/26 Beschuldiging: “Deel uitgemaakt te hebben van een vereniging met het oogmerk om een aanslag te plegen op personen of op eigendommen... Wetens en willens te hebben deel uitgemaakt van een criminele organisatie zoals bedoeld in artikel 324bis van het Strafwetboek, ook al had hij niet de bedoeling een misdrijf in het raam van deze criminele organisatie te plegen of daaraan deel te nemen op een van de wijzen bedoeld in de artikelen 66 en volgende van het Strafwetboek, thans strafbaar gesteld door artikel 324 ter 1 en artikel 324 bis van het Strafwetboek, zoals gewijzigd door de wet van 10 augustus 2005...”.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties