Opinie, Nieuws, België, Gent, Palestina, Israël, Boycot Israel, Colruyt, Gent, Export landbouwproducten -

“Colruyt consumeert Israëlische bezetting”

GENT - Een tiental demonstranten voerde zaterdagnamiddag actie in Gent aan een Colruyt-filiaal tegen de verkoop van Israëlische producten. Ze riepen Colruyt en haar consumenten op tot ethische handel en consumptie. Een oproep die appelleert aan Colruyts profiel van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de eigen leuze: 'Ondernemen is verantwoordelijkheid opnemen'.

dinsdag 29 november 2011 13:10
Spread the love

Op dit moment ligt er echter een zestal Israëlische landbouwproducten in de winkelrekken van Colruyt, terwijl de handel in Israëlische landbouwproducten Israëls militair bezettingsregime van Palestijns land medefinanciert. De handel vormt een essentieel onderdeel van het voortdurende proces van Israëls etnische zuivering en de illegale kolonisatie van Palestijns land dat gepaard gaat met de diefstal van landbouwgrond en water en uitbuiting van Palestijnse werkkrachten.

Terwijl er buiten pamfletten werden uitgedeeld met een oproep aan de klanten om geen Israëlische producten te kopen, verzamelden de andere activisten deze producten in de winkel en spraken Colruyt en haar klanten toe. Slogans als “Colruyt, haal landroof van het menu!” en “Colruyt, laat uw criminele partners vallen” weerklonken door de winkel.

Dadels, avocado’s, verse kruiden, witte pompelmoezen, granaatappels en zoete aardappels lagen in de karren aan de kassa’s onder de waarschuwing “Opgepast, aan deze producten kleeft bloed” en met de oproep “Boycot Apartheid Israël”.

Volgens activiste Inge Neefs, bekend van de Free Gaza-flotilla, zijn de producten die Colruyt verkoopt bovendien ook verbonden met de Israëlische kolonies in bezet Palestina, die illegaal zijn volgens het internationaal recht.

“De Israëlische dadels die hier in de rekken liggen, zijn van het bedrijf Mehadrin, dat landbouwproducten afneemt van de illegale kolonie Beqa’ot in de Westelijke Jordaanoever en het dan doorverkoopt onder het label ‘Produce of Israel’.”

“Het Europees gerechtshof heeft bovendien in maart 2010 geoordeeld dat producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever niet als producten uit Israël mogen worden gelabeld. Mehadrin verkoopt ook citrusvruchten van het befaamde merk Jaffa, die verpakt worden in de illegale Israëlische kolonie Massua.”

“Op dit ogenblik kan u in de versafdeling van Colruyt witte pompelmoezen vinden van het merk Jaffa. De Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied zijn illegaal, dus het spreekt voor zich dat de producten die er uit voortkomen eveneens illegaal zijn! Daarom roepen we Colruyt op om daadwerkelijk verantwoordelijkheid op te nemen.”

Op de vraag hoe Colruyt het ethisch verantwoord profiel kan rijmen met de verkoop van Israëlische producten, waar mensenrechtenschendingen aan kleven, antwoordde de Gentse gerant geagiteerd: “Wij zijn ethisch voor onze klanten hier”.

Via het aanbod van bio- en fairtradeproducten en het huismerk Collibri toont Colruyt dat ethiek verder gaat dan de eigen landsgrenzen, daarom roepen de actievoerders op tot een consequente beleidsethiek, die ook oog heeft voor de rechten van de Palestijnen.

Deze actie past in het kader van een internationale campagne die opriep tot een Europese actiedag op 26 november tegen de verkoop van Israëlische landbouwproducten onder het motto “Haal Apartheid van het menu”.

Een van de actievoerders licht voorts toe: “We weten dat de term boycot gevoelig ligt hier, maar wat doet Israël? Israël boycot de vredesonderhandelingen al jaren door de bouw van kolonies, Israël boycot de VN-resoluties, Israël boycot de Palestijnse economie, maar het wordt nooit zo benoemd. Europa is de grootste afzetmarkt voor Israëlische landbouwproducten en via de boycot van Israëlische producten geloven wij dat we van hieruit druk kunnen uitoefenen op het Israëlisch regime om eindelijk de rechten van de Palestijnse bevolking te respecteren en zo een rechtvaardige vrede te bewerkstelligen.”

Inge Neefs

Inge Neefs is actief bij het Gents Actieplatform Palestina (GAPP).

take down
the paywall
steun ons nu!