Libische islamisten zijn nog niet uitgeteld
Nieuws, Afrika, Libië, Analyse -

Libische islamisten zijn nog niet uitgeteld

Woedende Libische burgers hebben eind vorige week in Benghazi enkele bolwerken van islamistische milities bestormd, maar het is voorbarig om te stellen dat de moslimfundamentalisten in Libië uitgeteld zijn.

dinsdag 25 september 2012 15:43
Spread the love

Na de verkiezingsoverwinning van de gematigde partijen in juli was al te horen dat Libië de islamistische golf in de regio had gestopt. Aymenn Jawad Al-Tamimi van het Middle East Forum waarschuwt ervoor dat de verkiezingsresultaten niet mogen leiden tot zelfgenoegzaamheid.

Aanvallen van islamistische fanatici deden Libië de voorbije maanden op zijn grondvesten daveren. Het land is een belangrijke exporteur geworden van zowel wapens als salafistische strijders voor regionale conflicten.

Vrijdag vielen er bij de bestorming van militiekampen veertien doden en meer dan zeventig gewonden. De Libiërs zijn woedend over de inertie van hun regering na de aanhoudende onveiligheid en de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Veel van hen zijn het beu dat moslimfundamentalisten hun zwaar bevochten revolutie bedreigen.

Het kamp van Ansar Al Sharia, een van de doelwitten van de volkswoede, werd in brand gestoken. De leden van deze militie zouden achter de moord op de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens zitten.

Wraak

De inwoners van Benghazi hebben maanden van moorden, ontvoeringen en bomaanslagen doorstaan. De veiligheid in de stad is er sinds de revolutie alleen maar op achteruitgegaan. De dood van de populaire en charismatische Stevens was de druppel.

Seculiere Libiërs waren blij met de aanvallen op de milities en de internationale media-aandacht. Terwijl ze zich lyrisch uitlieten over het feit dat de gematigden opnieuw de bovenhand krijgen, waren er al verontrustende signalen.

Tal van militiekampen die niet in verband zijn gebracht met de aanval op het Amerikaanse consulaat zijn eveneens bestormd. Het toont maar weer hoe snel nietsontziend geweld kan uitbreken in Libië.

Bovendien werden zaterdagochtend vijf soldaten zonder banden met extremistische groepen dood teruggevonden in een buitenwijk van Benghazi, vermoedelijk uit wraak geëxecuteerd. Er zijn ook onbevestigde berichten dat militieleden officieren hebben gearresteerd.

Regering

De Libische regering wil nieuwe vergelding vermijden. Ze heeft zaterdagochtend beslist dat alle milities die niet door de staat werden gestraft, twee dagen de tijd krijgen om zich te ontbinden. “Het is de bedoeling om de milities onder de volledige controle van de regering te krijgen”, verklaart Ahmed Shalabi, woordvoerder van premier Mustafa Abushagur.

Maar veel militieleden pikken het niet dat ze worden weggezet na hun strijd voor de bevrijding van het land. Die boosheid van duizenden werkloze, verbitterde en zwaar bewapende militanten, leidt samen met een compromisloze ideologie tot onrust.

De regering kan geen vuist maken. Sommige parlementsleden zijn bang voor een militaire confrontatie met de machtige milities die beter uitgerust zijn en vaak sneller kunnen mobiliseren dan politie en leger.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt ook onder vuur omdat het er niet in slaagt het Amerikaanse consulaat beter te beveiligen en traag reageerde na de aanval.

Velen menen dat de islamisten hun verkiezingsnederlaag nu proberen goed te maken op het terrein.

take down
the paywall
steun ons nu!