Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Het venijn zit 'm in een gelekte e-mail

De aangekondigde besparingsmaatregelen van 11,5 miljard euro voor de komende twee jaar, zorgen in Griekenland voor flink wat sociale onrust. Eerder deze week zijn de ordediensten al op straat gekomen, en op woensdag is het de beurt aan de mensen van Justitie om het werk neer te leggen, want ook zij zullen moeten inleveren. Maar de grootste onrust wordt veroorzaakt door een gelekte e-mail van de trojka aan het Griekse ministerie van Werk.
woensdag 5 september 2012

6-daagse werkweek, 13 uur per dag werken

U vindt de volledige tekst van deze e-mail hier. Het belangrijkste punt, dat ook de buitenlandse media heeft gehaald, is het feit dat de trojka (dit zijn de experts van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, nvdr.) suggereert dat er in de privésector een zesdaagse werkweek moet worden ingevoerd en dat de minimale dagelijkse rusttijd tot 11 uur moet worden teruggeschroefd. Met andere woorden: een werkdag kan worden uitgebreid tot 13 uur.

Laat ons wel wezen: er zijn bedrijven in Griekenland die hun werknemers nu al uitpersen en dwingen 13 uur te werken, zonder te betalen voor de overuren die ze moeten presteren. Gaan ze daar niet mee akkoord, dan staan er duizenden anderen in de rij te wachten. Maar het is natuurlijk wel anders als zoiets officieel (nu ja) wordt gevraagd.

Flexibiliteit

Er wordt verder in de e-mail ook gewag gemaakt van de openingstijden van voornamelijk winkels. Die zijn gebaseerd op een vroegere levensstijl toen mensen 's middags nog een dutje deden (noem het siësta), een gewoonte die ik hier enkel nog gepensioneerden zie volhouden. Maar het is een feit dat winkels (behalve dan de winkelketens en shopping malls) in Griekenland sluiten tussen 14u en 17u, op dinsdag, donderdag en vrijdag. De rest van de week sluiten ze al tussen 14u en 15u. Dat vindt de trojka duidelijk geen goed systeem. Als een winkelhouder zijn winkel echter doorlopend wil open houden, dan moet hij ofwel nieuwe werknemers aannemen ofwel zijn bestaande werknemers in een ploegensysteem laten werken, ofwel ze overuren uitbetalen. Ook daar wil de trojka blijkbaar vanaf. Het moet allemaal flexibeler. Een levensstijl van een hele bevolking moet worden opgeofferd om flexibeler te worden.

Sociale bijdragen en arbeidsinspectie

En verder staat er in de e-mail dat de sociale bijdragen in Griekenland moeten worden afgebouwd. Europa, dat zich beroept op een sociale welvaartsstaat, laat dat model hier duidelijk volledig los. De sociale kassen in Griekenland zijn leeg, er is geen geld meer om de dokters en de apothekers te betalen, en de Griekse patiënten moeten nu de volle pot betalen wanneer ze ziek zijn of medicijnen nodig hebben. Voor werkloze kankerpatiënten is dit fataal, want hun behandeling kost zo veel geld dat ze dat niet kunnen betalen.

Ook moet voor de trojka de arbeidsinspectie veel minder strikt worden. Om voor de hand liggende redenen. Tussen de lijntjes van de trojka e-mail lees ik het opdringen van een Duits economisch model, waar mensen (vooral uit voormalig Oost-Duitsland) tegen belachelijk lage prijzen eender welke job moeten aannemen, eender waar in het land.

Speciale economische zones

En kijk: de gelekte e-mail komt er een dag na de aankondiging van de voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz (overigens een socialist) die pleitte voor het opzetten van speciale economische zones in Griekenland waarin EU ambtenaren de autoriteit zullen hebben om hervormingen op te dringen. Dit klinkt toch wel beangstigend als een economische bezetting. Binnen deze economische zones zullen mensen dus "flexibeler" moeten gaan werken tegen "concurrentiële" lonen. Ik ken ondertussen mensen die al zo lang werkloos zijn dat ze me zeggen dat ze zelfs bereid zouden zijn om eender wat te doen voor 300-400 euro per maand. Die richting gaat het dus wel uit.

In die speciale economische zones zouden speciale regels gelden waar bedrijven aan uitzonderlijke voorwaarden kunnen opereren, en waar ze lagere vennootschapsbelastingen moeten betalen, waar ze subsidies zullen krijgen en waar minder strikte regels gelden qua milieuvoorschriften en zo meer. Collectieve arbeidsovereenkomsten gelden uiteraard niet in deze speciale economische zones. Als dit wordt doorgevoerd, dan lijken deze economische zones wel een soort van tijdmachine naar het begin van de industriële revolutie, toen er geen arbeidsrechten bestonden.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Kristof Decoster op woensdag 5 september 2012

  Het meest cynische is nog dat de EU - in officiële documenten, bv. van DG Sanco - ondertussen pleit voor het promoten van 'social protection' mechanismen in ontwikkelingslanden, omdat die bewezen hebben te kunnen fungeren als 'stabilisatoren' in tijden van economische crisis en shocks.

 • door froels op donderdag 6 september 2012

  Ook Diederik Samson, de succesvolle debater en lijsttrekker van de Nederlandse PvdA werd door de journalisten ertoe gebracht te zeggen dat "als Griekenland niet voldoende maatregelen neemt" wij (Europa) het bestuur ginder moeten onder curatele stellen. Maar nu dacht ik dat het al zovèr was: inspecteurs van IMF, EC en ECB zitten al maanden in Athene om te zeggen wat er moet gebeuren? Geweldig is natuurlijk dat al die maatregelen voor gevolg hebben dat de economie en werkgelegenheid verder krimpen, en de inkomsten van de overheden verder wegsmelten. Dat kon een kind voorspellen. Maar de privé sectoren kunnen nog winst maken ook in een recessie: de citroen kan verder uitgeperst worden.

  • door aronjaco op donderdag 6 september 2012

   "Maar de privé sectoren kunnen nog winst maken ook in een recessie: de citroen kan verder uitgeperst worden" In plaats daarvan ben ik geneigd te zeggen : " De multinationals drijven verder hun winsten op, dank zij de zgn. recessie en de oligarchen worden daar steeds beter van". Om dit te kunnen bestendigen dient de sociale verzorrgingsstaat met de grond te worden gelijk gemaakt". 't Is maar af te wachten hoelang er citroenen voorhanden zullen zijn, en zo die er zijn , of die nog toelaten verder uitgeperst te worden. Crisis wordt door bepaalde mensen, de economen die de leer van Friedman aanhangen schijnt het, steeds weer gezien als DE opportuniteit om de zgn. vrije markt te implementeren en te bestendigen, m.a.w. de denkbeelden van het neo-liberalisme. Aldus kan economie nooit los gezien worden van politiek .!!

  • door Le grand guignol op donderdag 6 september 2012

   Ik wil niet muggenziften, maar de naam van de succesvolle debater en lijsttrekker van de Nederlandse PvdA is: Diederik Samsom.

   Dat de opgelegde (arbeidsmarkt)flexibilisering - overigens, niet enkel in Griekenland - negatieve effecten heeft voor de economische groei kon - inderdaad - een kind voorspellen maar wordt nu ook wetenschappelijk onderbouwd (cf. http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/09/05/arbeidsmarktflexibilisering-een-oplossing-voor-een-uitdieping-van-de-crisis ). Daarnaast zorgt arbeidsmarktflexibilisering niet voor extra banen dan wel voor het verslechteren van de arbeids- en loonvoorwaarden ten voordele van competitiviteit en winstmaximalisatie voor de financiële en zakenwereld; de arbeidsmarktflexibilisering focust, met andere woorden, op lonen en arbeidsvoorwaarden om de concurrentiestrijd aan te gaan en de competitiviteit te verhogen en dat gaat ten koste van sociale bescherming. Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) - European Trade Union Confederation (ETUC) - veroordeelt, in een publicatie van de International Labour Organisation, het huidige stringente Europese beleid, i.e., 'economic governance', omdat het de lasten en kosten doorschuift naar de werknemers en een goede democratische werking in de weg staat:

   "The reality is that the troika – composed of the European Union (EU), the European Central Bank (ECB) and the IMF – has also imposed its rules of economic governance on Greece, Ireland and Portugal as a condition for rescuing them. This type of economic governance relies centrally on attacks on labour relations and wages set by collective agreements, devaluing pension provisions, introducing greater flexibility into the labour market, weakening social protection and the right to strike, and privatizing public services. We have also seen the ECB intervening in the Italian government in an unacceptable way, insisting on the privatization and liberalization of public services, a change in the system for setting pay, the decentralization of collective bargaining, changes in rules on recruitment and dismissal and an increase in the retirement age. These diktats are usually set down in secret letters drafted in mysterious backrooms. Democracy, again, is the loser. The crisis is also used as a pretext to tell us that a drop in pay would free up competitiveness and boost the economy, leading to a win–win situation. However, the ETUC believes that wages are a driver of economic growth rather than a barrier to it. If the rules of economic governance focus on wages and working conditions as factors for competitive adjustment, countries will compete in terms of wages, working conditions and, more broadly, social spending. And workers again shoulder the burden" (Ségol, 2012: 4-5).

   * Ségol, B. (2012). The crisis: The response of European trade unions. In Pons-Vignon, N., & Ncube, P. (Eds.), Confronting finance: Mobilizing the 99% for economic and social progress (pp. 3-6). Geneva, CH: International Labour Office. Retrieved from http://www.ilo.org/global/publications/ilo-bookstore/order-online/books/WCMS_176189/lang--en/index.htm

 • door Paul Haesevoets op donderdag 6 september 2012

  Ik zie ons straks onze valiezen nog pakken en naar Azië ofzo trekken als economisch vluchteling, het kan verkeren...

 • door Paul Van Rompaye op donderdag 6 september 2012

  De Commissie en de Raad zijn twee instituten met een heel ander perspectief. De ene zit vol met experten die de (politieke en nationalistische) commissieleden proberen raad te geven; de andere vol met angsthazen als Merkel en (gelukkig niet meer) superegos als Sarkozy en Berlusconi.

 • door den juul op donderdag 6 september 2012

  Ik zag op canvas (deze week) dat de spanjaarden ondertussen gibraltar oversteken om in marokko te gaan werken voor een maandloon van 350 euro. Waarom ? Omdat ze na 6 maanden geen werkeloosheidsuitkering meer krijgen, en zelf maar hun bonen moeten doppen. Met 350 euro per maand leven ze redelijk goed in Marrokko (huishuur inbegrepen), maar houden ze niets meer over aan het einde van de maand, dus kunnen ze hun familie thuis niet meer bezoeken, als de vader alleen in Marokkko zit te werken. Tja, binnenkort zullen er containers aan de chinese grens opengebroken worden, om west-europese economische vluchtelingen te vangen en te bevrijden, eer ze terug naar huis te sturen met het eerste beste vliegtuig. Ryanair zal nog meer omzet draaien dan....

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties