Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek -

Oegandese president vermijdt pensioen met grondwetswijziging

Na 31 jaar aan de macht haalt de Oegandese president Museveni een felbevochten grondwetswijziging binnen die de leeftijdslimiet afschaft. Hij kan zich nu opnieuw verkiesbaar stellen in 2021, en er nog eens twee ambtstermijnen bij doen.

donderdag 21 december 2017 20:10
Spread the love

Na het aftreden van president Mugabe in Zimbabwe waren alle ogen gericht op de 73-jarige Oegandese president, die al 31 jaar aan de macht is. Volgens de grondwet zou hij zich in 2021 niet meer verkiesbaar mogen stellen, omdat hij de maximumleeftijd van 75 dan overschreden zal hebben.

Om Museveni aan een nieuwe ambtstermijn te helpen was dus een grondwetswijziging nodig, en die werd gisteren (woensdag) met 315 tegenover 62 stemmen en twee onthoudingen in het Oegandese parlement goedgekeurd.

Stoelen gooien

Ondanks de overweldigende meerderheid in het parlement is de grondwetswijziging bijzonder controversieel. Het voorstel leidt al weken tot spanningen in het land en veroorzaakte zelfs tot een vechtpartij in het parlement waarbij met stoelen werd gegooid.

Ook de goedkeuring van de grondwetswijziging gisteren ging met grote spanningen gepaard. In de Oegandese hoofdstad Kampala braken rellen uit en de politie moest betogers terugdringen met traangas. 

De nieuwe wet, die nog door de president ondertekend moet worden, ruilt de maximumleeftijd voor een beperking van het aantal presidentiële termijnen. Maar omdat die beperking pas vanaf de volgende verkiezing van kracht wordt, kan Museveni nog twee termijnen aan de macht blijven.

take down
the paywall
steun ons nu!