Tentoonstelling in Les Halles, Schaarbeek
Nieuws, Samenleving, België, Legerdienst, Israël, Militairen, Getuigenissen, Israël Palestina, Soldaten, 'Breaking The Silence', Les Halles van Schaarbeek -

Jonge ex-militairen doorbreken de stilte

Nog tot zaterdag 17 december kunt u de tentoonstelling 'Breaking The Silence' bezoeken met foto’s, video’s, 250 bladzijden gedrukte getuigenissen van 210 jonge Israëli’s, mannen en vrouwen, die na hun drie jaar legerdienst niet kunnen zwijgen over de militaire orders die ze kregen, en wat daarvan de gevolgen waren voor de Palestijnen.

vrijdag 16 december 2011 10:30
Spread the love

Maar misschien nog meer, welke psychische trauma’s ze er zelf aan hebben overgehouden. Want ze waren 18-jarigen die op bevel moesten doden, vernederen en vernietigen.

Breaking The Silence heet hun organisatie, opgericht in 2004. “Israëlische soldaten spreken over de bezette gebieden”. Ze willen getuigen, voor de civiele samenleving in Israël, voor hun familie, de media, want die beseffen niet tot welke wezens hun zonen en dochters vervormd worden, reeds tijdens het jaar van voorbereiding.

Twee jonge mannen vertelden woensdagavond aan leden van Oxfam Solidariteit en Broederlijk Delen: “We begonnen aan onze legerdienst met de bedoeling menselijk te handelen jegens de Palestijnen. Maar het helpt niet van vriendelijk te glimlachen als onze orders zijn ’s nachts huizen binnen te vallen en te bezetten, woningen en serres te bulldozeren, honderden winkels en bedrijfjes te sluiten, mensen te slaan, moeders met zieke kinderen terug te sturen, willekeurige aanhoudingen, schieten om te doden.”

Poseren met hun trofeeën

Dan gaan soldaten voor de foto poseren met hun trofeeën: lijken, geblinddoekte Palestijnen. Kinderen bedreigen met een geweer: het wordt onvermijdelijk, de soldaten worden in die situatie gedwongen.

Recht in het centrum van Hebron (bevolking 200.000) wonen een kleine duizend Joden, in een enclave beschermd door militairen, die echter geen politionele bevoegdheid hebben om de Palestijnen te beschermen tegen de kolonisten. Het groene park met picnictafels is toegankelijk voor iedereen, zoals buitenlandse bezoekers – maar niet voor Palestijnen, ook niet hun kinderen.

Afkondiging van een uitgaansverbod is ook een frequent militair order. Wie nog naar de winkel wil, of zijn kind afhalen aan school, wordt opgepakt, gedurende 2, 3, 8 uur. 

In de tentoonstelling staat een rek met 50 autosleutels. Die werden geconfisqueerd van Palestijnen tegengehouden op een baan die door het leger ‘steriel’ is verklaard, dus verboden voor Palestijnen. Als blijkt dat er reservesleutels gebruikt worden, nemen de soldaten identiteitskaarten af, die ze als souvenir bewaren.

Het boekje met 95 getuigenissen van vrouwelijke militairen schrijft: “in het leger moet een jonge vrouw nog brutaler, nog méér macho zijn, om zich te bewijzen, om respect af te dwingen”. Als ik begin te lezen, wordt het snel te zwaar om dragen. Een griezelfilm. Het is ook herkenbaar, immers gelijk aan alle militaire of politionele willekeur, machtmisbruik, pesterij, vernedering. En hoe dat de geest en morele gevoelens van de dader omturnt.

Welk beeld schiet me nu te binnen? Dat van kampcommandant Amon Goet (acteur Ralph Fiennes) in Spielbergs Schindler’s List, die na zijn ontbijt vanop zijn balkon een paar Joodse gevangenen neerknalt. Ik denk: in Hebron en elders ligt de oorzaak van zelfmoordaanslagen. In één van de videofilms wordt opgesomd door welke maatregelen de Palestijnen tot vertrekken worden gedwongen. Dàt laatste is dus (denk ik) het doel van het beleid van vele achtereenvolgende regeringen van Tel Aviv en hun buitenlandse geldschieters.

Vaderlandslievende Israëli’s

Eén van de jonge mannen zegt: “ik houd van dit land, ik wil mijn kinderen daar opvoeden”. Vergis u dus niet: deze jonge ex-militairen zijn geen crypto-Palestijnse activisten, maar volbloed Israëli’s. Hun eigen toekomstbeeld wordt bedreigd door de militaire wetten, en de ontmenselijking die ze zelf in het leger ondergaan hebben. Ze schreeuwen dus naar hun eigen samenleving: stop de militaire wet. Ze roepen dit ook naar de wereld: want hun films en teksten zijn in het Engels, of met ondertitels. Ook onze regeerders, Catherine Ashton, Obama, zouden dit moeten zien.

In Les Halles van Schaarbeek

Van 13 tot 18 uur. Les Halles liggen op 15 min stappen van de achterzijde van Brussel-Noord, bergop langs de Dupontstraat. Tracht nog de DVD vast te krijgen, met beelden en getuigenissen. In de voorbije dagen traden ook de Frans-Israëlische filmmaker Simone Bitton (o.a. ‘Rachel Corrie’) en de schrijfster Amira Hass op. In samenwerking met de Unie van Progressieve Joden van België.

En kijk regelmatig op de website van Breaking the Silence.

take down
the paywall
steun ons nu!