Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Jonge ex-militairen doorbreken de stilte

Nog tot zaterdag 17 december kunt u de tentoonstelling 'Breaking The Silence' bezoeken met foto’s, video’s, 250 bladzijden gedrukte getuigenissen van 210 jonge Israëli’s, mannen en vrouwen, die na hun drie jaar legerdienst niet kunnen zwijgen over de militaire orders die ze kregen, en wat daarvan de gevolgen waren voor de Palestijnen.
vrijdag 16 december 2011

Maar misschien nog meer, welke psychische trauma’s ze er zelf aan hebben overgehouden. Want ze waren 18-jarigen die op bevel moesten doden, vernederen en vernietigen.

Breaking The Silence heet hun organisatie, opgericht in 2004. “Israëlische soldaten spreken over de bezette gebieden”. Ze willen getuigen, voor de civiele samenleving in Israël, voor hun familie, de media, want die beseffen niet tot welke wezens hun zonen en dochters vervormd worden, reeds tijdens het jaar van voorbereiding.

Twee jonge mannen vertelden woensdagavond aan leden van Oxfam Solidariteit en Broederlijk Delen: "We begonnen aan onze legerdienst met de bedoeling menselijk te handelen jegens de Palestijnen. Maar het helpt niet van vriendelijk te glimlachen als onze orders zijn ’s nachts huizen binnen te vallen en te bezetten, woningen en serres te bulldozeren, honderden winkels en bedrijfjes te sluiten, mensen te slaan, moeders met zieke kinderen terug te sturen, willekeurige aanhoudingen, schieten om te doden."

Poseren met hun trofeeën

Dan gaan soldaten voor de foto poseren met hun trofeeën: lijken, geblinddoekte Palestijnen. Kinderen bedreigen met een geweer: het wordt onvermijdelijk, de soldaten worden in die situatie gedwongen.

Recht in het centrum van Hebron (bevolking 200.000) wonen een kleine duizend Joden, in een enclave beschermd door militairen, die echter geen politionele bevoegdheid hebben om de Palestijnen te beschermen tegen de kolonisten. Het groene park met picnictafels is toegankelijk voor iedereen, zoals buitenlandse bezoekers – maar niet voor Palestijnen, ook niet hun kinderen.

Afkondiging van een uitgaansverbod is ook een frequent militair order. Wie nog naar de winkel wil, of zijn kind afhalen aan school, wordt opgepakt, gedurende 2, 3, 8 uur. 

In de tentoonstelling staat een rek met 50 autosleutels. Die werden geconfisqueerd van Palestijnen tegengehouden op een baan die door het leger 'steriel' is verklaard, dus verboden voor Palestijnen. Als blijkt dat er reservesleutels gebruikt worden, nemen de soldaten identiteitskaarten af, die ze als souvenir bewaren.

Het boekje met 95 getuigenissen van vrouwelijke militairen schrijft: "in het leger moet een jonge vrouw nog brutaler, nog méér macho zijn, om zich te bewijzen, om respect af te dwingen". Als ik begin te lezen, wordt het snel te zwaar om dragen. Een griezelfilm. Het is ook herkenbaar, immers gelijk aan alle militaire of politionele willekeur, machtmisbruik, pesterij, vernedering. En hoe dat de geest en morele gevoelens van de dader omturnt.

Welk beeld schiet me nu te binnen? Dat van kampcommandant Amon Goet (acteur Ralph Fiennes) in Spielbergs Schindler's List, die na zijn ontbijt vanop zijn balkon een paar Joodse gevangenen neerknalt. Ik denk: in Hebron en elders ligt de oorzaak van zelfmoordaanslagen. In één van de videofilms wordt opgesomd door welke maatregelen de Palestijnen tot vertrekken worden gedwongen. Dàt laatste is dus (denk ik) het doel van het beleid van vele achtereenvolgende regeringen van Tel Aviv en hun buitenlandse geldschieters.

Vaderlandslievende Israëli's

Eén van de jonge mannen zegt: "ik houd van dit land, ik wil mijn kinderen daar opvoeden". Vergis u dus niet: deze jonge ex-militairen zijn geen crypto-Palestijnse activisten, maar volbloed Israëli’s. Hun eigen toekomstbeeld wordt bedreigd door de militaire wetten, en de ontmenselijking die ze zelf in het leger ondergaan hebben. Ze schreeuwen dus naar hun eigen samenleving: stop de militaire wet. Ze roepen dit ook naar de wereld: want hun films en teksten zijn in het Engels, of met ondertitels. Ook onze regeerders, Catherine Ashton, Obama, zouden dit moeten zien.

In Les Halles van Schaarbeek

Van 13 tot 18 uur. Les Halles liggen op 15 min stappen van de achterzijde van Brussel-Noord, bergop langs de Dupontstraat. Tracht nog de DVD vast te krijgen, met beelden en getuigenissen. In de voorbije dagen traden ook de Frans-Israëlische filmmaker Simone Bitton (o.a. 'Rachel Corrie') en de schrijfster Amira Hass op. In samenwerking met de Unie van Progressieve Joden van België.

En kijk regelmatig op de website van Breaking the Silence.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

13 reacties

 • door Vanessa op vrijdag 16 december 2011

  Een appartheidspolitiek / "eindoplossing" die al decenialang ongestoord zijn gang gaat en het hand boven het hoofd wordt gehouden door de VS. Niet dat de omringende Arabische vaak autocratische periferie beter doet want verder dan wat anti-slogans de ether insturen geraken ze niet om hun moreel blazoen op te blazen in de ogen van hun eigen burgerbevolking.

  • door froels op zaterdag 17 december 2011

   Inderdaad sluit het boek van prof Nurit Peled-Elhanan, althans haar interview, rechtstreeks aan bij het verhaal dat de jonge militairen deden in Brussel. Militaire dienst begint meteen na secundair onderwijs, en daar worden de geesten al voorbereid om de Palestijnen als vijanden, onmensen, te behandelen. Nurit Peled-Elhanan gebruikt de woorden "horrible monsters" voor het gedrag van de militairen; en hoe kan dat nu, onze dochters en zonen? Bij ons heeft prof Anne Morelli een boek uitgegeven (verzamelwerk) over mythen en beeldvorming in België. http://www.epo.be/boekenportaal/boekinfo_boek.php?isbn=9789064459788 Zie ook Morelli: Elementaire principes van oorlogspropaganda: http://www.michelcollon.info/IMG/article_PDF/article_a3144.pdf

 • door ELZBIETA op vrijdag 16 december 2011

  ik wens dat frank roels in hel verbrand nadat hij eerst hier op aarde in een trage vuurzee omkomt:de rede is heel simpel:hij noemt de moordenaar amon goet ,de kampcommandant van plaszow,het concentaratiekamp niet ver van krakau en zegt dat het beeld in zijn gedachten schoot:het beeld waar dat goet dagelijks een paar mensen vermoorde met zijn geweer vanuit zijn balkon. Mijn moeder stond naast een 11 jarige jongen die door goet op die manier vermoord werd.Mijn moeder was toen 15 jaar.Geen enkele Palestijn had ooit moeten doodgaan omdat hij Palestijn is,maar enkel omdat hun leiders het werk van GOET willen afmaken,soms ook met de hulp van Vlamingen die de nazis hielpen.Moge Frank Roels en degenen die hij liefhebt voor zijn eigen ogen creperen omdat hij gedurfd heeft om het onvergelijkbare te vergelijken....De Palestijnen zijn de laatste 60 jaar met een paar miljoen mensen gegroeid ,niet echt een endlosung naar mijn mening!!!

  • door LVE op zaterdag 17 december 2011

   Iemand die het onrecht, het willekeurig neerschieten, de vernedering ... van de Palestijnen aanklaagt en dat vergelijkt met hetgeen de joden werd aangedaan (en op die manier dat dus ook aanklaagt!) , zo iemand de hel toewensen ... dat lijkt me niet echt een bijbelse houding. Het onrecht dat de joden is aangedaan kan op geen enkele manier het onrecht dat zij de Palestijnen nu aandoen, rechtvaardigen. De zionisten zijn de agressors, de bezetters. Hun enig doel is 'hun beloofde land' ter heroveren, zoals uit het kaartje in onderstaande link blijkt http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2009/01/27/spoedcursus-palestinaisrael-2/ Zoals (een aantal) joden (er waren ook collaborateurs) zich destijds verzetten tegen de nazi-terreur, zo verzetten de Palestijnen zich tegen de zionistische terreur. Maar ik kan begrijpen dat u te zeer getraumatiseerd bent om die realiteit te kunnen zien.

  • door froels op zaterdag 17 december 2011

   Beste Elsbieta, toen mijn vader terugkeerde uit het concentratiekamp was hij gekwetst en niet zo gezond; maar heel blij van ons terug te zien, wij waren toevallig ontsnapt aan de V2 die pal achter onze woning viel. Maar later hebben zijn herinneringen zijn psyche kapot gemaakt. Hij heeft ginder kameraden zien lijden en sterven, en na enkele jaren ondervond hij hier (zoals u terecht opmerkt) geen begrip meer; maar integendeel de verdediging van oostfrontstrijders en collaborateurs. Maar u vergist zich van vijand. Dat zeggen ook de jonge Israëli's (die militaire helden zijn) : de Palestijnen zijn onze vijanden niet; ze worden onrechtvaardig behandeld, en het militaire bestuur maakt ons land kapot. Ik geef toe dat mijn gedachtensprong naar Goet erg vèr gaat; maar INDIEN U de getuigenissen zou lezen en beluisteren van deze honderden jonge (ex-)militairen zoudt u er ook kippenvel van krijgen. Durft u hun website lezen? Over heel andere bronnen vindt u links die bevestigen wat zij zeggen, en die schokkend zijn: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/09/29/de-isra-lis-stelen-branden-en-vernielen-waterbronnen

   • door TDW op zaterdag 17 december 2011

    Ondanks dat ik radicaal van mening verschil omtrent Palestina en Israël respecteer ik wel uw mening. Dat is voor mij een recht dat iedereen moet hebben. Wat Elzbieta doet is echter geen mening geven maar gewoon op de persoon spelen. Normaal gezien reageer ik niet op zoiets dom maar deze trol gaat te ver. Iemand beledigen, naar de hel wensen door de Holocaust te misbruiken is walgelijk. Er zijn grenzen. De reden waarom ze een trol is omdat haar holocaustverhaaltje verzonnen is. Dat maakt het zelfs nog walgelijker.

    Dus laat u niet tegenhouden met uw mening te zeggen. Ondanks een andere visie is het leerrijk om andere meningen te lezen.

 • door Ben op zaterdag 17 december 2011

  Jammer dat ik dit nu pas lees, m.a.w. te laat. Is die tentoontselling nog ergens te zien?

  • door froels op zondag 18 december 2011

   Op hun website staat heel veel: uitgeschreven getuigenissen, en video's, ondertiteld in het Engels. De video's zijn per tema geklasseerd.

 • door artsoni op zondag 18 december 2011

  Israel is exact dezelfde aan het doen tegen Palestina wat vroeger de Nazi's tegen hun gedaan hebben. Maar aub durf niet over de concentratiekampen te spreken. De kwestie is nog altijd gevoelig. Heeft Israel de leed al vergeten, dat het zo onmenselijk kan laten gelden bij een andere bevolkingsgroep? Zal er ooit iets aan gedaan worden? Niets, zolang de macht en het geld in de handen van de israeli is. En voila dagelijks sterven daar onschuldige mensen juist omdat ze in de verkeerde kant zijn geboren! En wat doet VS en Europa? VS is bezig met een nieuwe oorlog in Iran te starten en Europa, tja die slaapt hé.......

 • door rossaert marie therese op zondag 18 december 2011

  mijn har bloed, als ik deze korte reportage lees - ons laatste verblijf in "israel" dateert van 2000- en toen was het al ZO erg ; ik denk dat het NU nog 10 X erger is !!! aub Politiekers, met een greintje verstand, KOM SAMEN OP tegen die GROOTMACHT die de palestijnen ZO odedrukken en willen uitroeien - dat ze verdoren eens naar hun eigen verleden kijken - ze zouden dan wat menslievender worden !!!

 • door Annemie50 op maandag 19 december 2011

  Naïve vraag: hoe kom je op die website van die jonge, kritische, Israëlische ex-militairen? Er is toch nog hoop. Israël is geen monolithisch blok.

  • door froels op maandag 19 december 2011

   hun website staat als externe link onder het artikel.

 • door froels op woensdag 29 augustus 2012
Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties