Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Vlaamse regering wil platte verlaging van belasting op vermogen"

De Vlaamse regering zou van plan zijn om de schenkingsrechten op onroerende goederen te verlagen. Wie een huis van een half miljoen euro schenkt aan zijn (klein)kinderen of partner, zou voortaan nog maar 18 in plaats van 30 procent moeten betalen. “Een platte verlaging van belasting op vermogen”, reageert de socialistische vakbond ABVV.
donderdag 2 april 2015

De echte tax shift laat nog even op zich wachten. Pas in het najaar zou de federale regering zich daarover buigen. Maar op Vlaams niveau beweegt er al wat. Alleen niet in de juiste richting, vindt het ABVV.

De Vlaamse regering wil de schenkingsrechten verlagen in de hoop zo meer mensen aan te zetten tot schenkingen van huizen of ander onroerend goed. Volgens De Tijd zouden de tarieven tot 150.000 onveranderd blijven. Van 150.000 tot 200.000 zou het tarief dalen van 14 naar 12 procent.

Vanaf 200.000 zou er een vlaktaks van 18 procent gelden. Tot nu toe lag dat op 30 procent voor het schenken van vastgoed vanaf 500.000 euro. “Uitgaand van het voorstel dat we lezen in de media blijkt dat de tariefdaling zowel in absolute als in relatieve termen sterk zal toenemen naarmate de waarde van de schenking stijgt. In de praktijk betekent het stokpaardje van Open VLD dan ook niet meer dan een platte verlaging van de belasting op vermogen”, zegt het ABVV.

De verlaging kan dan wel tijdelijk extra inkomsten opleveren, maar op termijn dreigt er een verlies in de erfbelasting. Een huis dat weggeschonken wordt, kan later niet meer geërfd worden.

Het ABVV pleitte onlangs net voor meer inkomsten uit de schenkings- en successierechten. “Daarbij moeten de grote(re) vermogens de zwaarste lasten dragen”, aldus de vakbond.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

18 reacties

 • door Toondw op vrijdag 3 april 2015

  Schenken socialisten dan nooit een huis aan kinderen of kleinkineren?

  • door Thomasvho op vrijdag 3 april 2015

   Tuurlijk wel..het probleem ligt hem niet in het feit dat de belasting op schenkingen verlaagd wordt maar wel dat het enkel voor de hoge bedragen is dat deze verlaagd wordt. Tot 150.000 Euro verandert er niets. Tussen de 150.000 en 200.000 nauwelijks iets maar als we kijken naar de bedragen boven de 500.000 zien we een gigantisch verschil.

   Ik denk niet dat er veel mensen zijn die een huis van 500.000 Euro kunnen schenken en ik weet dat dit niet de mensen zijn die al aan het kortere eind trekken in deze maatschappij.

   Dit is weer een regeling van de 1%-regering.

  • door jan peeters op vrijdag 3 april 2015

   Rijke socialisten ontwijken liever belastingen door familiebedrijfjes op te richten en een notionele aftrek toe te passen. Hun vakbond wil dan wel dat de staat nog hogere belasting heft op een schenking aan kinderen. 30 % is niet genoeg. En dan moet men beseffen dat de kostprijs van een huis voor 2/3 uit belastingen en btw bestaat. Schaamte kennen ze bij links niet. Hoe durven ze.

 • door Jo Vervoort op vrijdag 3 april 2015

  Socialisten die een onroerend goed wegschenken ? Geen idee van hun aantal. Socialisten die een onroerend goed van 500.000 € en meer wegschenken ? Weinig, denk ik, weinig. Waarschijnlijk eerder iets voor kiespubliek van N-VA, Open VLD en zeker ook CD&V.

  • door jempi op zaterdag 4 april 2015

   Bijvoorbeeld, de villa van Willy Claes, die een tijdje geleden te koop stond voor 800.000 euro. Ook een socialist.

 • door antbover op vrijdag 3 april 2015

  De tarieven voor schenkingen zijn verschenen op " Tijdnet ". Het lijkt me zo te zijn dat het ABVV hier de bal misslaat. Er komt een verlaging van de schenkingsrechten voor alle categorieën . Dat zoiets daarbinnen ook gunstig is voor de rijke ( in vgl. tot de vorige toestand ) , wel tot daar aan toe. Een ABVV heeft geen zeggenschap binnen deze materie , wat niet wegneemt dat er een mening kan en mag worden geformuleerd. Ik bedoel : het ABVV kan beter AL haar energie richten op die dingen waar ze wel voor bevoegd is , en dat is heel wat. 9Indexsprong, loonlasten, werkloosheid, pensioenregeling, arbeidsduur , .. enz. Let wel : ik ben pro vakbonden. Schenkingsrechten zijn net zoals successierechten onrechtvaardig . Afschaffen die boel en gaan voor vermogensbelasting en fraudebestrijding , incluis constructies die belastingontwijking legitimeren ; dat laatste is pas goede politiek .

  • door Carlos Pauwels op zondag 5 april 2015

   Schenkingsrechten en erfenisrechten zijn vermogensbelastingen. U kan niet tegen schenkingsrechten en erfenisrechten zijn en voor vermogensbelastingen. Onroerende voorheffing op de enige en eigen woning is ook een vermogensbelasting, waar ik tegen ben. Ik ben wel voor een belasting op inkomen uit vermogen, een vermogenswinst m.a.w.

   • door antbover op maandag 6 april 2015

    Ja , dat bedoel ik ook. Ge kunt die dingen niet mixen , iets wat nu wel het geval is . Het is ofwel het ene , vermogensbelasting , ofwel het andere schenkings- en erfenisrechten. Dat is mijn mening . Dus , ik kies voor vermogensbelasting . De dingen zijn dan meteen klaar en duidelijk , onder voorwaarde uiteraard dat al die " verborgen , als vermogensbelasting te kwalificeren heffingen, ook meteen worden gestopt. Het "en en verhaal " moet worden gestopt.

 • door JorisDemeester op vrijdag 3 april 2015

  Ja, die belastingverlaging is ook een weldaad voor de gewone man. Ik begjip de vakbond van de socialisten niet.

 • door Jopie op vrijdag 3 april 2015

  Socialisten hebben daar een andere oplossing voor: ze steken hun onroerend goed in een patrimoniumvennootschap.overdracht gebeurt dan zelfs zonder enigevorm van taxatie !

 • door Kurt op zaterdag 4 april 2015

  Die belastingverlaging gaat geld opbrengen. Nu kan je al je huizen verkopen, het geld legaal wegschenken in een ander land. Nederlandse notaris, het is niet ver. Daar betaal je nul euro belasting op.

  • door ria aerts op zaterdag 4 april 2015

   Ach, met al dat gescheld op socialisten kom je niet verder. Ik leer uit deze regeling dat de riante villa's nu kunnen weggeschonken worden met een gehalveerde belasting. Het verlies zal eens te meer worden doorgerekend aan de gemeenschap, huurders die geen woning hebben, incluis. Het water vloeit al vanzelf naar de zee en als men dan nog kanalen gaat graven wordt het nog erger. De ongelijkheid in vermogen die ook al op natuurlijke wijze vergroot krijgt nog maar eens een boost. What 's new?

 • door Silverionmox op zaterdag 4 april 2015

  Weg met de schenkings- en successierechten. Belast gewoon het bezit in de plaats daarvan, dan kan iedereen ruilen en schenken zoveel ze willen.

 • door Luc Vinckx op zaterdag 4 april 2015

  Ik wil toch even wachten op de eindbalans hoeveel dit uiteindelijk de staat gaat opbrengen , want volgens Minister Turtelboom is het een win/win operatie , zowel positief voor de belastingbetaler als voor de maatschappij. Volgens mij gaat de staat een pak minder inkomsten hebben (want er gaan geen duizenden gevallen zijn veronderstel ik) , wat weer meer besparingen met zich mee gaat brengen. En iedereen weet op wie zijn kap die terecht komen. Duidelijk een goed doordachte maatregel van liberale kant.

  • door Carlos Pauwels op zondag 5 april 2015

   Luc, u wil wachten op het eindresultaat maar geeft nu al negatieve kritiek op dat eindresultaat??????

 • door Carlos Pauwels op zondag 5 april 2015

  Ik lees andere cijfers: tot 150.000 nu 10% naar 3%; tot 250.000 nu 18% naar 9%; tot 450.000 nu 24% naar 18%; boven 450.000 nu 30% naar 27%. Dit alles in rechte lijn. Maar wat die tarieven ook zijn, die zijn gemakkelijk te omzeilen zoals al geschreven door iemand anders in de commentaren. Maak uw onroerend goed roerend, en schenk het geld aan 3% (einde verhaal) of gratis via een hand- of bankgift of via een Nederlandse notaris en zorg vooral dat je dan nog minstens 3 jaar leeft. Wie krijgt het nu in zijn kop om onroerend goed te schenken, zelfs met de nieuwe tarieven? En ik heb het hier over een eigenaar die bv. een tweede (of meer) woning verhuurt en die dat vermogen bij leven wil zien overgaan in rechte lijn (zoals er nogal wat zijn). Wie meer vermogend is dan iemand met één woning heeft een ontsnappingsroute. Voor iemand met één woning gelden dezelfde spelregels, maar daar is het niet zo voor de hand liggend. Tenzij men bv. gratis kan intrekken bij de begunstigde van de schenking.

 • door Toondw op maandag 6 april 2015

  schenken leden van het ABVV dan nooit een huis weg aan hun kinderen of kleinkinderen?

 • door zapatito op donderdag 9 april 2015

  Men vergeet snel dat op dit bijeengeharkte levenskapitaal en die onroerende eigendom al ettelijke belastingen werden betaald. De enige die er rijker van wordt is de (r)overheid. Mag een mens nog beslissen wat hij met geld dat hij zelf met z'n inzet, intelligentie en arbeid heeft verdiend. Burgers worden al genoeg geplunderd door een gulzige spilzuchtige en obese overheid (het kataklysme van meer belastingen = nog meer uitgaven = nog meer schulden). Ik zie de economische toekomst en het welvaartspeil in Europa erg somber in. Risico wordt bestraft en immobilisme beloond. Volgens mij klopt dit plaatje niet, meer nog: het is een scenario dat regelrecht naar een sociaaleconomisch bloedbad leidt. Steek je licht maar eens op bij ondernemers.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties