Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Oegandese president vermijdt pensioen met grondwetswijziging

Na 31 jaar aan de macht haalt de Oegandese president Museveni een felbevochten grondwetswijziging binnen die de leeftijdslimiet afschaft. Hij kan zich nu opnieuw verkiesbaar stellen in 2021, en er nog eens twee ambtstermijnen bij doen.
donderdag 21 december 2017

Na het aftreden van president Mugabe in Zimbabwe waren alle ogen gericht op de 73-jarige Oegandese president, die al 31 jaar aan de macht is. Volgens de grondwet zou hij zich in 2021 niet meer verkiesbaar mogen stellen, omdat hij de maximumleeftijd van 75 dan overschreden zal hebben.

Om Museveni aan een nieuwe ambtstermijn te helpen was dus een grondwetswijziging nodig, en die werd gisteren (woensdag) met 315 tegenover 62 stemmen en twee onthoudingen in het Oegandese parlement goedgekeurd.

Stoelen gooien

Ondanks de overweldigende meerderheid in het parlement is de grondwetswijziging bijzonder controversieel. Het voorstel leidt al weken tot spanningen in het land en veroorzaakte zelfs tot een vechtpartij in het parlement waarbij met stoelen werd gegooid.

Ook de goedkeuring van de grondwetswijziging gisteren ging met grote spanningen gepaard. In de Oegandese hoofdstad Kampala braken rellen uit en de politie moest betogers terugdringen met traangas. 

De nieuwe wet, die nog door de president ondertekend moet worden, ruilt de maximumleeftijd voor een beperking van het aantal presidentiële termijnen. Maar omdat die beperking pas vanaf de volgende verkiezing van kracht wordt, kan Museveni nog twee termijnen aan de macht blijven.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.