Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

"Colruyt consumeert Israëlische bezetting"

GENT - Een tiental demonstranten voerde zaterdagnamiddag actie in Gent aan een Colruyt-filiaal tegen de verkoop van Israëlische producten. Ze riepen Colruyt en haar consumenten op tot ethische handel en consumptie. Een oproep die appelleert aan Colruyts profiel van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de eigen leuze: 'Ondernemen is verantwoordelijkheid opnemen'.
dinsdag 29 november 2011

Op dit moment ligt er echter een zestal Israëlische landbouwproducten in de winkelrekken van Colruyt, terwijl de handel in Israëlische landbouwproducten Israëls militair bezettingsregime van Palestijns land medefinanciert. De handel vormt een essentieel onderdeel van het voortdurende proces van Israëls etnische zuivering en de illegale kolonisatie van Palestijns land dat gepaard gaat met de diefstal van landbouwgrond en water en uitbuiting van Palestijnse werkkrachten.

Terwijl er buiten pamfletten werden uitgedeeld met een oproep aan de klanten om geen Israëlische producten te kopen, verzamelden de andere activisten deze producten in de winkel en spraken Colruyt en haar klanten toe. Slogans als "Colruyt, haal landroof van het menu!" en "Colruyt, laat uw criminele partners vallen" weerklonken door de winkel.

Dadels, avocado's, verse kruiden, witte pompelmoezen, granaatappels en zoete aardappels lagen in de karren aan de kassa's onder de waarschuwing "Opgepast, aan deze producten kleeft bloed" en met de oproep "Boycot Apartheid Israël".

Volgens activiste Inge Neefs, bekend van de Free Gaza-flotilla, zijn de producten die Colruyt verkoopt bovendien ook verbonden met de Israëlische kolonies in bezet Palestina, die illegaal zijn volgens het internationaal recht.

"De Israëlische dadels die hier in de rekken liggen, zijn van het bedrijf Mehadrin, dat landbouwproducten afneemt van de illegale kolonie Beqa'ot in de Westelijke Jordaanoever en het dan doorverkoopt onder het label 'Produce of Israel'."

"Het Europees gerechtshof heeft bovendien in maart 2010 geoordeeld dat producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever niet als producten uit Israël mogen worden gelabeld. Mehadrin verkoopt ook citrusvruchten van het befaamde merk Jaffa, die verpakt worden in de illegale Israëlische kolonie Massua."

"Op dit ogenblik kan u in de versafdeling van Colruyt witte pompelmoezen vinden van het merk Jaffa. De Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied zijn illegaal, dus het spreekt voor zich dat de producten die er uit voortkomen eveneens illegaal zijn! Daarom roepen we Colruyt op om daadwerkelijk verantwoordelijkheid op te nemen."

Op de vraag hoe Colruyt het ethisch verantwoord profiel kan rijmen met de verkoop van Israëlische producten, waar mensenrechtenschendingen aan kleven, antwoordde de Gentse gerant geagiteerd: "Wij zijn ethisch voor onze klanten hier".

Via het aanbod van bio- en fairtradeproducten en het huismerk Collibri toont Colruyt dat ethiek verder gaat dan de eigen landsgrenzen, daarom roepen de actievoerders op tot een consequente beleidsethiek, die ook oog heeft voor de rechten van de Palestijnen.

Deze actie past in het kader van een internationale campagne die opriep tot een Europese actiedag op 26 november tegen de verkoop van Israëlische landbouwproducten onder het motto "Haal Apartheid van het menu".

Een van de actievoerders licht voorts toe: "We weten dat de term boycot gevoelig ligt hier, maar wat doet Israël? Israël boycot de vredesonderhandelingen al jaren door de bouw van kolonies, Israël boycot de VN-resoluties, Israël boycot de Palestijnse economie, maar het wordt nooit zo benoemd. Europa is de grootste afzetmarkt voor Israëlische landbouwproducten en via de boycot van Israëlische producten geloven wij dat we van hieruit druk kunnen uitoefenen op het Israëlisch regime om eindelijk de rechten van de Palestijnse bevolking te respecteren en zo een rechtvaardige vrede te bewerkstelligen."

Inge Neefs

Inge Neefs is actief bij het Gents Actieplatform Palestina (GAPP).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

34 reacties

 • door guidojoris op dinsdag 29 november 2011

  De pre-occupatie met bloed, (zie foto), is een eeuwenoude obsessie voor antisemieten "aller landen" .

  • door Damhert op woensdag 30 november 2011

   Al die offers en bloedverspilling beschreven in die eeuwenoude joodse/christelijke/islamitische/... religieuze geschriften. Het lijken bij wijlen inderdaad scenario's van een goedkope slasher film. Gelukkig heb je dat even voor ons geduid! יהוה, JHWH - u weet wel, dat personage uit de Tenach en Talmoed, van dat beloofde land en andere sproken - voor wie er in gelooft, moet weten: is dus het archetype van de antisemiet. Misschien straalt zulks wel af op al wie in die verhalen gelooft.

   Merci, Guido. Gelukkig zijn er nog mensen met verstand, want met al die simplistische onzin tegenwoordig ... .

  • door svdl op dinsdag 29 november 2011

   Ben je weer daar met u oppervlakkig verwijt "antisemitisme"? Wanneer ga je nu eens leren het onderscheid maken tussen antisemitisme en niet akkoord zijn met een Israelisch beleid? Hoe ga je Israeliers (van joodse religie nota bene) bestempelen die ook tegen het huidig Israelische beleid zijn mbt de Palestijnen? Ook antisemieten? Belachelijk hé... Wordt eens volwassen man!

 • door Jenny Mees op dinsdag 29 november 2011

  Israel is de énige democratie in de hele regio... Er is geen vervolging van minderheidsgroepen, andersgelovigen, homoseksuelen... Vermelden we ook de rechten van vrouwen. En die van kinderen. Er is een bloeiende vrije pers, een onafhankelijke rechtspraak... De Israëlisch-Arabische burgers hebben al hun politieke rechten en zijn vertegenwoordigd in de Knesset. Er is een grote academische vrijheid ... Enz. enz.. Israël boycot ook de vredesonderhandelingen niet, integendeel. Hamas en Fatah en zo goed als alle andere regimes in de regio ONTKENNEN het bestaansrecht van Israël en willen het vernietigen. En daarom is er geen vrede mogelijk. Iran zal niet aarzelen om een kernoorlog te starten tegen Israël indien het die mogelijkheid krijgen... Lezen jullie geen serieuze pers/boeken? Of is het een ongeloofdelijke blindheid voor feiten? Inge Neefs moet intussen toch beter weten -haar medestander werd intussen vermoord door een rivaliserende groep van islamisten -nochtans was hij een notoir hater van Israel en de joden... Het verhaal over "de bezetting" moet ook in zijn historisch kader gezet worden. De "westbank" is in feite Judea-Samaria. Die gebieden werden tussen 1948-'49 (toen de Arabische buurlanden een vernietigingsoorlog voerden tegen Israël) en 1967 bezet door Jordanië wat deze gebieden gewoon inlijfde (vandaar de naam "westbank"). Na de nieuwe oorlog 1967 (opnieuw de Arabische landen die Israël binnenvielen) werd dit de bestandslijn... en te onderhandelen. Tiens, was dat dan geen bezetting van het palestijnse volk en grondgebied? Maar kom, boeken zijn misschien niet besteed aan "vredesaktivisten". Luister dan eens naar de internet-comedian Pat Condell die het heeft over "Useful idiots" -gewoon googelen, kost minder moeite dan lezen, enkel luisteren.

  • door Damhert op woensdag 30 november 2011

   "Polen (Palestina) zal nooit meer worden als onder het verdrag van Versailles (als met de grenzen van 1967). Dat wordt niet enkel gegarandeerd door Duitsland (Israël) maar ook door Rusland (de V.S.)" - Speech van Hitler te Gdańsk, 19 september 1939, tijdens de invasie van Polen. -

   U zou versteld staan hoe overeenkomstig uw argumenten en observaties en de zijne zijn. Ach ja, demagogie, propaganda, useful idiots ..., u haalde het zelf al aan. Te beluisteren op YouTube met Engelstalige ondertiteling: http://j.mp/tk9pnD. (In het Engels vertaalde tekst: http://j.mp/tc2Tp0.)

   P.S.: 'Pinkwashing' en dergelijke zijn op deze webstek niet zo effectief. U kan misschien beter een andere tactiek aanwenden.

  • door svdl op dinsdag 29 november 2011

   Ik ga kort zijn: Stop gewoon met liegen, ok?

 • door Ruben op dinsdag 29 november 2011

  Weet er iemand waar je Israëlische wijn kan kopen in België?

  • door Damhert op dinsdag 29 november 2011

   Waarschijnlijk in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen. Gewoon zeggen dat Philip Dewinter je stuurde, dan is het wel oké. Zionisten en fascisten zijn trouwens toch behoorlijk copain-copain (http://j.mp/iEIA7A). De Beest, zoals het in die kringen liefkozend genoemd wordt, ligt toepasselijk aan de Jezuïetenrui nr. 1. (http://j.mp/s7puVh)

   • door Ruben op dinsdag 29 november 2011

    Ik ben homo en atheïst, ik heb met het VB niets te maken. Uw zwart-wit-benadering van dit conflict (iedereen die Isräel niét wegzet als een apartheidsregime = VB-aanhanger), is even lachwekkend als triest.

    Mensen met een inhoudelijke reactie op mijn vraag (i.p.v. dogmatisch geschreeuw) zijn nog steeds welkom.

    • door Damhert op dinsdag 29 november 2011

     Je komt hier trollen en dat is dan je reactie? Neen hoor, het zou me niet verbazen indien ze er 'Israëlische' wijn serveren. Toch een inhoudelijk antwoord op jouw relevante vraag, niet? Ik kan het ook niet helpen dat Dewinter zó close is met Israëlisch extreemrechts en het zionisme.

     Wat hebben trouwens je geaardheid of overtuiging ermee te maken? Het lijkt wel of je wilt doen uitschijnen dat deze niet terug te vinden zijn bij het Vlaams Behang? Nogal zwart-wit ... . Of was je daar ècht van overtuigd? :D

     En neen hoor, wees gerust, ook bij Open VLD en anderen vind je zulke figuren die Israël niet 'wegzetten' als een apartheidsregime. Gewetenloosheid, domheid, onwetendheid, ... beperken zich niet tot het Vlaams Behang.

     Zakdoekje? (Lekker troll-tooltje van me.)

     • door Ruben op dinsdag 29 november 2011

      Niet echt een antwoord, neen. Ik vroeg waar je die wijn kan kopen (de feestdagen komen eraan, zie je), niet waar je 'm kan consumeren.

      Wat kan mij schelen wat een extreemrechts figuur als Dewinter denkt? Het is niet omdat die man verwerpelijke ideeën aanhangt op vlak van migratie, dat ik automatisch een tegengesteld standpunt ga innemen in elk ander politiek dossier. We zijn hier niet in de kleuterklas, hé.

      De Israëlische maatschappij is een pak genuanceerder dan het beeld dat er op dit blogje – en door groupuscules als GAPP – steevast wordt geschetst/geframed.

      • door Damhert op donderdag 1 december 2011

       Misschien zou je getrakteerd worden. Dan hoef je inderdaad niet te betalen. Waarschijnlijk koop jij nooit een drankje op café. Ben jij gewoon zo iemand. Je hebt van die mensen. Niet echt gezellige types. Uitzuipers, noemt men dat hier. Ik ben trouwens ook nog geen café tegengekomen waar men je geen fles zou willen verkopen. Maar jij komt hier ook niet voor een antwoord, natuurlijk. Als je dat zocht, zat je op een andere site en had je het al gevonden. Een verstandig iemand toch ... .

       Natuurlijk is de Israëlische maatschappij genuanceerd. Ik ken ook progressieve Israëlieten, zelfs Joden, anarchistische, atheïstische, vredesactivisten, antizionisten, ... .

       Al probeert de Israëlische overheid momenteel wel alle Israëlische vredesgroeperingen met nieuwe wetgeving monddood te maken. Wat niet de enige ondemocratische maatregel is die er werd doorgevoerd. Tot daar het Israëlische democratische beleid, want dat duldt geen kritiek of nuances in deze. En daar gaat het nu net over, over het Israëlische beleid.

       Maar zoals men zegt: "Don't feed the troll." (Wat toch echt wel een kleuterachtige bezigheid is, trollen. Over kleuterklasjes gesproken.)

      • door Arkan Al-Ifranji op zaterdag 3 december 2011

       ... maar homo zijn sluit een fascistische oriëntatie niet noodzakelijk uit... :) http://www.thepinkswastika.com/

       • door Damhert op zondag 4 december 2011

        Beste Arkan,

        Vrij hypocriet om Ruben zijn homoseksualiteit in een slecht daglicht trachten te plaatsen met een verwijzing naar het boek 'The Pink Swastika' van de hand van een notoir antihomorechtenactivist die homoseksualiteit gecriminaliseerd wil zien en er dan "niks persoonlijks" aan toe te voegen. Te meer daar het geweten is dat het boek geschiedkundig volledig vals is. Het nazisme, mijn beste, vond zijn oorsprong niet in homoseksualiteit. Je referentie is ronduit beledigend, en promoot en verspreidt haat. Ik neem daar persoonlijk aanstoot aan.

        Homofoob getrol wordt op deze website ook niet gewaardeerd. Voor jou als salafist en aanhanger van sharia4belgium is het misschien onaanvaardbaar, maar er is niets mis met of decadent aan homoseksualiteit. Qua intellectuele oneerlijkheid zit je op exact dezelfde lijn als de schare zionistische trollen hier. Hoewel zij jullie opvattingen dankbaar aangrijpen om de bezetting trachten te 'pinkwashen' - want zie maar, 'alle' Arabieren en moslims zijn homohaters - weten we gelukkig dat jullie een 'quantité négligable' zijn in de moslimgemeenschap hier en allerminst representatief. Men is je dan ook liever kwijt dan rijk.

        Jullie, salafisten, zionisten, extreemrechts, zijn gewoon verschillende uiteinden van het spectrum die elkaars haat dankbaar voeden. Geen van jullie zal dan ook ooit bijdragen tot een oplossing. Waarin jullie ook niet geïnteresseerd zijn. Wat jullie gemeen hebben is een duidelijke minachting voor de mensenrechten en voor een democratie waarin iedereen gelijkwaardig is.

        Gelieve je troep voortaan voor jezelf te houden.

      • door Damhert op woensdag 30 november 2011

       Misschien eerst wat artikels lezen vooraleer je dergelijke nonsens neerschrijft over de berichtgeving omtrent de Arabische volksopstanden op DWM. Dan ga je zo niet af. Of beter, dan val je niet zo door de mand.

       Over onwetendheid gesproken ... . :D

       Ach ja ... het draait ín-dér-dáád om de Palestijnse wijnbouw en de Palestijnse wijnconsumptie. Goed gezien, Jan! Daar raak je me toch echt de blootliggende zenuw. (De wijnbouw op gestolen Palestijns land daarentegen zal er echter wél mee te maken hebben. Dat kunnen goedmenende mensen, zoals verwacht, niet verdragen.)

       Pauvre con.

      • door B op woensdag 30 november 2011

       Palestijnen zijn niet altijd moslims. Er is een Christelijke minderheid en die werd net zoals haar Islamitische volksgenoten wordt onderdrukt. Het meest bizarre aan de onvoorwaardelijke supporters van Israël vind ik de houding van de zgn. Christenen voor Israël. Met de Bijbel op de plaats waar hun geweten zou moeten zitten gaan ze volledig mee in de diabolisering van de Palestijnen. Goed wetende dat vooral daar de resterende Christenen van het gebied zitten. Collateral damage voor een groter "ideaal"?

    • door Jenny Mees op woensdag 30 november 2011

     Hallo Buycott. Er is tussen 28 november en 4 december een "Buy Israel Week". Indien je googelt hierop, kom je op hun website. In alle grote warenhuizen kan je produkten vinden.

     • door B op woensdag 30 november 2011

      Reclame voor verboden producten, Jenny? Is dat niet strafbaar?

  • door svdl op dinsdag 29 november 2011

   Je bedoelt, Gestolen Palestijnse wijn, met gestolen palestijnse vruchten?

  • door B op woensdag 30 november 2011

   Het zou kunnen dat Pax Christi zich niet meer durft uit te spreken voor een boycot van illegaal ingevoerde producten uit Israël. Maar hun standpunten spreken wel voor zich. http://www.paxchristi.be/conflictgebieden/midden-oosten/ Van Goldstone is geweten dat na zijn bekend rapport over Cast Lead zwaar onder druk werd gezet om allerlei zaken af te zwakken. Ik heb de tekst gelezen, in Joods Actueel waar jij hem wellicht ook vind, hij herleid de beschuldiging van Apartheid tot een haast semantische discussie en voegt er wat sentimentele argumenten aan toe. Goed voor hem, misschien is hij nu gerehabiliteerd in Israël en de zionistische lobby.

  • door LVE op woensdag 30 november 2011

   en ... gaat jantje keek door de bomen ... met evenveel gevoel voor rechtvaardigheid reageren tegen de onrechtmatige landroof en bezetting van Palestijns gebied door de zionisten... Vreemd toch hoe sommigen het 'kleine onrecht' aanklagen en het oneindig veel grotere onrecht zo pijnlijk uit de weg gaan.... Overigens is de Colruyt vrij toegankelijk voor iedereen.. dat kan van Gaza niet gezegd worden.

   • door B op woensdag 30 november 2011

    http://groningen.sp.nl/bericht/17252/070523-thema_avond_het_beloofde_land_het_beroofde_land.html Geraakt mevr. Neefs niet door de muur? Geen minimum aan schaamtebesef, Jan?

    • door Manu op woensdag 30 november 2011

     Bij ons op de markt verkoopt een Marokkaanse standhouder onder meer vijgen en dadels uit Israël...'t zal die mensen een zorg wezen...

     • door LVE op woensdag 30 november 2011

      ja, er is inderdaad nog werk aan de winkel. Daarom dat acties zoals in de Colruyt nuttig en nodig zijn! Gelukkig zijn er mensen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel en ook al duurt het lang, de rechtvaardigheid zal zegevieren!

   • door LVE op woensdag 30 november 2011

    Beste Jan, je gaat niet in op mijn argumenten, nl. de onrechtmatige bezetting van Palestijns gebied door de zionisten. En als jij vindt dat de bezetting door de zionisten terecht is en de blokkade van Gaza ook, namelijk om hun geroofd land te verdedigen, dan hoor je thuis bij de collaborateurs. Misschien moet ge toch eens het kaartje bekijken onder http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2009/01/27/spoedcursus-palestinaisrael-2/ .dat de landroof van de zionisten open en bloot legt. Ik heb als reactie op je blindheid daar in dit forum als verschillende keren naar verwezen (zie http://www.dewereldmorgen.be/blog/janb/2011/06/05/jerusalem-day-or-al-naksa#comment-16295 ). Ik begrijp niet dat een normaal intelligente man, denk ik toch, zo halstarrig onrecht kan blijven verdedigen. Maar misschien is dat juist de kern en vind je dat de bezetting van Palestijns gebied door de zionisten geen onrecht is? Ja, de Nazi's vonden ook dat ze gelijk hadden en streden voor een rechtvaardige zaak ... en toen waren er ook collaborateurs.

 • door Rudy op woensdag 30 november 2011

  Ik boycot producten uit de bezettingsmacht Marokko die een ethnische zuivering (een echte! geen Pappistische) uitvoert in de Westelijke Sahara.

  Die boycot actie komt toevallig op de 70St verjaardag dat europees antisemtisme (Nazi) zich verbroederde met het moslim antisemitisme (de Palestijnse leiders) en samen de Holocaust planden 28 november 1941 Berlijn

  • door B op woensdag 30 november 2011

   Tijdens de tweede wereldoorlog brachten de zionisten alle Arabische dorpen in kaart met het oog op een aanval. Vertel me eens waarom ze dat deden en wat het verband zou kunnen zijn met de vernietiging van 400 Palestijnse dorpen vanaf begin 1948. Vertel me eens waarom een economische boycot van Nazi-Duitsland in de jaren '30 door zionisten in de nieuwe kolonies werd geboycot? Maar vertel me vooral eens waarom jij vindt dat producten uit van de Palestijnen gestolen grondgebied wél in Europa zouden mogen verkocht worden? Is stelen soms wel OK?

   • door Rudy op woensdag 30 november 2011

    blijkbaar geen echte argumenten buiten de 2 maten en gewichten. Het is ondertussen bewezen dat de Palestijnse leiders geholpen hebben aan de uitmoording van 6 M Joden, en dat zal u als Israel- en Joden hater natuurlijk wel lusten. En ja ik zie niet in waarom ik dan ook geen marokkaanse producten mag boycotten.

    Wat betreft dat in kaart brengen is zuiver gelul, want er is maar één zaak zeker dat is dat de Arabieren alle Joden wilden uitmoorden, en dat zal u ook wel lief hebben. Zie ook maar de honderden blogs die de band tussen europees antisemtisme en moslim jodenhaat hebben geseind doro de vergadering van de Palestijnse Mufti met Hitler 70 jaar geleden.

    • door Damhert op donderdag 1 december 2011

     Indertijd had je trouwens ook nog Das Draitzental (een drie- à vierhonderd leden tellende groep die rechtstreeks rapporteerde aan de Gestapo, ook wel de Joodse Gestapo genoemd, opgericht door de toenmalige leider van de afdeling van de zionistische jeugdbeweging Hashomer Hatzair te Łódź, Abraham Gancwajch), de Żagiew (een groep van meer dan duizend Joodse Gestapo-agenten die zelfs vuurwapens mochten bezitten en dragen van diezelfde Gestapo), de Jüdischer Ordnungsdienst (soms wreder dan de nazi's, schreef de historicus Ringelblum in zijn notities over het Getto van Warschau) en nog ettelijke anderen. Allemaal infame, Joodse collaborateurs met meerdere duizenden doden onder het Joodse volk én de mensen die dit volk hielpen op hun geweten. Als ik jouw onzinnige, belachelijke en van een uitermate geestelijke armoede getuigende redenering volg, lust jij dat wel zeker?

     Wat je ook hebt tegenwoordig – wat je ontgaan lijkt te zijn in die trieste, pathetische ijver van je om 'de Arabier' als 'de vijand' af te schilderen en iedereen met kritiek op het Israëlische beleid gemakzuchtig als 'jodenhater' te bestempelen; waarmee je jezelf even gemakzuchtig ontslaat om over iets anders na te denken of je met iets anders te conformeren dan je eigen perverse haat, die je met een wel duivels genoegen via elk gat en elke porie in je lijf de wereld in spuwt en je de ogen blijkbaar uit de kassen duwt; handig wanneer je de zionistische gruwel en haar geweld niet wilt zien en enkel wilt goedpraten – zijn Palestijns-Israëlische samenwerkingsverbanden. Er zijn genoeg voorbeelden van verbroedering en toenadering. Ongeacht het fanatieke, scheefgetrokken beeld waarvan types zoals jij de wereld willen overtuigen om net dat te verhinderen.

     Je reactie leest dan ook als een uitzending van Radio Milles Collines ten tijde van de Rwandese genocide. In ieder geval reikt het niveau van je intellectuele eerlijkheid niet hoger dan dat van, zeg maar, een neonazi of andersoortige racistische pest die de RaHoWa preekt en waarin je duidelijk je evenknie hebt gevonden. Je wordt dan ook niet gehinderd door enige vorm van scrupules wanneer je schermt met je drogredenen of je jezelf overgeeft aan dat plat racisme van je.

     – Je achternaam is toevallig toch niet Ahmadinejad? –

     Het zou me in ieder geval niet verbazen wanneer blijkt dat je het Joodse volk of Israël louter misbruikt als handige kapstok om uit te kunnen pakken met je virulente xenofobie. (Ach, ik ben er omzeggens zeker van.)

     Hoogstwaarschijnlijk ben je trots op deze ziekelijke afwijking van je. Daarom, wanneer je de volgende maal een bad neemt, wil je dan ditmaal níet vergeten om door te trekken? Ik hou namelijk niet van antisemieten en dergelijke.

    • door B op donderdag 1 december 2011

     Bekijk mijn reactie en dan jouw reactie hierop. Je reageert als een soort antwoordapparaat met altijd hetzelfde wijsje ongeacht wat er in gesproken werd. Het komt erg zielig over maar wellicht werkt dat wel bij Brabosh en andere gepreoccupeerde haatfora. Maar probeer het nog eens, antwoord gewoon op de vraag : vertel me waarom jij vindt dat producten uit van de Palestijnen gestolen grondgebied wél in Europa zouden mogen verkocht worden? Is stelen in sommige omstandigheden wel OK? Bijvoorbeeld in het geval dat Joden van Palestijnen stelen. Allé vooruit, probeer eens iets interessants te vertellen in plaats van altijd dezelfde mantra.

     • door svdl op vrijdag 2 december 2011

      Een internet troll heeft niet echt veel artificiele intelligentie of uberhaupt... Het zou zelfs -zoals een antwoordapparaat- een automatische applicatie kunnen zijn die sprokkelt uit een database vol reacties... Als persoon is een internet troll vooral gebaat bij het niet ingaan op de argumenten van een ander maar te stoppen wanneer zijn database leeg is en op een nieuw artikel dezelfde polemiek opnieuw te beginnen. Zo heb je Rudy, Jan keek door de bomen of dezelfde in 'Peters' vorm, Likoed niet vergeten, GuidoJoris (ten persoonlijke titel natuurlijk), JVM en natuurlijk Jenny Mees... ach ja. The usual suspects, (ook wel beroepsprovocateurs geheten... de ene al gehaaider als de andere, betaald of niet, kickend op een soort van controverse of niet, allszinds waarden als "ego", "individueel", "ik vs. ander" overgoten met feitelijke ontkundende, een pak intellectuele oneerlijkheid, retorische trucken, platitudes en beweringen uit het platste HLN verhaal of eender ander sprookjesboek weggerukt... 'en van de pot ook') We beginnen ze onderhand wel te kennen hier op DWM...

 • door testssssssfdfff op donderdag 27 december 2012

  TEST

 • door Robin2 op donderdag 27 december 2012

  TEST colruyt

 • door marko op vrijdag 25 juli 2014

  En nu nog Aldi en Lidl. Die geven 50% van hun winst aan Israël. Dus ook boycotten.

 • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

  Lees alle reacties