Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

#DailyRacism: zo relatief is racisme

Onder de hashtag #DailyRacism worden getuigenissen verzameld over racisme in België. DeWereldMorgen.be bundelde enkele van de vele getuigenissen.
dinsdag 24 maart 2015

"Als junior accountmanager was ik op bezoek bij een ziekenhuisarts ergens in Oost-Vlaanderen. Aangezien ik net vader was geworden van een tweeling en heel wat slapeloze nachten achter de rug had, zag ik er heel vermoeid uit.. De arts vroeg waarom ik er zo vermoeid uit zag Ik vertelde hem dat ik net vader ben geworden van een 2-ling. Ik citeer hem letterlijk: "awel manneke maak u nog een 4-tal kinderen bij zoals die makaken en je moet niet meer gaan werken en kun je genieten van het kindergeld en ben je taxfree...". Mijnheer had niet door dat ik van Marokkaanse afkomst was...ik heb hem mijn visitekaartje afgegeven en zijn aandacht gevraagd om mijn voornaam is goed na te lezen... En ik ben dan vertrokken..."
(A.S.)


"3e middelbaar: de leerkracht geschiedenis leest de namen en punten van een afgelegde toets af. İk als enige niet-Belg in de klas kom aan de beurt. "Zaibab, zayb, zeynep! Wat is dat voor een belachelijke naam", waarop de meeste van mijn klasgenoten zich ziek lachen. İk verlaat de les om mijn beklag te gaan doen bij de directeur. Die neemt me niet au serieux en zegt dat het waarschijnlijk enkel als grap bedoeld is. Eens terug, bleek ik de overdrijver en schuldige, omdat ik de leerkracht met schuldgevoelens had opgezadeld."
(Z.B.)

"Een koude wintermorgen enkele jaren terug in de straat van mijn ouders. Ijs en ijzel overal. Wandelaars hebben moeite om op de been te blijven, zo glad is het. Mijn jongste broer IH wandelt de straat uit en ziet een oude man van rond de 70 op de fiets die plots hard tegen de grond smakt. De man probeert tevergeefs recht te komen, maar het lukt hem gewoon niet. Mijn broer snelt de man te hulp, raapt diens fiets op en zet die tegen een boom. Toen ie de man vastgreep om hem op de been te helpen, keek de man op, duwde hij mijn broer weg en riep: "vuile zwette, kheb jullie hulp niet nodig... Laat me maar liggen!!!"
Ik heb mijn broer nog nooit zo wit van de mentale shock, woede, teleurstelling, degout zien huiswaarts keren…"
(K.H.)

"Er werd me gevraagd of ik me niet schaamde voor hoe ik rondliep, of ik dacht dat het carnaval was, of ik niet elke dag mijn hoofddoek af wilde doen aan de schoolpoort, want het gaat blijkbaar niet om wie ik ben, maar om hoe ik eruit zie."
(A.S.)

"Een van de ergste dingen die ik heb meegemaakt was toen ik ongeveer 11 jaar oud was. Nietsvermoedend waren ik en mijn buurmeisje en -jongen buiten aan het spelen waarop we ineens iemand 'moslims, allemaal smeerlappen' hoorden roepen. Toen we ons omdraaiden zagen we een overbuur zwaaien met een jachtgeweer. We zijn meteen naar binnen gelopen. Wanneer ik daarna bij mijn vrienden ging spelen en weer naar huis ging, 'slalomde' ik al lopend naar huis voor het geval die gekke meneer weer een wapen op mij zou richten. Ik dacht dat ik zo misschien minder kans had om geraakt te worden.

Toen ik mijn eerste studentenjob had (op 15-jarige leeftijd), werd ik na 3 uur al naar huis gestuurd. Ik dacht eerst dat ik iets verkeerd deed toen ik mijn 'bazen' met elkaar zag konkelfoezen terwijl hun blikken op mij gericht waren, maar blijkbaar was er een andere reden. Ik citeer: 'Ik ben geen racist maar sommige klanten zouden het misschien niet appreciëren dat je hier staat. We kunnen vaste klanten verliezen door jou.'"

(Anoniem)


"Tijdens een sollicitatiegesprek in verband met een vacature voor een tijdelijke opdracht voor een leerkracht Engels en Nederlands in de regio Gent houdt de directeur van een ASO-school mijn cv reeds twintig minuten in zijn handen. In de cv staat dat ik in Amsterdam geboren ben... ik heb school gevolgd in Nederland en heb gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb eerder ook al Engels en Nederlands gegeven aan het Sint-Lievenscollege te Gent, en aan de OLVOO te Sint-Niklaas. De directeur vraagt mij op bezorgde toon: 'Bent u wel een native speaker?' Hij wou weten of ik met betrekking tot de Nederlandse taal wel een 'native speaker' ben, en ik spreek echt vlekkeloos Standaardnederlands. Ik ben al ruim twintig minuten in gesprek met deze man, en nog altijd kan zijn brein – ruim 330 jaar na de dood van Baruch Spinoza, die ook een Portugese Amsterdammer was – mijn familienamen niet rijmen met het feit dat ik de Nederlandse taal beheers."


(C.D.G.)

"Er werd me gevraagd mijn hoofddoek uit te doen of terug naar Turkije te gaan”
(A.B.)


"Vorig jaar in het stadspark maakte iemand een handgebaar (geweer) gericht naar mij en riep daarbij 'pafpafpaf... raus... en dit moet er met jullie allemaal gebeuren...'
(S.A.)


"Stilzwijgend en wachtend in een rij aan de kassa, carrefour groenplaats, staat iemand me plots en brutaal te woord: 'Spreek eens Nederlands!' . Waarop ik verbaasd reageerde: 'Ik heb geen woord gesproken, hoe weet u dan welke talen ik wel en niet spreek?'"
(S.C.)

"In het tweede middelbaar ASO kregen de studenten op het einde van het jaar de vraag welke richting ze het jaar erop wilde volgen (2de graad, 1ste jaar). Wanneer het mijn beurt was, antwoordde ik vol enthousiasme dat ik graag ASO optie Humane wetenschappen verder wilde studeren. Waarop de leerkracht antwoordde: 'Net zoals ik graag een Ferrari wagen zou willen hebben, maar nooit niet zal krijgen, zal jij er ook nooit geraken'. Intussen A2 (LEES: ASO) en universitair diploma op zak én aan het doctoreren!"
(C.A.)

Ik ben geen racist hoor. Mijn kleinzoon is goed bevriend met een 'negerkindje'", zei de dame trots tegen mij
(N.D.)

12 september 2001
The day after.
Ik wandel 's ochtends de klas binnen, als enigste moslim zijn alle ogen op mij gericht.
De leerkracht Nederlands (Mevr. Vergauwen) kijkt me kwaad aan en roept: "gij en u ouders zullen vandaag wel heel trots zijn!"Waarop ze me meteen de les uitgooit want
"moslims moeten een lesje geleerd worden. Ik doe mijn beklag bij de prefect, die me meteen als straf een opstel laat schrijven waarin ik mij moet verontschuldigen voor de terreuraanslagen.

Eerste middelbaar, leerkracht godsdienst daagt me heel de les uit en vraagt me waarom alle jonge Marokkanen drugsdealers zijn die met gestolen BMW's en Mercedesen rijden. Ik negeer hem. Hij wordt furieus en ik kijk de andere kant op. Enkele minuten later is het pauze en kijk ik vanuit het raam op het vierde verdiep uit op de speelplaats. De leerkracht godsdienst – een boom van een kerel – stormt binnen, pakt me bij mijn benen vast en hangt me een halve minuut uit het raam op 20 meter hoog. "En vindt ge het nog plezant, dat zouden ze met jullie allemaal doen! Te pletter gooien, dan zijn we er eindelijk vanaf!" Een half uur later stond ik nog te trillen op mijn benen.
Dank u wel Sint-Romboutscollege Mechelen"
(Y.K.)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

14 reacties

 • door Mezelf op dinsdag 24 maart 2015

  Afgezien van het feit dat racisme uiteraard verwerpelijk is en dat het nog harder aangepakt moet worden, stoort me de obscure lafheid van deze "getuigenissen". Men vermeldt wel de naam van bepaalde instellingen, zelfs personen (daders), maar men heeft kennelijk niet de moed gehad een klacht in te dienen, zoals men nu niet de moed heeft zich kenbaar te maken. Als men slachtoffer is van een misdrijf, dien dan klacht in. Pak het probleem aan, in plaats van erover te zaniken.

  • door richardch op dinsdag 24 maart 2015

   Obscure lafheid? Amai dat is er wel ver over. Vaak kan men zoiets pas plaatsen als wat tijd overheen is gegaan maar dan is het te laat om zoiets te melden denk ik. Misschien dat er ook mensen bij zitten die nu pas het gevoel kregen dat er naar hun verhaal geluisterd wordt. Misschien zouden ze hun echte naam wel kenbaar maken als ze niet bang waren om aangevallen te worden. Waarom reageer jij trouwens onder een schuilnaam? Om dezelfde redenen misschien?

   • door Mezelf op dinsdag 24 maart 2015

    Heeft u de getuigenis van die jongen die ondersteboven (!) een halve minuut lang (!) uit een raam gehangen werd door een godsdienstleraar in een befaamd Mechels college goed gelezen ? Dat is pure mishandeling, als daar niemand klacht tegen indient (medeleerlingen, ouders, getuigen, andere leerkrachten, vrienden), dan is dat een schande. Het kan trouwens nu nog, zoiets verjaart niet snel. En wat mijn anonimiteit betreft ; toen mijn echtgenote overvallen werd, heb ik klacht ingediend. En uiteraard niet-anoniem; ik ben niet laf. Hier ben ik - net zoals u trouwens - liever anoniem. Omdat ik liever geen slachtoffer ben van vandalisme. Net zoals u.

    • door richardch op dinsdag 24 maart 2015

     Ja dat heb ik gelezen en als dat echt waar is dan moet dat inderdaad alsnog gemeld worden. Ik snap wel dat men op het internet liever zijn anonimiteit bewaart maar waarom verwacht jij dat deze getuigen zich wel openbaar bekend maken?

     • door Mezelf op dinsdag 24 maart 2015

      Ze moeten zich niet op internet bekend maken ; ze moeten naar een politiekantoor trekken, en klacht indienen. Dat kan perfect zonder in de kijker te lopen, en alleen zo kan men de zware overtreders aanpakken en het racisme misschien indijken. Kijk naar het voetbal. Een paar keer een zware boete aan een racistische speler, en ze stoppen ermee. Idem dito met de 'supporters' ; heeft u nog die debiele oerwoudgeluiden gehoord, sinds de KBVB er tegen inging ?

    • door Didier op woensdag 25 maart 2015

     Mijn vrouw is ook ooit beroofd op straat. Dat geeft me niet het recht om anoniem te fulmineren tegen mensen die het slachtoffer zijn geweest van zwaar racisme.

     • door Mezelf op woensdag 25 maart 2015

      Ik fulmineer niet ; ik stel alleen maar vast dat zolang men geen klacht indient, de overheid totaal machteloos staat tegenover de geciteerde daden van racisme waar de onbekende slachtoffers hun verhaal over doen. Je kan onmogelijk enerzijds racisme aanklagen, en anderzijds zelf totaal geen stappen ondernemen, om achteraf te komen zaniken dat er te weinig actie is van de overheid om er iets tegen te doen. Als een huis in brand staat, en je belt de brandweer niet, je staat er gewoon op te kijken , .... kan je dan achteraf de brandweer aanklagen dat ze niet (of te laat) is komen blussen ? Neen toch ! Overigens neem ik aan dat uw echtgenote wél klacht ingediend heeft na de overval op haar, niet ? Groot gelijk heeft ze. Pak problemen aan.

 • door Jasper De Rycker op dinsdag 24 maart 2015

  Even een balancerende reactie schrijven bij deze ene reactie van de anonieme "Mezelf". Die dus enkel maar zanikt over anoniemelingen die geen klacht indienen. Geen woord over de inhoud van de verhalen zelf. De fout, schuld zelfs, wordt dus bij het slachtoffer gelegd. "Aan je voeten uit het raam gehangen door een leekracht? Niks mee te maken. Had je maar klacht moeten indienen, hè?" Ten slotte kan je in enkele getuigenissen ook lezen hoe het gediscimineerden verging toen ze bij een overste klacht gingen indienen.

 • door Bertje op dinsdag 24 maart 2015

  Dit zijn verhalen van racisme. Van ongelooflijke domheid ook. Van bekrompenheid en botheid. Het is goed om die allemaal te bundelen. Ik hoop dat de schrijvers opgelucht zijn dat ze die verhalen eens kwijt kunnen. En eigenlijk is het ook wel leuk om ze te lezen. Net zoals het leuk is om op Tripadvisor verslagen te lezen over resto's of hotels waar klanten schandalig behandeld zijn. Die zijn altijd leuker dan de verslagen van 100% tevreden klanten. Een perfecte dienstverlening die helemaal naar wens was, dat is geen nieuws, dat boeit niet.

  Sommige verhalen doen mij wel schrikken. Vooral die waar werkelijk fysiek geweld gebruikt is zoals in het verhaal van de godsdienstleraar. Door de leraar aan de enkels uit het raam van de vierde verdieping gehangen, dat is zo extreem, dat het mij doet twijfelen of het wel waar is. Die andere getuigenissen kan ik perfect geloven. Er zijn nu eenmaal heel wat mensen met hufterig gedrag, er is heel wat marginaliteit, er is ook behoorlijk veel intoleratie in Vlaanderen, en voor sommige mensen is racistisch zijn geen schande, maar iets waar ze bijna trots op zijn, openlijk voor uitkomen. Anderen hebben dan weer vooroordelen waar ze zich niet van bewust zijn. Een andere veel voorkomende zwakheid is dat we veralgemenen. De mens is een beperkt beestje, een ietwat geëvolueerde aap, en soms echt niet veel meer dan dat. Dat blijkt wel weer. Maar dat zijn allemaal geen exclusief Vlaamse of "autochtone" eigenschappen.

 • door Bertje op dinsdag 24 maart 2015

  Wat kunnen we leren uit deze anekdotes? Dat racisme hier een veel groter probleem is dan elders in Europa, zoals Bleri Lleshi beweert? Ik betwijfel dat. Allochtonen in NL of FR zeggen namelijk hetzelfde over hun land. Bovendien is zoiets beweren zelf een vorm van racisme en vooroordelen. Alsof racisme, domheid, botheid, intolerantie eigen zijn aan het Vlaamse ras of de Vlaamse cultuur. M.i. komen deze zwakheden in alle culturen voor, evenzeer bij allochtonen, en zelfs bij elk mens op onze slechtere momenten. We moeten daar evenmin uit concluderen dat dergelijk wangedrag de oorzaak van radicalisering onder moslims is. Tunesië leverde tot nu al meer dan 3.000 Syrië-strijders. Daar hebben ze m.i. geen last van blank Europees racisme.

  Nietemin is racisme een maatschappelijke kwaal, die moet bestreden worden. Hoe dan? Slachtoffers moeten klacht neerleggen. We hebben in België erg goede wetten tegen racisme, hate speech, en dergelijke. Als burger kunnen we ook ons steentje bijdragen door mensen er beleefd op wijzen: "wat u daar zegt, is erg dom." Mensen wijzen op hun vooroordelen of veralgemeningen. Een beetje burgerzin aan de dag leggen op het gebied van omgang met onze medemensen. Dat zou kunnen helpen.

  Om de veralgemeningen te doorbreken zou het nuttig zijn, om eens tegenovergestelde verhalen te brengen, bvb. over leerkrachten die zich extra inzetten om allochtonen vooruit te helpen. En aangezien de perfecte maatschappij niet bestaat, moeten mensen leren omgaan met negatief gedrag. Anekdotes van mensen die met succes vooroordelen hebben overwonnen kunnen helpen. Trucjes of technieken om om te gaan met (on)bewust racisme, kunnen een grote hulp betekenen. Te vergelijk met cursussen "omgaan met lastige klanten", die bedrijven aan hun medewerkers geven...

  • door Dieter op zaterdag 4 april 2015

   Ik ben blij dat ik het lees. Dus u vindt het goed dat mensen klacht indienen tegen uw werkgever (bdw). Dat is erg sportief. Tripadvisor... Je moet maar durven (maar dat is je bedoeling natuurlijk, niet?)

 • door dre op dinsdag 24 maart 2015

  Racisme is overal , en niet enkel bij de bange blanke man , maar bij iedere cultuur , dat degene die het meeste over racisme klagen , degene zijn waar mijn echtgenote , afkomstig van zwart Afrika , het meeste negatieve opmerkingen van krijgt . Of is dat geen racisme volgens de heer Bleri Lleshi . ?

  • door Bertje op woensdag 25 maart 2015

   Dat is ook racisme. Racisme komt voor bij alle bevolkingsgroepen. En domheid, intolerantie, botheid nog veel meer.

   Dat is het risico van #DailyRacism, dat het een opbod wordt in slachtoffergevoelens. Binnenkort krijgen we getuigenissen van autochtonen die slachtoffer werden van allochtoon racisme. En daarna krijgen we alle andere vormen van discriminatie en vooroordelen.

   De Wever zei in Terzake: "ik moet de eerste Aziaat nog tegenkomen die klaagt over racisme". In DeMorgen vallen ze daar onmiddellijk overheen. Racisme over Aziaten bestaat wel degelijk, met een hele getuigenis erbij! De Wever beweerde niet dat het niet bestaat, alleen dat hijzelf nog nooit een Aziaat is tegengekomen die erover klaagt. Misschien moet dat de les zijn. Dat we beter stoppen met klagen en ons slachtoffer te voelen. Want we zijn allemaal wel slachtoffer van iets of iemand. De Indonesische vrouw vertelt in haar getuigenis vooral over de vooroordelen: sommigen denken dat haar man haar uit een catalogus heeft gekozen. Anderen praten over haar hoofd: "spreekt ze al goed Nederlands?" Zijn die mensen dan echt allemaal racisten, vraag ik mij af? Of gewoon onnozel?

   En wat dan met vooroordelen over dikke mensen, wat moeten die niet horen? Of homo's, of bewust alleenstaande moeders, of mensen met ziektes als depressie of CVS? Wat met vooroordelen van jongeren over ouderen en vice versa? Vooroordelen van stedelingen over plattelanders en omgekeerd. Vooroordelen over Limburgers, of Antwerpenaren. Over Hollanders of West-Vlamingen. Vooroordelen over blondjes. Vooroordelen over zelfstandingen of ambtenaren, etc. Zich alles aantrekken wat anderen denken of zeggen is een garantie op ongelukkig leven

   #DailyRacism was even leuk om het hart te luchten, maar nu beter mee ophouden...

 • door hoho op woensdag 1 april 2015

  Ik verschiet niet van de dingen die op het college zijn gebeurd. De docenten hebben vaker dingen gedaan die niet kunnen (kinderen een hele les de klink naar beneden laten houden en per keer dat ze die loslieten kregen ze een blad straf) en schelden ook blanke kinderen uit in de les. Waar ik harder van verschiet is dat de directeur gisterenavond een mail stuurde naar heel de school en ontkent alles daarin. In plaats van zich te verontschuldigen zegt hij dat de school heel multicultureel is. In het derde middelbaar zitten ongeveer 10 gekleurde kinderen en er is maar een marokaanse juf.

  blanke leerling derde middelbaar

 • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

  Lees alle reacties