Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nieuw zonnepaneel maakt zonne-energie voor iedereen toegankelijk

Een nieuw draagbaar zonnepaneel met geïntegreerde batterij maakt het mogelijk overal ter wereld stroom op te wekken en direct te gebruiken. “We maken zonne-energie toegankelijk voor een groot deel van de wereldbevolking.”
vrijdag 23 september 2016

Wie op dit moment zonne-energie wil opwekken, moet een eigen huis hebben waar de panelen op passen, een omvormer en een aparte opslag voor de opgewekte energie of aansluiting op het net. Het is een behoorlijk ingewikkelde constructie, die niet voor iedereen toegankelijk is. “Daar wilden we verandering in brengen”, zei Christopher Estes, CEO van SunCulture en bedenker van de “Solpad”  deze week in het Amerikaanse San Francisco werd gepresenteerd.

Het is een draagbaar zonnepaneel met geïntegreerde omvormer en batterij. Je kunt hem overal ter wereld neerzetten en gebruiken voor meerdere elektrische apparaten tegelijk. Met smartmeters en een mobiele app kun je daarnaast precies regelen hoe je je opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk gebruikt.

“Dit verandert de manier waarop mensen deze technologie gebruiken compleet”, zegt Emily Kirsch, mede-oprichter en CEO van Powerhouse, een incubator en acceleratorprogramma voor solar startups. “Niet alleen in de VS, maar ook in ontwikkelingslanden.”

Internethotspot

Vier jaar is er in het geheim aan gewerkt. Slechts een klein groepje investeerders werd bij het project betrokken en met een team van slechts tientallen mensen werd de Solpad ontwikkeld.

De Solpad moet zonne-energie toegankelijk maken voor iedereen ter wereld. Of dat nou iemand in een huurappartement zonder eigen dak in een westerse stad is, of een gezin op het platteland van Oost-Afrika. “Chris (CEO van SunCulture, red.) heeft bij het ontwerp ook heel erg aan de humanitaire mogelijkheden gedacht”, zegt Rick Abrahams, arts uit Tennessee en de allereerste investeerder in Solpad. “Ik zie voor me dat medische centra in afgelegen gebieden hier massaal gebruik van gaan maken.”

Eén opgeladen Solpad biedt 550 Wh aan stroom en meerdere Solpads zijn gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Ieder apparaat is voorzien van een lichtbron, “zodat je hem gemakkelijk kunt vinden als er stroomuitval is”, zegt Estes. Daarnaast is iedere afzonderlijke Solpad ook een internethotspot.

Elf kilogram

De draagbare Solpad weegt elf kilogram en heeft twee stopcontacten en drie USB-uitgangen, zodat je er direct apparaten op kunt aansluiten.

De Solpad gaat naar verwachting in de tweede helft van 2017 in de verkoop. Een officiële verkoopprijs is nog niet bekend gemaakt, maar ingewijden hebben het over zo’n 1000 tot 1500 dollar (900 tot 1400 euro) per paneel. “Ngo’s of goede doelen zouden de Solpad kunnen inkopen voor programma’s in ontwikkelingslanden”, zegt Abrahams, die inmiddels niet meer bij het bedrijf betrokken is, “maar beter nog zou het zijn als de Solpad hier zo goed verkocht wordt dat ze genoeg verdienen om een aantal gratis te kunnen weggeven in landen waar het nodig is.”


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door kritische lezer op vrijdag 23 september 2016

  De foto bij het artikel hoort bij de panelen die op het dak moeten. Het draagbaar model heeft een gesloten achterkant, een uitschuifbare hendel om te dragen en een uitschuifbare en kantelbare hendel om onder de juiste hoek naar de zon te richten.

 • door Radoveden op vrijdag 23 september 2016

  In het IPS bericht http://www.ipsnews.be/artikel/nieuw-zonnepaneel-maakt-zonne-energie-voor-iedereen-toegankelijk staat zelfs de prijs van dit "in het geheim ontwikkeld product". Zonder verdere uitleg klinkt dit als reclame voor een dubbelzinnig product.

 • door Eddy van Thielen op zaterdag 24 september 2016

  Goed genoeg voor wat LED lampjes te laten branden, en een laptop... dan daar stopt het. Veel te duur als je ziet dat je al een 100 watt zonnepaneel (en meer), 1000 A gel tractiebatterij, regelaar/omvormer en wat stopcontacten koopt voor nog geen 350 €.

  • door Frakke Zevenenzestig op maandag 26 september 2016

   Ik moet het nog verder uitpluizen, maar een 550 Wh per paneel lijkt me best interessant, dat tot veel meer in staat is dan wat LEDjes en een laptop...Nu vind ik het goed dat je de Solpad kritisch tegen het licht houdt en dat ga ik ook doen, maar ik zie me verplicht om ook jouw bewering even technisch te bekijken...U weet toch dat tractie accu's in 2V uitvoering zijn? Dus heb je er 6 nodig om aan je 12 V te geraken voor de omvormer. En ik kan verkeerd zijn, maar ik dacht dat dergelijke 2V tractie-accu's doorgaans zo een 500 tot 700 Euro per stuk kosten. En als je me vraagt hoeveel tijd je nodig hebt om met een 100 Wh zonnepaneel een 1000 A 12V batterij te laden dan ben je een volle week bezig als je het mij vraagt....

   • door Eddy van Thielen op dinsdag 18 oktober 2016

    Sorry voor de late reactie, maar ik heb momenteel een 150 Watt zonnepaneel op het dak van mijn mobilhome liggen, en een 12 volt tractie batterij van 720 A. Wel, ik kan volledig zonder aan netstroom te hangen, twee volledige vakantieweken rond komen. verbruikers zijn frigo, met diepvriesvak, LED verlichting, pomp en aandrijving WC/douche, pomp in watertank, pomp vuilwater, Satelliet decoder en TV en DVD speler, WIFI hotspot, laptop, smartphones laden enz... Koken en verwarming werkt met LPG... Het zonnepaneel, de batterij, en de regulator, hebben mij net geen 300 €. gekost. Persoonlijk vermoed ik dat de bedenkers van Solpad gewoon uit zijn op zo veel mogelijk geld te vergaren van goedgelovige investeerders, om daarna met de noorderzon te verdwijnen... De afbeeldingen bij het artikel laten dit vermoeden, omdat een zonnepaneel, met een batterij van die omvang, nooit of te nimmer de beloofde capaciteit kan gaan leveren, zo simpel is dat.

  • door Jean Van den Bosch op dinsdag 27 september 2016

   Dat was ook mijn opwelling toen ik het artikel een aantal dagen geleden las. Veel te duur voor hetgeen het is. Krijg je zelfs bij ons niet verkocht. Hoe kan je zoiets verkopen aan mensen, gezinnen feitelijk, die amper 1 dollar per dag verdienen?

   Een aantal maanden terug is op deze website een interessant artikel verschenen over Indische plattelandsvrouwen, die als installateurs begonnen waren zonnepanelen te installeren. Het geheel werd gefinancierd door microkredieten. Kostprijs was rond de 100 à 150 euro.

   Zonder in de reclamebranche te willen vervallen, een aantal jaren terug is er een zonnepaneel met batterij te koop aangeboden in een supermarktketen, voor rond de 150 euro (en dit aanbod bestaat nog degelijk).

   Wat heb je trouwens aan een hotspot als er km's in de omtrek geen internet is? .

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties