Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

3500 manifestanten voor vrede, tegen oorlogsvliegtuigen

zondag 24 april 2016
Warme stralen van de lentezon, tussen wispelturige hagel- en regenbuien door, wisten 3500 vredesmanifestanten te overtuigen om samen te betogen voor investeringen in vrede, tegen de verspilling van 15 miljard euro aan 35 nieuwe gevechtsvliegtuigen door de federale regering van N-VA, CD&V, Open VLD en MR.

(Frederik Sadones)

Organisator Ludo De Brabander van Vrede had er ondanks het aangekondigde slechte weer goede hoop op. Hij hoopte om 14 uur aan het Centraal-Station op 4000 aanwezigen. Na meerdere toespraken vertrok de stoet door Brussel. Zijn wens bleek grotendeels te kloppen. Ongeveer 3500 Belgen lieten zich niet door het gure voorjaarsweer vermurwen.

“Ik was er niet helemaal gerust op, met de samenloop van een week na de betoging tegen de terreur van vorige zondag, als gevolg van de tragedie van 22 maart. Ik ben dan ook zeer blij dat nauwelijks een week later bijna 4000 mensen bereid zijn om een tweede keer naar Brussel te komen om hun ongenoegen te laten horen tegen deze schandalige uitgave voor wapens die niets zullen oplossen.”

Voor de betoging vertrok, kwamen om 14 uur meerdere sprekers aan het woord, vertegenwoordigers van vredesbewegingen, derdewereldorganisaties, Hart Boven Hard en vakbonden. Allen vatten zij de argumenten samen om tegen de aankoop van 35 nieuwe gevechtsvliegtuigen te pleiten. Enkele citaten:

“Deze aankoop hypothekeert de toekomst van defensiebeleid en van buitenlandse zaken. Hoe kunnen volgende regeringen daar nog op terug komen?”

“De economische argumenten die voor deze aankoop worden gebruikt zijn niet overtuigend. Eender welke andere investering in vreedzame economische activiteiten brengt meer op. Bovendien is een dergelijk argument niet relevant voor een dergelijke beslissing.”

“Wat dit land nodig heeft is investeringen in de echte economie, in de sociale zekerheid, in het onderwijs en vooral in werkgelegenheid. Terwijl deze regering deze aankoop doet, desinvesteert ze uit openbare diensten.”

“Aankopen van gevechtsvliegtuigen gaat de conflicten in het Midden-Oosten nog erger maken, gaat nog meer mensen op de vlucht jagen.”

Opmerkelijk was de getuigenis van een Afghaan, die voor het oorlogsgeweld met westerse gevechtsvliegtuigen is gevlucht: “Wij vragen niet veel. Wat wij willen is alleen maar dat de militaire aanvallen op onze dorpen ophoudt. Wij hebben het recht om zelf onze toekomst te bepalen. Dat recht wordt ons door deze gevechtsvliegtuigen ontnomen.

Als laatste spreker kwam een vertegenwoordiger van de Franse vredesbewegingen zijn solidariteit betuigen met de Belgische betogers.

Omstreeks 15.15 uur zette de stoet zich in beweging. Na een symbolische passage langs de Congreskolom waar onder de beeltenis van koning Leopold I de eeuwige vlam brandt voor de onbekende soldaat, ging de betoging langs bij een aantal ambassades. Tussen de deelnemende organisaties ook vlaggen van Groen, Ecolo en de PVDA.

 De betogers lieten hun ongenoegen luid horen bij de passage langs de Zweedse, de Franse en de Amerikaanse ambassade. (Zweden, Frankrijk en de VS zijn kandidaat-verkopers van gevechtsvliegtuigen voor het Belgisch leger.) Een laatste stop werd ingelast aan het ministerie van defensie net voorbij de Amerikaanse ambassade. Daarna ging de betoging terug naar zijn startpunt op de Kunstberg net aan het Centraal-Station.

 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)
 • (Frederik Sadones)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Hugo Vanerps op zondag 24 april 2016

  Oorlog is het grootste kwaad op aarde. De oorzaak van oorlogen vind je in overheden. Zij het democratisch verkozen overheden of dictaturen. De grootste oorlogsmachine van de afgelopen eeuw is overigens een democratisch gekozen overheid. Of België nu al dan niet nieuwe gevechtsvliegtuigen koopt verandert niets aan de oorlogsvoerende wereld. Niet de aankoop van gevechtsvliegtuigen is het kwaad, wel het bestaan van overheden die verder gaan dan het beschermen van de authentieke mensenrechten.

 • door Hugo Vanerps op zondag 24 april 2016

  Mensenrechten zijn net zo beperkt als ze cruciaal zijn. Zo heeft niemand het recht een ander schade te berokkenen door geweld, dreiging met geweld of bedrog. Dit geldt zowel voor mensen als voor naties. Als de ene natie de andere natie schade berokkent dan is dat een reden voor oorlog. Handelsbeperkingen schaden niet alleen de eigen bevolking, maar ook de anderen. Handelsbeperkingen zijn daardoor een voedingsbodem voor oorlogen. Handelsbeperkingen worden evenwel uitsluitend opgelegd door overheden. Daar zit de oorzaak van oorlogen. Wil je vrede, beperk dan de macht van je overheid.

 • door Roberto Marzipani op maandag 25 april 2016

  The Military-Industrial-Financial complex, which U.S. President Eisenhower warned the American public of, just after the end of WW2, has by now become global - with more than 7 permanent war regions simultaneously and more than 800(!) U.S. military bases outside the U.S. and a more than ever impoverished Africa is being looted of its many mineral resources to make this all possible!

 • door Hugo Casteels op maandag 25 april 2016

  ik vind 3500 al veel te weinig, maar de media spreken over 1500 manifestanten, wat toch wel erg weinig is.

 • door spacemonkey op maandag 25 april 2016

  Het is simpel maar wel erg veelzeggend, en veel meer verontrustend.

  400.000 betogers gemobiliseerd in 1983 in de antirakettenbetoging. 300.000 betogers gemobiliseerd in 1996 in 1ste Witte Mars

  3500 betogers gemobiliseerd voor de peperdure (verkeerde) gevechtsvliegtuigen anno 2016.

  Wat een significante verarming aan geestelijke betrokkenheid van wat er in hun maatschappij gebeurt. Waarschijnlijk loopt het parallel met de steeds verder graad van infantilisering, bekrompenheid en vermogen tot zelf gebonden, kritisch/analytisch denkvermogen, van de ICT generatie. De overbepamperde, verwende generatie zonder al teveel ruggengraat en/of visie. In Parijs hebben ze het al een beetje door en het plezantste moet nog komen voor de bloemzakken van hier. Het vrij handelsakkoord EU/USA in Duitsland 10.000 op straat in betogingen. Hier slapen ze gewoon verder. Panama schandalen, kerncentrales, bom explosies, falende of inkrimpende diensten en beleid (waarvoor de hoogste belastingen in de wereld betaald worden!!), 5 regeringen. Allemaal veelzeggend van hoe deprimerend laag het hier net dat volkje gesteld is. Verontrustend omdat eens ze eens wakker worden ze wel eens op de rechter kant kunnen draaien en, gewoon rustig verder slapen. Arm België , maar dat wisten we al, niet? Spacemonkey (Als de Jumbo mosselen maar betaalbaar blijven en de Rode duivels eens een goal maken, veel verder draagt het hier niet)

 • door Alexandra op maandag 25 april 2016

  Ik zit nog altijd met dat cijfer van 15 miljard EURO in mijn kop. Hoeveel is dat juist? Voor zover ik kan tellen is dat 15 keer 1000 miljoen Euro. Op wikipedia zie ik dat we in België met 11 miljoen 250 duizend bewoners zijn ondertussen. Als je dat getal van 15 miljard dus even omrekent naar een bedrag per persoon, dan kom ik dus op een bedrag van 1.333 Euro per persoon, baby, kind, scholier, bomma en bompa incluis. Ons aller bijdrage aan de verdere vernietiging van de landen van anderen. Ik doe mijn job tegen mijn goesting en met dit in het achterhoofd baal ik er al helemaal van dat ik in dit kloten systeem verplicht wordt om mijn nikkel af te draaien om aan zulke massamoord te moeten bijdragen. Een soort beweging van gewetensbezwaarden à là indertijd tegen de legerdienst lijkt me een aanlokkelijk idee. Weg met de NATO, hun bommen en gevechtsvliegtuigen! Weg met de politiekers die deze massamoord promoten en slaafs de orders van de VS uitvoeren!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties