Bent u al steungever van DeWereldMorgen.be?

In september lanceerden we een noodcampagne omdat we dreigden dit jaar niet rond te komen. Jullie massale reacties waren hartverwarmend en moedigden ons aan om door te gaan. We haalden zo'n 22.000 euro op en kregen er heel wat steungevers bij die maandelijks aan ons storten.

Daarmee zijn we helaas niet definitief uit de rode cijfers. Eén derde van onze inkomsten komt van subsidies en die staan onder druk. Een ander derde komt van partnerorganisaties uit het brede middenveld, en bijna allemaal moeten ook zij besparen. Onze hoop is dus op onze lezers gevestigd. Maandelijks zijn dat 300.000 mensen en van hen stort 1% een bijdrage.

Wij hebben geen hartverscheurende beelden om onze campagne kracht bij te zetten. Onze belangrijkste kost is namelijk de loonkost. De wereldhonger kunnen we niet oplossen en ook de zeehondjes gaan we niet redden. Wel beloven we met jullie steun ons uiterste best te doen om maatschappelijk relevant nieuws te brengen vanuit een progressief, sociaal en ecologisch standpunt.

Onze maandelijkse loonkost bedraagt afgerond 22.000 euro (netto verdient een voltijdse kracht bij ons een bescheiden 1500 euro per maand). Help je mee om onze job te vrijwaren om zo DeWereldMorgen in de ether te houden?

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu
Analyse

Libische islamisten zijn nog niet uitgeteld

Woedende Libische burgers hebben eind vorige week in Benghazi enkele bolwerken van islamistische milities bestormd, maar het is voorbarig om te stellen dat de moslimfundamentalisten in Libië uitgeteld zijn.
dinsdag 25 september 2012

Na de verkiezingsoverwinning van de gematigde partijen in juli was al te horen dat Libië de islamistische golf in de regio had gestopt. Aymenn Jawad Al-Tamimi van het Middle East Forum waarschuwt ervoor dat de verkiezingsresultaten niet mogen leiden tot zelfgenoegzaamheid.

Aanvallen van islamistische fanatici deden Libië de voorbije maanden op zijn grondvesten daveren. Het land is een belangrijke exporteur geworden van zowel wapens als salafistische strijders voor regionale conflicten.

Vrijdag vielen er bij de bestorming van militiekampen veertien doden en meer dan zeventig gewonden. De Libiërs zijn woedend over de inertie van hun regering na de aanhoudende onveiligheid en de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Veel van hen zijn het beu dat moslimfundamentalisten hun zwaar bevochten revolutie bedreigen.

Het kamp van Ansar Al Sharia, een van de doelwitten van de volkswoede, werd in brand gestoken. De leden van deze militie zouden achter de moord op de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens zitten.

Wraak

De inwoners van Benghazi hebben maanden van moorden, ontvoeringen en bomaanslagen doorstaan. De veiligheid in de stad is er sinds de revolutie alleen maar op achteruitgegaan. De dood van de populaire en charismatische Stevens was de druppel.

Seculiere Libiërs waren blij met de aanvallen op de milities en de internationale media-aandacht. Terwijl ze zich lyrisch uitlieten over het feit dat de gematigden opnieuw de bovenhand krijgen, waren er al verontrustende signalen.

Tal van militiekampen die niet in verband zijn gebracht met de aanval op het Amerikaanse consulaat zijn eveneens bestormd. Het toont maar weer hoe snel nietsontziend geweld kan uitbreken in Libië.

Bovendien werden zaterdagochtend vijf soldaten zonder banden met extremistische groepen dood teruggevonden in een buitenwijk van Benghazi, vermoedelijk uit wraak geëxecuteerd. Er zijn ook onbevestigde berichten dat militieleden officieren hebben gearresteerd.

Regering

De Libische regering wil nieuwe vergelding vermijden. Ze heeft zaterdagochtend beslist dat alle milities die niet door de staat werden gestraft, twee dagen de tijd krijgen om zich te ontbinden. "Het is de bedoeling om de milities onder de volledige controle van de regering te krijgen", verklaart Ahmed Shalabi, woordvoerder van premier Mustafa Abushagur.

Maar veel militieleden pikken het niet dat ze worden weggezet na hun strijd voor de bevrijding van het land. Die boosheid van duizenden werkloze, verbitterde en zwaar bewapende militanten, leidt samen met een compromisloze ideologie tot onrust.

De regering kan geen vuist maken. Sommige parlementsleden zijn bang voor een militaire confrontatie met de machtige milities die beter uitgerust zijn en vaak sneller kunnen mobiliseren dan politie en leger.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt ook onder vuur omdat het er niet in slaagt het Amerikaanse consulaat beter te beveiligen en traag reageerde na de aanval.

Velen menen dat de islamisten hun verkiezingsnederlaag nu proberen goed te maken op het terrein.

reageer

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.