Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Battlefield Athens

In de 12 jaar dat ik in Griekenland woon, heb ik al voldoende betogingen, protestacties en rellen meegemaakt. Maar wat er afgelopen zondag in het centrum van Athene gebeurde, kent zijn voorgaande niet. Zelfs de rellen na de dood van de tiener Alexis Grigoropoulos waren niet zo zwaar als wat we zondag zagen.
dinsdag 14 februari 2012

Het begon nochtans rustig en vreedzaam. Tienduizenden hadden zich verzameld om 17 uur op het Syntagmaplein om te protesteren tegen de besparingen. Zij zagen het nieuwe besparingsplan om een tweede noodlening van de trojka te krijgen, niet zitten. Maar het alternatief, een staatsbankroet, is ook geen optie voor de meesten. Ik heb dan al buitenlandse verslaggevers horen vragen wat de Grieken dan wel willen, maar je kunt moeilijk verwachten dat je een duidelijk antwoord krijgt als je iemand de keuze voorschotelt tussen pest en cholera.

In het begin van het protest stonden Mikis Theodorakis en Manolis Glezos vooraan en beiden riepen op tot verzet. Ze kennen uiteraard wel wat van verzet, maar hun vijand is niet langer de vijand waar zij altijd tegen hebben gevochten.

De sfeer werd al gauw grimmig. Al na een half uur schoot de oproerpolitie traangasgranaten af, zogezegd om de professionele relschoppers te bedaren. Persoonlijk zag ik die relschoppers nog niet. Het resultaat was wel paniek en mensen vluchtten weg in de omringende straatjes, hals over kop en zelfs rennend over de geparkeerde auto's, want je wil echt niet bedwelmd raken door dat traangas.

Ik kreeg een flinke hap binnen en je adem wordt letterlijk afgesneden. Gedurende een minuut kun je gewoon niet meer ademen; het lijkt alsof je gaat stikken. Het komt er dan op aan dat je je koelbloedigheid bewaart, maar dat is niet evident natuurlijk.

U heeft wellicht de witgekalkte gezichten gezien van de betogers op de beelden op televisie. Dat is Maalox (of Riopan), een geneesmiddel dat je neemt tegen maagpijn. Als je traangas in je gezicht krijgt en je begint te zweten, begint dat goedje erg lastig te prikken. Maalox voorkomt die irritatie. Er waren mensen die met spuitbusjes vol Maalox mensen in het gezicht spoten na elke traangasaanval.

Rond 18 uur was het volop oorlog op Syntagma. Wellicht had de politie de opdracht gekregen om het parlementsgebouw te beschermen, maar hun verdedigingstactiek lokte heel veel agressie uit bij de betogers en velen begonnen de marmeren trappen van de luxehotels op Syntagma en van de metro stuk te slaan om met de brokken de politie te bekogelen.

Die oproerpolitie probeerde iedereen weg te jagen van het plein en de oorlog verplaatste zich naar de straten achter Syntagma, tot aan Kerameikos en Plaka - het archeologische hart van Athene.

Relschoppers richten barricades op en staken bloembakken en vuilnisbakken in brand. Daar bleef het niet bij. Gebouwen gingen in de vlammen op, waaronder de mooie historische cinema 'Attikon', geopend in 1914. Zelfs de Duitse bezetters hebben dit gebouw niet eens beroerd. Winkels werden geplunderd en grote rookpluimen hingen boven de stad.

Waarom kan de politie deze vandalen niet in de hand houden? Al 30 jaar is er een groep gemaskerden die de hele zaak verziekt. Sommigen onder hen worden meermaals opgepakt en weer vrijgelaten en gaan gewoon weer door met nieuwe vernielingen. Het verhaal van de bekende onbekenden heb ik in deze pagina's al wel eens eerder beschreven.

En de bevoegde minister? Die had het misschien te druk om voor de nieuwe besparingsmaatregelen te stemmen. Opstappen doet hij niet. Dat deed hij ook niet toen hij minister van Scheepvaart was in 2002 toen de ferryboot Express Samina zonk.

(dit artikel is ook op de blog http://btersago.com/blog/ verschenen)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door Peter Braet op dinsdag 14 februari 2012

  Ik vind nog altijd dat Papandreou gelijk had toen hij een referendum wilde organiseren. Misschien had hij dan een écht mandaat kunnen krijgen voor een herstelbeleid. Nu weet niemand in hoeverre de milioenen Grieken die zondagavond niet zijn gaan betogen tegen het Europese dictaat zijn. Het volk kan de opgelegde maatregelen dus wel saboteren, hè. Schauble eist nu al garanties dat dit gaat uitgevoerd worden, ook nà de verkiezingen. De Grieken moeten gewoon eerst voor of tegen dit ultraneoliberale Europa kunnen stemmen. In april zijn het in Griekenland parlementsverkiezingen. Pas dan kunnen we weten welke kant het uitgaat met Griekenland. Eerst verkiezingen, zeker voor zo'n ingrijpende maatregelen. Dat heet democratie. Het lijkt er evenwel op dat de Eurocraten gewoon bang zijn voor democratische verkiezingen omdat het inderdaad kan dat hun 'mooie' liedje vol valse noten van wereldmachtsdromen dan uit is.

  • door Le grand guignol op dinsdag 14 februari 2012

   Het is nog maar de vraag of die verkiezingen democratisch kunnen genoemd worden. Voor hetzelfde geld blijft het zakenkabinet met Papademos gewoonweg zitten en mogen de Grieken de poppetjes in het parlement kiezen. Wie zal het zeggen? De Europese Commissie zal hoogstwaarschijnlijk de uitslag van de verkiezingen afwachten en indien die democratische verkiezingsuitslag niet naar de zin is van de Europese politieke, financiële en zakenelite zullen ze er wel iets op vinden om de boel naar hun hand te zetten, maak u geen illusies! Als na de verkiezingen blijkt dat radicaal links en de communistische partij incontournable wordt, dan zal dictatuur Europa wel van zich laten horen.

  • door Bruno T. op dinsdag 14 februari 2012

   Georgos Papandreou, de grote democraat, die de mening van het volk wilde vragen, eiste partijdiscipline en heeft meer dan 20 parlementsleden uit zijn partij gezet omdat ze het niet met hem eens waren. Hij is ook nog eens ontslagnemend voorzitter van PASOK, die tijdens de cruciale weken voor deze stemming constant in het buitenland vertoefde om te lobbyen voor zijn herkverkiezing als voorzitter van Socialist International (waar hij vaak aangeschurkt zat tegen Moubarak en Khaddafi). De conclusies trekt u zelf maar.

 • door rudy bourgeois op dinsdag 14 februari 2012

  Omdat Grieken, zowel de meerderheid bij het volk als de meerderheid bij de politiekers, binnen de € willen blijven.. Hoe zwaar de inlevering ook.

  • door Le grand guignol op dinsdag 14 februari 2012

   Of de Griekse bevolking binnen de Euro wil blijven is tot op heden giswerk. De enige mogelijkheid hoe men dat te weten kon komen was door middel van een referendum en toen Papandreou dat wou organiseren werd hij tijdens de G20-top op het matje geroepen door Merkozy. Overigens, geen enkel land kan in principe uit de Eurozone stappen. Ondertussen heeft men op Europees niveau - achter de schermen - maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de impact van het vertrek uit de Eurozone tot een minimum gereduceerd wordt. Dat is de impact op de financiële wereld wel te verstaan. Persoonlijk was ik een tijdje terug van mening dat Griekenland best failliet kon gaan volgens een Argentijns scenario, waardoor Griekenland sowieso uit de Eurozone gezet werd en de financiële wereld achter zijn geld kon fluiten. Naar mijn mening was dat het beste scenario voor de Griekse bevolking. Vandaag de dag is de situatie in Griekenland zodanig verslechterd, ondanks de geleverde inspanningen, dat een uittrede uit de Eurozone enkel in het nadeel is van de Griekse bevolking. Temeer omdat de Duitse en Franse banken er met een aantal technische ingrepen voor gezorgd hebben dat ze bij een default van Griekenland voor het grootste gedeelte buiten schot blijven.

   Zelfs indien de Griekse bevolking uit de Eurozone wil stappen, dan nog hebben ze in wezen niks te vertellen. Het zakenkabinet van Papademos dicteert op commando van de trojka de wet. Als Griekenland uit de Eurozone stapt zal het niet zijn omdat de bevolking dat wil dan wel omdat Europa Griekenland uit de Eurozone zet. Democratie m'n kl...

 • door Alex op dinsdag 14 februari 2012

  Bankroet is pest noch cholera maar eerder een stap in de richting van wederopbouw. Eigenlijk kan Europa best in zijn geheel bankroet gaan om terug eens van scratch te beginnen. En anders moet men maar belasten op vermogen of miljardairstaksen gaan innen. Dat is heel rationeel aangezien de situatie.

  De macht in de wereld is zich aan het roeren en de Europese bourgoisie probeert haar macht en bezittingen te redden door geld te lenen bij China. Hoe laf is dat? Men kan geen belastingen op vermogen of miljardairstaksen innen, maar ze zijn wel bereid om de rechten te verkopen van de middenklasse en de arbeiders om te voldoen aan de voorwaarden van geldschieters (China).

  Na WOII heeft Amerika ons geholpen en nu is China dus aan de beurt. Jan met de pet zal er niet van wakker liggen, maar verwacht een grotere Chinese invloed de komende decenniums. Dit zal de erfenis zijn die we onze kinderen schenken. Allemaal dankzij de lafheid van onze bourgeoisie leiders.

  • door Le grand guignol op woensdag 15 februari 2012

   U zegt dat de VS ons na W.O. II geholpen heeft, maar vergeet erbij te vermelden dat hoofdzakelijk de VS de vruchten van het Marshallplan heeft geplukt, onder meer ten gevolge van dat plan is de VS een wereldgrootmacht geworden. Daarbij wordt ook vaak vergeten dat de VS zich rijkelijk laat met de oorlog is beginnen moeien en dat op het ogenblik dat de VS besloot om zich met de oorlog in te laten de grootste (strategische) verliezen aan geallieerde zijde reeds geleden waren. De invloed van de VS op het verloop van de oorlog is belangrijk, maar hij wordt doorgaans overschat. Bovendien had de Amerikaanse financiële en zakenwereld financieel-economische belangen bij de Nazi's alsook bij de geallieerden (zie bv. Pauwels, 2003) en mogelijk vormt dat, naast een erbarmelijke binnenlandse economische situatie, één van de redenen waarom de VS relatief laat aan de oorlog deelnam. De uiteindelijke aanleiding was de Japanse aanval op Pearl Harbor, wat een oorlogsverklaring van Japan aan het adres van de VS betekende; vervolgens verklaarde Hitler de oorlog aan de VS en kon Amerika onmogelijk anders dan aan de oorlog op het Europese continent participeren.

   Vanuit het standpunt van de bevolking is er inderdaad sprake van "lafheid van de bourgeoisie". Echter vanuit het standpunt van die bourgeoisie valt hun lafheid ter verklaren vanuit het feit dat die politieke elite zijn eigen macht en belangen veilig wil stellen en daardoor zijn macht afstaat aan de financiële en zakenelite. Dat is het principe van een zakenkabinet: de parlementaire democratie wordt nog meer beknot en beïnvloeding vanuit de bevolking wordt tot nul gereduceerd om er op die manier voor te zorgen dat de politieke, financiële en zakenelite zijn macht kan veiligstellen tegen de belangen van 'het volk' in. Dat is overigens één van de redenen waarom Papandreou als een volleerd dictator parlementairen die tegen het Europese dictaat stemden uit de partij zet. We staan trouwens allemaal onder het bewind van een zakenkabinet, namelijk: de Europese Commissie. Vanuit dat standpunt is Europa een dictatuur.

   In een ontluisterende reportage van Tegenlicht (VPRO) eerder deze week krijgt u een beeld van de wijze waarop de belangen van de politieke, financiële en zakenelite verstrengeld zijn: "Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland" (cf. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html )

   * Pauwels, J. R. (2003). Profits über Alles! American corporations and Hitler. Labour / Le Travail, (51), s.f. Retrieved from http://www.historycooperative.org/journals/llt/51/pauwels.html

   • door jan peeters op woensdag 15 februari 2012

    De Grieken staan met de rug tegen de muur. De staat is er blijkbaar niet in de mogelijkheid om korrekt belastingen te innen en de welig tierende korruptie en fraude aan te pakken. Het pak rammel dat hen nu wordt toegediend hebben ze aan zichzelf te danken, na jaren van wanbeleid. Het wordt hoog tijd dat de Grieken zelf orde op zaken stellen en beginnen met geen schulden meer bij te maken. Landen die weinig schuld hebben kennen weinig problemen, landen die veel schuld opbouwden zien alle kleuren van de regenboog.

    • door Le grand guignol op woensdag 15 februari 2012

     U houdt blijkbaar voet bij stuk en blijft steeds dezelfde drogreden naar voor schuiven. Griekenland is een parlementaire democratie. Wie is er in een parlementaire democratie verantwoordelijk voor het beleid? De parlementairen en de regering, niet de bevolking. Heeft de Griekse bevolking gesjoemeld met de begrotingscijfers? Heeft de Griekse bevolking miljarden verkast naar buitenlandse bankrekeningen? Heeft de Griekse bevolking te weinig belasting betaald?

     En durf niet afkomen met het feit dat de Griekse bevolking verantwoordelijk is voor de keuze van de parlementairen en daarom medeverantwoordelijk is voor het falend beleid. In een parlementaire democratie stopt de verantwoordelijkheid van de bevolking bij de verkiezingen, alles wat er daarna gebeurt (o.a. politiek beleid) dient men op het conto van de parlementairen en de regering te schrijven. Maar ja, ik begrijp het: volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de opvangcrisis; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor het Dexia-debacle; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de deelname van het Belgische leger aan de oorlog in Libië; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de dood van Belgische para's in Rwanda; volgens uw redenering bent u, in persoon, verantwoordelijk voor de Agusta-Dassault-affaire;...

     Misschien kan het strafhof akte nemen van uw schuldbekentenis en u alsnog, met terugwerkende kracht, een gepaste straf opleggen?

     Kijk een keer naar de reportage van Tegenlicht en indien u daar het een en ander op aan te merken hebt dan kan u met uw opmerkingen ongetwijfeld terecht bij William D. Cohan. Hij heeft jarenlang bij Goldman Sachs gewerkt en heeft er zelfs een boek over geschreven: 'Money and Power: How Goldman Sachs came to rule the world.'

     Tot slot: de Griekse bevolking is niet in staat om de situatie te veranderen, ze beschikken zelfs niet over de mogelijkheid om hun eigen regering te kiezen want dat is een zakenkabinet en dat werd niet samengesteld op basis van democratische verkiezingen. Bovendien getuigt het van weinig inzicht in de situatie dat u zegt: "de Grieken kunnen al beginnen met geen schulden meer te maken", temeer omdat de Griekse overheidsschuld met de dag toeneemt. Niet omdat Griekenland extra schulden maakt dan wel omdat de rente op het geleende geld toeneemt. De enige mogelijkheid om voor de Griekse bevolking perspectief te creëren is: (1) kwijtschelding van de schulden; (2) de noodzakelijke hervormingen doorvoeren, indien nodig met extra controle vanuit de commissie. Maar dat zal niet gebeuren want dan zijn de financiële aasgieren hun geld kwijt; geld dat ze verdienen aan de miserie van een ander. Maar dat is volgens u niet het probleem; volgens u is de Griekse bevolking de schuldige en die moet boeten! Ze kunnen misschien te voet naar Santiago de Compostela...

     • door jan peeters op woensdag 15 februari 2012

      Ik houd zeer zeker voet bij stuk. Griekenland heeft aan zichzelf te danken dat het in een belabberde situatie zit. Foefelen en sjoemelen heeft hen zover gebracht. De Griekse bevolking kon zich wel in verkiezingen zich ontdoen van de onbekwame politiekers, wat ze niet hebben gedaan. Daarenboven ben ik niet verantwoordelijk voor de zonden van de Belgische politiek omdat ik voor niemand van deze politici gekozen heb. De Grieken zullen uitzweten wat ze misdaan hebben door hun gesjoemel en fraude. Misschien stappen ze best uit de Europese Gemeenschap, dan zullen ze wel ondervinden wat ze hun kinderen hebben aangedaan door hun wanbeleid.

      • door Le grand guignol op donderdag 16 februari 2012

       U verwijt de Griekse bevolking dat ze verantwoordelijk is voor het gesjoemel van haar politici en wanneer ik uw gedachtegang doortrek naar België klopt het plots niet meer want u hebt niet op die politici gestemd. Daarom gaat uw redenering evenmin op voor de Griekse bevolking: ook daar zijn er mensen die niet op die politici gestemd hebben. U kan uzelf zoveel in bochten wringen als u wil, maar uw argument houdt geen steek: in een parlementaire democratie zijn de parlementairen en de regering verantwoordelijk voor het beleid, niet de bevolking. Trouwens, vandaag erkent Papandreou (cf. artikel in Knack) dat de Griekse tragedie te wijten is aan wanbeheer vanuit de Griekse en Europese politieke klasse - dus niet de bevolking! Daarbij is het niet de doorsnee Griek die de belasting ontdoken heeft en miljarden op buitenlandse banken (o.a. Zwitserse) geparkeerd heeft. Met zin voor sadisme houdt u er een pleidooi voor dat de "Grieken (bevolking) het zullen moeten uitzweten", maar daarbij ontgaat het u dat er mensen - letterlijk - 'kapotgaan' en in de (extreme) armoede geduwd worden voor zaken waar ze niet het minste aandeel in hebben. Griekenland bevindt zich niet enkel in een financieel-economische crisis, maar ook in een humanitaire crisis. Dat Goldman Sachs, met medeweten van Eurostat, de Griekse politieke klasse heeft geholpen met de Griekse overheidscijfers te sjoemelen dat is volgens u de fout van de bevolking. Terwijl in wezen die bevolking werd opgelicht door de politiek, Goldman Sachs, Eurostat en de Europese Commissie. U beschikt over een perverse geest. Mensen als u zijn ontzettend gevaarlijk want het zijn de eerste die niets ontziend achter de vlag van hun grote leider aanlopen.

 • door Le grand guignol op woensdag 15 februari 2012

  "Greek crisis used to find out how far finance can drive down wages and privatize" (Michael Hudson) http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=7948

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties