Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Bolivia verdeelt lokale voeding op school, verbiedt ggo-voedsel

Dankzij een geslaagd voedselprogramma van de Boliviaanse overheid eten schoolkinderen in de hoofdstad La Paz gezonder en waarderen ze opnieuw de smaken van het Andes-gebergte. Dit project resulteerde in een nationale wet, die eveneens de lokale landbouw stimuleert.
maandag 9 maart 2015

"We willen fruit op woensdag", schreeuwen leerlingen in de school Unidad Educativa in La Paz als hun gevraagd wordt waarmee de schoolmaaltijden nog verbeterd kunnen worden, die ze nu krijgen in het kader van het voedselprogramma van de overheid. Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar dat jongeren een dergelijke eis zouden stellen.

Het model voor dit voedselprogramma is een ontbijt dat sinds 2000 aangeboden wordt in de scholen van de hoofdstad La Paz. Dit programma groeide uit tot een aanbod van innovatieve maaltijden op basis van inheemse producten van lokale boeren voor alle kinderen en jongeren in de overheidsscholen.

Minder bloedarmoede

Zowel het VN-Wereldvoedselprogramma WFP als de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO hebben dit programma in hun rapporten geprezen. De aangeboden maaltijden bevatten Andesklassiekers zoals amarant1, quinoa2 en favas3.

Volgens cijfers van de San Andrésuniversiteit en de ngo Save the Children daalde het aantal kinderen met bloedarmoede tijdens de eerste acht jaar van het voedselprogramma met dertig procent. Hugo Quito, turnleraar aan de Unidad Educativa, zegt dat ook het energiepeil van zijn leerlingen sindsdien steeg.

De smaken van de Andes

Het programma breidde in 2005 uit naar alle lagere en middelbare scholen van Bolivia en bereikte in 2013 reeds twee miljoen kinderen over het hele land. Het initiatief richt zich niet enkel op de verbetering van de voedingsgewoonten van de Boliviaanse jeugd, maar wil ook de lokale boerengemeenschap een boost geven.

Bovenal was het programma de aanleiding tot de Wet op Schoolmaaltijden en Voedselsoevereiniteit, die op 31 december 2014 in werking trad. Deze wet houdt een verbod in op genetisch gemanipuleerde en voorverpakte voeding in scholen en bepaalt dat de voorkeur moet gaan naar traditionele voedingsmiddelen uit de Andes, vooral uit de lokale productie.

Deze schoolmaaltijden zijn goed voor een vierde van de dagelijkse voedingsstoffen die een jonge mens nodig heeft. Ze bevatten melk, yoghurt, fruitsap en chocolade, waaraan foliumzuur, ijzer en vitamines A, B en C worden toegevoegd.

Verder wordt er ingezet op de smaken van de Andes: maïsbrood en brood op basis van andere inheemse graansoorten, gebakken eieren, haver, amandelen en 'k'ispiña'. Dit zijn gestoomde quinoakoekjes die lang houdbaar zijn en daarom vroeger door de traditionele inwoners van de Andes werden meegenomen tijdens lange trektochten of gedurende periodes van schaarste.

Stimulans voor de lokale boeren

De toegenomen vraag naar traditionele voeding had ook een positief neveneffect: de hernieuwde aandacht voor traditionele graan- en fruitsoorten uit de Andes versterkte de lokale boerencoöperaties. Dagelijks wordt 26 ton voedsel en drank verdeeld vanuit productiecentra in de Boliviaanse hooglanden, op 4000 meter boven de zeespiegel of vanuit de valleien en tropische gebieden van het departement La Paz, waarin zich de gelijknamige hoofdstad bevindt.

Het schoolprogramma heeft op die manier ook de werkgelegenheid en handel een stimulans gegeven. Deze positieve effecten op zowel de gezondheid van de schoolkinderen als de plaatselijke landbouw waren de leidraad voor deze nieuwe nationale wet.

Deze wet is ook volledig in lijn met het beleid van de regering van presiddent Evo Morales, die sinds 2006 aan de macht is. 'Vivir Bien' (goed leven) is immers de kern van haar sociale beleid van zijn regering.

Bron: Bolivia’s School Meals All About Good Habits and Eating Local

1 De plantenfamilie van de Amaranthaceae omvat een zeventigtal soorten, die worden gekweekt voor de eetbare bladeren en zaden of als sierbloemen. Het gemalen graan produceert meel dat kan dienen als vervanger van tarwemeel voor brood en andere bereidingen. Ook de wortelen van de plant zijn eetbaar als groenten.

2 Quinoa (Chenopodium quinoa) behoort eveneens tot de familie der Amaranthaceae maar wordt alleen gekweekt voor de eetbare zaden, die zoals rijst als basisvoedsel worden gegeten.

3 Fava (Vicia faba) behoort tot dezelfde familie als de in Europa bekende peulvruchten, zoals erwten en bonen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.