Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VS hebben "Griekenland"-probleem in Puerto Rico

Religieuze leiders op het Caraïbische eiland Puerto Rico roepen op tot schuldverlichting omdat het door de VS bestuurde land ten onder dreigt te gaan aan een schuld met een waarde van 63,6 miljard euro – 17.680 euro per inwoner.
dinsdag 1 september 2015

Puerto Rico heeft de bijzondere status van "unincorporated territory" in de VS, wat inhoudt dat het wel door de VS wordt bestuurd, maar geen integraal onderdeel van het land uitmaakt. In een verklaring van 31 augustus 2015 roepen de kerkleiders de Amerikaanse Centrale Bank (de "Federal Reserve") op tussenbeide te komen als het Congres een faillissement van het land niet kan voorkomen.

"Deze schuldencrisis dreigt mensen werkloos te maken en in armoede te duwen", zegt de rooms-katholieke kerkleider aartsbisschop Roberto González Nieves van de hoofdstad San Juan. "De religieuze gemeenschap komt op voor kwetsbare mensen en we hopen dat de crisis opgelost kan worden op een manier die de armen beschermt en de economie stimuleert."

Eric LeCompte van de Amerikaanse koepelorganisatie Jubilee USA, een alliantie van meer dan 75 Amerikaanse organisaties en 400 geloofsgemeenschappen, bezocht Puerto Rico in augustus 2015 om religieuze en politieke leiders te adviseren. "De schuld van het land moet teruggebracht worden tot houdbare proporties", zegt hij, "en we moeten garanderen dat het land de weg naar duurzame groei opgaat."

Aasgierfondsen

Sommige aasgierfondsen, die willen snijden in de economische groei op Puerto Rico, waren of zijn momenteel eveneens betrokken bij de discussies over de schuldenlast van Griekenland, Argentinië en van de Amerikaanse stad Detroit.

Twee recente rapporten – waarvan er één kwam in opdracht van een groep aasgierfondsen die de rampzalige schulden van het eiland opkochten en één in opdracht van de Puerto Ricaanse regering – suggereren nieuwe bezuinigingsplannen om delen van de schuld af te betalen. In deze rapporten wordt een reeks "fiscale aanpassingen" voorgesteld, inclusief het verlagen van het minimumloon, het budget voor onderwijs en de kosten van de gezondheidszorg.

Een van de principes waar de religieuze leiders voor pleiten, is dat er een oplossing voor de financiële crisis moet komen zonder verdere sociale bezuinigingen. Ze maken zich zorgen over de roofzuchtige houding van de aasgierfondsen. Naast de Rooms-katholieke Kerk is de verklaring ondertekend door de Methodisten, Lutheranen, de Evangelische Beweging, de Pinksterbeweging en de Disciples of Christ in Puerto Rico.

"We constateren hoe wanhopig de situatie is voor dit land", zegt Heriberto Martínez Rivera, secretaris-generaal van het Bijbelgenootschap in Puerto Rico en leider van de religieuze coalitie die zoekt naar een oplossing voor de schuldencrisis. "Te veel mensen lijden al onder bezuinigingsmaatregelen en veel broeders en zusters zijn naar de VS vertrokken, op zoek naar werk en een beter leven."

Naast een oproep tot schuldverlichting en kritiek op nieuwe bezuinigingen, wijzen de religiueze leiders in hun verklaring ook op de noodzaak tot meer financiële transparantie. Verder willen ze dat de mensen die direct getroffen worden door de crisis, kunnen deelnemen aan toekomstige onderhandelingen over de schulden.

Bronnen: 

Faith Leaders Call for Debt Relief to Puerto Rico

Puerto Rico's religious leaders call for federal debt intervention

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Carlos Pauwels op woensdag 2 september 2015

  Tot op zekere hoogte gaat de vergelijking met Griekenland inderdaad op. Tot op zekere hoogte. Griekenland maakt deel uit van de EU en de eurolanden. Griekenland heeft door zijn lidmaatschap zekere rechten en plichten. Griekenland wil wel de rechten, maar niet de plichten. De feiten spreken voor zich. Schuldkwijtschelding van Griekenland zet de deur wagenwijd open voor dezelfde eisen van andere partners van de EU en de eurogroep, Portugal, Spanje e.d.m. Dit is noch min noch meer het einde van de EU en de euro, chaos op de financiële markten enz. Met alle gevolgen vandien. In het geval Puerto Rico stellen die problemen zich niet. Dus echt opgaan doet de vergelijking in feite niet. En wat is de voorgeschiedenis van de problemen van Puerto Rico? Is die te vergelijken met die van Griekenland?

  • door ria aerts op donderdag 3 september 2015

   Misschien informeert u zich best eens. Net als Griekenland is Puerto Rico eveneens afhankelijk van de Federal Reserve van de VSA of de centrale bank van de federatie. Dat betekent dat ze eveneens geen enkele financiële bevoegdheid hebben, ze hebben zelfs geen centrale bank. Ook hier zal de federale overheid, zoals ze dat bij de andere noodlijdende steden en staten doen, zware besparingen opleggen in ruil voor steun. Net zoals bij Europa en Griekenland. Ook hier is het land een wingewest voor de grote corporaties met nefaste schuldgevolgen. Net als bij Griekenland.

   • door Carlos Pauwels op vrijdag 4 september 2015

    Ria, het grote verschil met Griekenland staat in mijn commentaar. U moet hem wel goed lezen.Mijn punt is het volgende: als de VSA de schuld van Puerto Rico (gedeeltelijk) zou kwijtschelden loopt de VSA geen gevaar op het uiteenvallen. Als de EU en de eurolanden de schuld van Griekenland (gedeeltelijk) zouden kwijtschelden en bv. Portugal, Spanje e.d.m. hetzelfde zouden vragen bindt men de kat de bel aan en wordt het voortbestaan van de EU en de euro op de hellig gezet. De rest van de veschillen of gelijkenissen is voor mij bijkomstig en niet belangrijk in mijn standpunt.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties