Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Grote investeerders trekken weg uit fossiele brandstoffen

Terwijl de diplomaten op de klimaattop in Polen nauwelijks vooruitgang boeken, verandert er in de financiële wereld steeds meer. Al meer dan duizend instellingen en bedrijven met een totale portefeuille van 8.000 miljard dollar hebben zich voorgenomen hun investeringen vrij te maken van de meest vervuilende brandstoffen.
vrijdag 14 december 2018

Op de klimaattop in Katowice doen diplomaten een laatste wanhopige poging om het eens te worden over een gemeenschappelijk antwoord op de klimaatverandering. Maar terwijl het politiek maar met mondjesmaat vooruitgaat, boekt de zogenaamde divestment-campagne in de financiële wereld sneller successen. De campagne probeert investeerders over de hele wereld te overtuigen om niet langer in vuile energie te investeren - met succes.

Universiteiten

Wat startte aan verschillende universiteiten gaat steeds sneller, blijkt uit een rapport dat werd voorgesteld op de klimaattop. Vijf jaar geleden hadden 181 instellingen met een totale portefeuille van 50 miljard dollar zich bij de campagne aangesloten. Vandaag is de kaap van 1.000 instellingen gerond, goed voor een totale investeringsportefeuille van 8.000 miljard dollar.

“Onze publieke instellingen aanmanen om uit fossiele brandstoffen te stappen is iets dat we allemaal kunnen doen”, zegt Nicolas Haeringer van 350.org. “Of het nu gaat om onze universiteit, ons gemeentebestuur of ons pensioenfonds: we kunnen de geldkraan voor vervuilende industrieën dichtdraaien en de instellingen dwingen om betere keuzes te maken, zoals investeringen in lokale, hernieuwbare energie. Dat is iets dat we overal zien gebeuren, en een eigen momentum gekregen heeft.”

Nog meer nodig 

“Het bereik en de impact van deze beweging is enorm”, zegt Boeve. “Het momentum wordt aangedreven door gewone mensen die hun financiële instellingen aanmanen om een standpunt in te nemen tegen de sector van de fossiele brandstoffen - de sector die het meest verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis.”

In een groot deel van de gevallen gaat het om religieuze (28 procent) en filantropische (18 procent) organisaties. Verder gaat het vooral om overheden, onderwijsinstellingen en pensioenfondsen. Private bedrijven maken zo’n 4 procent uit van de ondertekenaars.

“De sector is een van de machtigste in de geschiedenis en de tentakels reiken tot in de machtscentra, inclusief deze klimaattop in Katowice waar ze met de rode loper werden verwelkomd”, zegt Boeve. “De divestment-beweging geeft iedereen de kans om het bredere plaatje te zien en duidelijk te maken dat de klimaatverandering niet gewoon ‘gebeurt’, maar actief wordt aangezwengeld door bedrijven als Exxon en Shell, en iedereen die daarin investeert.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.