Laatste album voor Appa?
Interview, Nieuws, België -

Laatste album voor Appa?

Zondag 30 mei, Kif Kif en J-Beezy celebrations kregen in de Arenbergschouwburg bezoek van de “straatfilosoof” beter bekend als Appa. Hayette Chihabi (Kif Kif) neemt jullie mee voor een exclusieve kijk in het leven van Appa…

donderdag 3 juni 2010 13:08
Spread the love

Zondag 30 mei, Kif Kif en  J-Beezy celebrations kregen in de Arenbergschouwburg  bezoek van de “straatfilosoof” beter bekend als Appa.

Voor diegene die hem niet kennen: Appa is een Nederlandse rapper van Marokkaanse afkomst die dankzij zijn hit “ ik heb schijt aan de overheid” een enorme boost kreeg als artiest. In afwachting van zijn komst wordt het voorprogramma gebracht door Kain en Ghandi, beiden opkomend raptalent. Het is zover, daar staat hij dan op het podium, vol energie, niet zenuwachtig, hij weet heel goed wat hij doet, iedereen gaat uit de bol en geniet van zijn aanwezigheid. Eén ding is zeker, Appa weet heel goed hoe hij een menigte moet vermaken! Na een uurtje performence neemt hij afscheid en ga ik mee naar een rustig plekje waar ik mijn interview kan starten. Hayette Chihabi (Kif Kif) neemt jullie mee voor een exclusieve kijk in het leven van Appa…

Kif Kif: Eerst en vooral, welkom hier in Antwerpen, is het je eerste keer hier?
Appa:
Nee  hoor is de 4e of 5e keer dat ik hier optreed

Kif Kif: En wat vond je van het publiek?
Appa:
Echt gezellig, gezellige mensen, zeker weten!

Kif Kif: Iedereen kent Appa maar waar komt die naam vandaan?
Appa: Appa is een woordje dat ze gebruiken op straat in Amsterdam en het betekend letterlijk ‘dronken’. Mijn vrienden hebben me die naam lange tijd terug gegeven omdat ze me zo kenden, maar dat gedrag heb ik achter me gelaten. De naam vond ik grappig dus die heb ik gehouden.

Kif Kif: In je clips kom  je heel agressief over, heb jij ook een zachte kant?
Appa:
Ja natuurlijk heb ik een zachte kant, ik ben ook maar een mens.

Kif Kif: Heb je gedurende je carrière last gehad van tegenslag?
Appa:  Ja zeker, ik heb mijn hele leven lang al tegenslag maar ik geef niet op, ik ben altijd al een vechter geweest!

Kif Kif: Heb je ondanks het feit dat je BN’er  bent wel eens last van discriminatie? En hoe ga je ermee om?
Appa:
Ja natuurlijk, ik heb daar nog steeds last van. Ik merk nog steeds discriminerende dingen, bijvoorbeeld bij politie agenten. Ik ben geen uitgaans type maar als ik gezellig wat wil gaan drinken op een plek waar niemand me kent, dan merk ik ook dat er nog racisme aanwezig is. Kijk, ik ben van mening dat racisme voor de domme en kortzichtigen onder ons is, dus ik probeer het te laten gaan, tenzij er grenzen worden overschreden.

Kif Kif: Wanneer heb je besloten om rapper te worden?
Appa:
In 2001 begon ik voor de grap met twee andere jongens gewoon een beetje te rappen, te lachen…

Kif Kif: THC toch?
Appa
: Precies! En in 2005 besloot ik om er echt een carrière van te maken en ben ik uit de groep gestapt om als solo artiest verder te gaan.

Kif Kif: Het is dus niet zo dat je op jonge leeftijd ambities had om rapper te worden?
Appa:
Nee helemaal niet. Weet je wat het is? Ik ben opgegroeid in een buurt waar allochtonen in de meerderheid waren. In zo’n context is dat juist een van de ambities die je niet hebt. Tegenwoordig is dat anders omdat er meerdere allochtonen zijn die iets bereikt hebben en waar jongeren een voorbeeld aan kunnen nemen. Vroeger keken we op naar diegenen die mooie dure kleding droegen, die met dure auto’s reden, maar dat was crimineel gedrag. We keken op naar hen en dus deden wij dezelfde dingen om hun niveau te bereiken, maar hamdoulillah (god zij dank) ik heb een andere kans gekregen en die heb ik gegrepen!

Kif Kif: Uiteraard word je herkend op straat, vind je dat raar of ben je de aandacht al gewoon?
Appa:
In het begin wel. Dan zit je ergens en mensen herkennen je. Dan denk ik wel eens ‘wat is er, wat wil je van me?’ (lachend) Maar je raakt eraan gewend.

Kif Kif: Heb je het gevoel dat je de top al hebt bereikt?
Appa: Nee zeker niet, ik zie mijn top namelijk ook niet in de muziek. Ik ben nu juist in een positie gekomen dat ik mensen kan bereiken. Nu ik in deze positie sta, denk ik bij mezelf: weet je, eerlijk is eerlijk, je moet het ook bekijken vanuit ons geloof. Ik ben geen 20 meer. Wat als het morgen afgelopen is met mij, wat dan? Ik weet wat het antwoord is. Ik heb talent gekregen van Allah dus ik moet er iets mee doen maar geen muziek meer maken. Ik wil nog een album uitbrengen en dan wil ik ermee stoppen en iets anders gaan doen met teksten. Ik heb eergisteren een stuk tekst voorgedragen tijdens een lezing van Khetab (een bekende imam in Nederland en Antwerpen). Dat soort dingen, daar wil ik me meer mee bezighouden.

Kif Kif: Dus je wil meer gaan doen aan je geloof?
Appa:
Sowieso, ik heb er mijn hele leven niets aan gedaan. Het wordt tijd om te gaan groeien, ook als persoon.

Kif Kif: Je kent het gezegde: achter iedere man schuilt een nog sterkere vrouw, is dat bij jou ook van toepassing?
Appa:
 Helaas nog niet, inchallah (als god het wil) komt dat nog wel.

Kif Kif: Als slot heb ik nog een vraagje: welk advies zou jij geven aan opkomende rappers/ hip hoppers?
Appa:
Praat met mensen die op plekken geweest zijn,  waar jij nog wil komen. Probeer erachter te komen wat zij fout hebben gedaan en probeer hier je les uit te leren. Bedenk daarna dan of je daadwerkelijk op dat pad wil blijven. Of je echt nog wel muzikant wil gaan worden, want heel veel jongeren hebben de ambitie om een bekende artiest te worden terwijl ze niet snappen, niet inzien, dat het helemaal niet makkelijk is. Het is makkelijk om muziek te gaan maken maar om succesvol te worden, dat is iets héél anders. En ook al word je succesvol en kom je aan de top, het moeilijkste is om aan de top te blijven! Ik zou het je niet aanraden. Ik ben aan de top geweest, ik sta wat  betreft muziek in een positie waar iedereen die me kent respect voor me heeft. Dit is echt iets wat je niet wil, het is een verkeerde levensstijl. Je krijgt geen voldoening. Ook wat betreft vrienden, je gaat twijfelen of ze je vrienden zijn omdat ze me graag hebben als persoon of omdat ik die ene rapper ben. Of vrouwen die me leuk vinden om wie ik ben of omdat het gaat om “die” artiest. Met dat soort dingen krijg je allemaal te maken, en dat wil je echt niet. Dus ga praten met iemand die ervaring heeft en luister ook goed naar die persoon.

Kif Kif: Appa dank je wel voor je tijd, het was heel gezellig en hopelijk tot gauw.


 

Terug naar overzicht

take down
the paywall
steun ons nu!