about
Toon menu

Balans van het bezoek van Angela Merkel aan Athene

ATHENE - Twee miljoen euro heeft het blitzbezoek van Angela Merkel aan de Griekse belastingbetaler gekost. Maar heeft het bezoek van de bondskanselier nog iets opgeleverd voor Griekenland?
zondag 14 oktober 2012

Toen Angela Merkel in haar groene jasje van het vliegtuig stapte, stonden al duizenden Grieken te betogen op het Syntagmaplein voor het parlementsgebouw, om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen, die 20 procent van de Grieken onder de armoedegrens hebben geduwd en 25 procent werkloos hebben gemaakt.

Voor deze Grieken is Angela Merkel het gezicht van deze politiek. Dat ze hetzelfde groene jasje droeg als toen ze de EK-voetbalwedstrijd Duitsland-Griekenland bijwoonde afgelopen juni, werkte voor sommige Grieken als een rode lap op een stier.

Maar die Grieken kregen de bondskanselier niet te zien: ze werd langs een afgeschermd traject naar het Hilton hotel gebracht in centraal Athene, waar ze een korte stop maakte om 12 zakenlui te ontmoeten. Dan ging het naar het kantoor van premier Samaras (Nea Dimokratia).

Later op de dag ging ze ook nog even op de koffie bij president Papoulias, die haar zegde dat het Griekse volk op zijn tandvlees zit en dat er geen manouvreerruimte meer is voor nog meer besparingen. Angela luisterde, maar gaf geen commentaar.

Balans

Aan het bezoek hing volgens waarnemers een kostenplaatje van 2 miljoen euro. Niet moeilijk als je 7.000 agenten op de been brengt om de veiligheid van de bondskanselier te vrijwaren. En wat kregen de Grieken van Angela Merkel voor in de plaats? Medeleven, gespeeld of niet, en steun aan premier Samaras.

Op zich is dat al merkwaardig, want toen in 2010 een eerste reeks van besparingsmaatregelen moest worden gestemd in het Griekse parlement, om een eerste noodlening te krijgen, stemde Samaras met zijn hele partij tegen. Diegenen die zijn lijn niet volgden, werden uit Nea Dimokratia gezet.

Samaras heeft nu wel toegegeven dat hij toen een fout heeft gemaakt en hij heeft een aantal van de toenmalige dissidenten weer in de rangen gesloten, maar echt betrouwbaar zou je hem toch niet kunnen noemen. Maar Merkel weet wel waarom ze hem politieke steun geeft: behalve Antonis Samaras is er geen enkele politieke leider in Griekenland meer te vinden die bereid is om het huidige besparingsbeleid verder te zetten.

Maar verder dan politieke steun had Merkel niets te bieden voor de Grieken. Duitsland wacht op het rapport van de trojka over de gemaakte vorderingen de voorbije maanden, voor het ook maar enig besluit neemt over Griekenland. Ondertussen begint het IMF zijn fout wel in te zien, en klinkt het dat Griekenland uitstel moet krijgen om de veranderingen door te voeren. Men heeft alles te snel willen opdringen.

Het Vierde Rijk

De media besteedde dinsdag flink wat aandacht aan de nazi-connotaties van de protesten. De hakenkruizen waren overal te zien, mensen brachten de nazigroet, en Duitse vlaggen werden verbrand. Leek dit niet op het bijten van de hand die je voedt?

Maar voor vele Grieken voelt het zeker niet aan of de Duitsers hen financieel helpen. Het geld van de noodlening komt trouwens terecht op een 'escrow'-rekening (nvdr: een geblokkeerde rekening) en het meeste geld wordt gebruikt om de interesten van vorige leningen af te betalen. Dus die noodlening wordt door de Grieken niet ervaren als een steun.

Vele mensen leven trouwens in een oorlogssituatie. Ze hebben geen geld meer om in hun dagelijkse behoeften te voorzien, ze kunnen hun belastingen niet betalen en ze dreigen hun huizen te verliezen als ze niet betalen.

Er zijn in Griekenland 400.000 gezinnen waar niemand nog een job heeft. Ouders hebben geen geld om hun kinderen te kleden, ze sparen zich het eten uit de mond om te zorgen dat hun kroost niet ondervoed raakt. Dat zijn oorlogstoestanden. Alleen heeft de vijand geen gezicht. Dus plakt men er voor het gemak dan maar het gezicht van de Duitser op en meerbepaald dat van Angela Merkel.

Want het zijn precies de Duitsers die er op aandringen dat er veranderingen in Griekenland moeten komen en dat er nog meer moet worden bespaard. Vaak hoor je dan ook stemmen die zeggen dat Duitsland nu afmaakt wat het tijdens het Derde Rijk niet heeft kunnen doen.

Politiegeweld

Ondanks het betogingsverbod, waarvoor een wet van onder het stof werd gehaald die tijdens het Griekse Kolonelsregime van kracht was, slaagden de betogers er toch in om tot aan het Syntagmaplein samen te komen.Volgens de politie waren er 25.000 mensen komen protesteren in de Griekse hoofdstad. De organisatoren hadden het over 100.000. De waarheid ligt wellicht ergens tussenin.

En het ging er vaak hard aan toe. Premier Samaras had de ordetroepen op het hart gedrukt om minder traangas te gebruiken. In de plaats van traangas zou de Griekse oproerpolitie meer gebruik gaan maken van waterkannonen, die ze overigens cadeau heeft gekregen van Israël.

Dat is echter niet gebeurd. De politie verkoos om hardhandig op te treden. Ook deze beelden zijn de wereld rond gegaan. Een foto die is blijven hangen, is die van een politieagent die een vrouw voor zich uithoudt als menselijk schild om zich te beschermen tegen de regen van stenen die betogers naar hem gooiden.

Minister van Openbare Orde Dendias (Nea Dimokratia) heeft al laten weten dat hij een onderzoek heeft ingesteld naar deze politieagent, maar we kunnen er vrijwel zeker van zijn dat er nooit enig gevolg zal aan worden gegeven. De sociale media doet haar werk voor hem: de politieagent in kwestie heeft het nummer 1.236 op zijn helm, en heeft op de riem, waarmee hij zijn pantservest vastbindt, het woord 'killer' staan. Meer is niet nodig om te begrijpen dat dit sujet niet de bedoeling heeft om de Griekse bevolking te beschermen.

In een dergelijk klimaat is het voor vele Grieken heel moeilijk te begrijpen dat de Europese Unie afgelopen vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. Het klinkt voor hen even absurd als de Griekse minister van Financiën de Nobelprijs voor Economie toe te kennen.

Nieuwe staking en betoging

Aanstaande donderdag is er een nieuwe algemene 24-uren staking voorzien als protest tegen de nieuwe besparingsmaatregelen. Die zijn nog steeds niet finaal. Gisteren bleek dat er alweer, voor de tweede keer, een nieuw gat van 2 miljard is in de begroting, en dat zal moeten worden opgevuld door de nieuwe besparingen.

Het oorspronkelijke bedrag dat moest worden bespaard de komende 2 jaar, was gezet op 11,5 miljard. Daar komen ondertussen dus al 4 miljard bij en het totale bedrag staat ondertussen op 15,5 miljard euro. Het gevaar bestaat dat de hele Griekse maatschappij ontwricht raakt als deze besparingen weer door dezelfde mensen moeten worden gedragen.

De dag van de algemene staking is overigens niet willekeurig gekozen. Op 18 oktober is er namelijk de top van de leiders van de eurozone. En op vrijdag zouden de besparingsmaatregelen, als alles volgens plan verloopt, door het parlement moeten worden geloodst. De Griekse vakbonden proberen op deze manier de druk op de parlementsleden te verhogen. De vraag is maar of ze zullen luisteren naar hun eigen bevolking of naar Angela Merkel.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door aronjaco op maandag 15 oktober 2012

  Ik vraag mij af wat de inhoudelijke reden is om de Europese Unie afgelopen vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen. Want , wat daarover in de pers verschijnt en welke de onderliggende motivatie is , dat zijn mijn inziens twee totaal verschillende zaken. Wat ik bedoel is , hoe kan de EU die nobelprijs winnen als er overal in Zuid-Europa ei zo na burgeroorlog lijkt te dreigen ?? Of zie ik dat verkeerd ???

  • door jan peeters op maandag 15 oktober 2012

   Het is niet omdat er betogingen plaatsvinden dat er een burgeroorlog ontbrand. Wij mogen trouwens onze regeringen zelf kiezen in Europa. (In tegenstelling met vele landen elders in de wereld, waar diktators hun bevolking geen kans tot stemmen toestaan, en er soms geweldadige burgeroorlogen ontstaan) Maak dus van een pink geen arm tot voorbij het oksel. Europa is juist door demokratie te omarmen vrij van burgeroorlogen. Dat is al een méér dan voldoende reden om deze instelling de nobelprijs voor vrede toe te kennen. En in een demokratie mag men gelukkig betogen. De verandering zal echter vanuit het kieshokje moeten komen, wij mogen stemmen voor verandering of tegen verandering.

   • door Ron op dinsdag 16 oktober 2012

    Blijkbaar ben je blind voor wat er werkelijk gebeurt. De sociale afbraak is niet de schuld van de bevolking. Ik dacht dat vrede met rust en welvarendheid te maken had en niet met sociale afbraak. De ene bevolkingsgroep tegen de andere opzetten zodat ze geen gemeenschappelijk front vormen tegen onze EU politiekers die er op uit zijn het sociaal systeem af te breken. Bv In Spanje wil Catalonië zich afscheiden van de regering en onafhankelijk worden. In Vlaanderen wil men scheiden van Wallonië om dezelfde reden. Is dat in vrede en solidair samenleven? Of gaan er binnenkort zoals in Joegoslavië Blauwhelmen gestationeerd worden?Trouwens is daar het probleem opgelost? Is dat vrede die een Nobelprijs verdient ?

 • door RH op woensdag 17 oktober 2012

  Onbekwaamheid: Het bezoek van Angela Merkel (AM) aan Athene toont de schokkende onbekwaamheid van verreweg de meeste politici die bij de EU betrokken zijn - waaronder AM -: Ze weten/ begrijpen weinig van het macro- economisch gebeuren oa. van de rol van geld in dat geheel. Zo ongeveer alles wordt nodeloos verkeerd aangepakt. Geen enkele les wordt getrokken uit de geschiedenis bvb. uit een vergelijkbare 'crisis' als de huidige: nl. de beurskrach in New York in 1929 en de daaropvolgende jaren tot en met WO II. De 'crisis' is nochtans op korte termijn op te lossen zonder moeilijke veranderingen in de structuur van de EU/EMU.

  Verarming: Ten 2e toont het dat het EU bestuur een collectieve verarming organiseert in de hele EU te beginnen met Griekenland.

  Onverschilligheid: Ten 3e toont het nogmaals aan dat alle andere EU landen laten begaan. Ze denken dat ze buiten schot zullen blijven.

  Provocatie: Ten 4e is het bezoek van AM ook een provocatie die één van de aanleidingen voor een burgeroorlog zou kunnen zijn. Veel Grieken hebben nu al niets meer te verliezen.

 • door RH op woensdag 17 oktober 2012

  Onbekwaamheid: Het bezoek van Angela Merkel (AM) aan Athene toont de schokkende onbekwaamheid van verreweg de meeste politici die bij de EU betrokken zijn - waaronder AM -: Ze weten/ begrijpen weinig van het macro- economisch gebeuren oa. van de rol van geld in dat geheel. Zo ongeveer alles wordt nodeloos verkeerd aangepakt. Geen enkele les wordt getrokken uit de geschiedenis bvb. uit een vergelijkbare 'crisis' als de huidige: nl. de beurskrach in New York in 1929 en de daaropvolgende jaren tot en met WO II. De 'crisis' is nochtans op korte termijn op te lossen zonder moeilijke veranderingen in de structuur van de EU/EMU.

  Verarming: Ten 2e toont het dat het EU bestuur een collectieve verarming organiseert in de hele EU te beginnen met Griekenland.

  Onverschilligheid: Ten 3e toont het nogmaals aan dat alle andere EU landen laten begaan. Ze denken dat ze buiten schot zullen blijven.

  Provocatie: Ten 4e is het bezoek van AM ook een provocatie die één van de aanleidingen voor een burgeroorlog zou kunnen zijn. Veel Grieken hebben nu al niets meer te verliezen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties