De Belgische vredesactivist Bahar Kimyongür werd opnieuw aangehouden.
Nieuws, België, Bahar kimyongür -

Belgische vredesactivist dreigt uitgeleverd te worden aan Turkije

De Belgische vredesactivist Bahar Kimyongür is vrij op borgtocht. Een Spaanse rechtbank geeft de Turkse staat 45 dagen de tijd om de zaak tegen de Belg hard te maken. Turkije wil zijn uitlevering omdat hij jaren geleden een toespraak van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken verstoorde in het Europees parlement. De rol van de Belgische overheid in de arrestatie blijft onduidelijk.

woensdag 19 juni 2013 23:37
Spread the love

De Belgische vredesactivist Bahar Kimyongür werd maandag door de Spaanse politie opgepakt in de Zuid-Spaanse stad Cordoba. De Turkse staat activeerde een oud internationaal aanhoudingsbevel. Kimyongür werd na een lange juridische lijdensweg in België volledig vrijgesproken. Turkije eist zijn uitlevering omdat hij jaren geleden in het Europees parlement een toespraak van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Turkije Ismaël Cem verstoorde.

Kimyongür was met zijn vrouw en kinderen op vakantie in Spanje en werd opgepakt tijdens een bezoek aan de kathedraal van Cordoba. Kimyongür zal in Madrid voor de rechter verschijnen. Turkije dringt aan op zijn uitlevering.

Volgens de krant Le Soir gaat het nog altijd om dezelfde feiten als het uitleveringsbevel van enkele jaren geleden. Turkije wil Bahar Kimyongür in handen krijgen omdat hij een toespraak van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken verstoorde in het Europees parlement.

Belangrijker is wellicht dat Kimyongür al jaren actie voert tegen het geweld op (politieke) gevangenen in Turkije. De voorbije maanden trok hij ook van leer tegen de Turkse steun aan de gewapende rebellen in Syrië.

Complot

De arrestatie in Spanje roept herinneringen op aan april 2006. Enkele minuten nadat hij de Nederlandse grens is overgestoken werd Kimyongür tegengehouden door de Nederlandse politie. Hij was op weg naar ‘s Hertogenbosch waar hij een concert van de Turkse progressieve groep Yorum wou bijwonen.

Pas achteraf kwam aan het licht (onder andere via DeWereldMorgen.be) dat de arrestatie opgezet spel was van de kabinetten van toenmalig premier Verhofstadt en minister van Justitie Onkelinx, de top van de federale politie, de staatsveiligheid en de federaal procureur Johan Delmulle.

De timing van de arrestatie in Spanje is opvallend. Op 22 mei had minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet een ontmoeting met het hoofd van de Turkse inlichtingendienst over de Belgische jongeren die naar Syrië trekken en de opvolging van terreurorganisaties. Op 28 mei wordt het oude arrestatiebevel van onder het stof gehaald. Enkele weken later wordt Kimyongür gearresteerd tijdens een privéreis naar Spanje.

In Brussel hebben vrienden en sympathisanten van Kimyongür actiegevoerd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vrezen dat de Belg gefolterd zal worden als hij wordt uitgeleverd aan Turkije.  

take down
the paywall
steun ons nu!