Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Chemicaliënagentschap EU ziet glyfosaat niet als kankerverwekkend

Het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) bestempelt het bestrijdingsmiddel glyfosaat niet als "kankerverwekkend". Daarmee spreekt het de conclusies van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek tegen. 
woensdag 15 maart 2017

Glyfosaat is het meest gebruikte herbicide ter wereld, maar ligt steeds meer onder vuur omwille van de schadelijke effecten op mens en milieu. Zo wordt de stof in verband gebracht met de teloorgang van bijen en andere bestuivers, en kanker en voortplantingsproblemen bij de mens.

Het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de stof bestempeld als "waarschijnlijke" oorzaak van kanker. En in een open brief aan de Europese Commissaris voor Voedselveiligheid waarschuwden negentig professoren en deskundigen voor de gevaren van de stof.

Toch komt de ECHA komt nu tot een andere conclusie: "De ECHA-Commissie voor Risico-analyse beslist de huidige classificatie van glyfosaat te behouden van stof die ernstige oogschade veroorzaakt en giftig is voor het waterleven met langdurige effecten", stelt het ECHA. "De commissie beslist dat de huidige wetenschappelijke bewijzen niet voldoende zijn om glyfosaat als kankerverwekkend te bestempelen of als toxisch voor de voortplanting".

Onder de mat

Milieu- en gezondheidsorganisaties zijn teleurgesteld door de conclusies van het agentschap. "De IARC is de gouden standaard van kankeronderzoek", zegt zegt Génon Jensen van de Health and Environment Alliance (HEAL). "Het is moeilijk te begrijpen hoe de Europese instellingen tot zo'n verschillend resultaat kunnen komen."

Jensen verwacht dat op termijn zal blijken dat de IARC het bij het rechte eind had. "Maar tot dan kan de EU glyfosaten groen licht geven, en zo verliest de volksgezondheid een belangrijke kans op kankerpreventie."

Franziska Achterberg van Greenpeace gaat nog een stapje verder. "ECHA heeft zich uit de naad gewerkt om alle bewijzen onder de mat te vegen dat glyfosaten kanker kunnen veroorzaken", zegt ze.

Ook volgens Achterberg zijn er meer dan voldoende gegevens beschikbaar om de stof te verbieden. "Als de EU beslissingen wil nemen op basis van de wetenschap, dan kan ze de feiten niet verdraaien. Als Europa dit niet goed speelt, zullen de bevolking en het milieu de proefkonijnen blijven van de chemische industrie."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door dr alami op donderdag 16 maart 2017

  Er is overduidelijk een sprake van een wetenschappelijke manipulatie, hoor!!!.

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 16 maart 2017

  • Daily exposure to ultra-low levels of glyphosate for two years led to non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in rats • The study involved glyphosate exposures of 4 nanograms per kilogram of body weight per day, which is 75,000 and 437,500 times below EU and U.S. permitted levels, respectively • Past research has suggested the liver disease non-alcoholic steatohepatosis (NASH) may be primarily due to glyphosate disrupting gut metabolism of fructose Glyphosate Herbicide Causes Antibiotic Resistant Bacteria, Kidney Disease, and Infertility Is Glyphosate Responsible for your Health Problems? Common Weedkiller Used in Modern Agriculture Could be Main Factor in Gluten Intolerance Gluten Intolerance and the Herbicide Glyphosate: A National Epidemic MIT Researcher: Glyphosate Herbicide will Cause Half of All Children to Have Autism by 2025

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 16 maart 2017

  You don't just eat Monsanto's GMO junk and their carcinogenic pesticide "Roundup" (glyphosate). You could be taking it in from personal hygiene products! What am I saying? The shocking fact is that Monsanto's chemicals make their way into 85% of personal hygiene cotton products, INCLUDING TAMPONS! Ladies, beware.

 • door VincentVerba op vrijdag 17 maart 2017

  Herbicide. Geen insecticide. Groot verschil.

  • door Lode Vanoost op vrijdag 17 maart 2017

   Roundup is inderdaad een herbicide, geen insecticide. Wat de toxiciteit betreft maakt dit verder geen enkel verschil, ook niet voor de insecten die het product in zich opnemen, en al zeker niet voor de mens.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties