Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Nobelprijs voor de Vrede is niet voor mensenrechten

Volgens Alfred Nobels wilsbeschikking moet de Vredesprijs uitgereikt worden aan de persoon die in het voorgaande jaar "het meest of het beste werk heeft verricht voor broederlijkheid tussen landen, de afschaffing of vermindering van staande legers en voor het houden en bevorderen van vredescongressen". De Nobelprijs voor de Vrede is dus geen mensenrechtenprijs voor voorbeeldige activisten, maar een prijs tegen militarisering en oorlog.
zaterdag 11 oktober 2014

De Nobelprijs voor de Vrede werd dit jaar toegekend aan twee mensenrechtenactivisten: de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi. Deze twee mensen hebben zich voorbeeldig ingezet voor vrouwen- en kinderrechten, maar daar is de Nobelprijs voor de Vrede niet voor bedoeld. In een wereld die ten onder gaat aan eindeloze oorlogen, kon de Nobelcommissie niet één of twee mensen vinden die zich uitmuntend hebben ingezet voor de Vrede. Dat is een droevige vaststelling.

Het Nobelcomité heeft zowel de letter als de geest van Nobel geschonden. Alfred Nobel wilde duidelijk bijdragen aan de vrede door het verminderen van het militarisme en het vermogen om te doden. De aandacht werd weer eens afgeleid van een ontspoorde wereld die 1.700 miljard dollar besteedt aan de militarisering, ongeveer 30 miljard aan het gehele VN-systeem en 0,5 miljard aan de vrede.

Smet op blazoen Nobelcomité

Dit is alweer een smet op het blazoen van het Nobelcomité, dat de voorbije jaren al stevige kritiek had gekregen op de toewijzing van de prijs aan de EU (2012) en Barack Obama (2009) – beide bezwaarlijk ‘kampioenen van de vrede’ te noemen.

Het Nobelcomité volhardt in het toekennen van de prijs aan ofwel een toonaangevende oorlogsstoker of aan een persoon die goede werken heeft verricht in een ander domein dan de vrede. Je hebt pleitbezorgers voor groene energie en micro-leningen en je hebt pleitbezorgers van vrouwen- en mensenrechten.

Martti Ahtisaari (2008) heeft steeds de NAVO en westers militarisme gesteund. Verder terug in de tijd was er Henry Kissinger (1973), die verantwoordelijk was voor 600.000 burgerslachtoffers door de luchtbombardementen in Cambodja tussen 1969-1973. Er was Menachem Begin (1978), leider van de Zionistische terroristische groep Irgoen, die verantwoordelijk was voor etnische zuiveringen in Palestina. En dat lijstje kan verder worden aangevuld.

In de geest van Alfred Nobel kan van de recente laureaten enkel de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (2013) aanspraak maken op de Vredesprijs.

Malala Yousafzay: geen drones maar onderwijs

Malala Yousafzay werd een beroemdheid in de westerse media omdat ze het slachtoffer was van een vijand van het Westen. Als ze een slachtoffer was geweest van de regeringen van Saoedi-Arabië en Israël of een ander ‘bevriend’ land of dictatuur die door het Westen wordt gesteund, zouden we niet veel over haar nobele werk gehoord hebben. Als ze een pleitbezorger was geweest voor de kinderen die getraumatiseerd zijn door drone-bombardementen in Jemen of Pakistan, zou de westerse tv-kijker niet van haar bestaan hebben afgeweten.

En toch: Malala zei een jaar geleden over haar ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama: "Ik heb ook mijn bezorgdheid geuit over de drone-aanvallen, die het terrorisme aanwakkeren. Onschuldige slachtoffers worden gedood in deze bombardementen en ze leiden tot wrevel onder de Pakistaanse bevolking. Als de inspanningen zouden gefocust worden op onderwijs, zou dat een grote impact hebben."

In feite pleitte ze toen voor de verbetering van het onderwijs in plaats van oorlog. Toch had het Nobelcomité over dit aspect geen woord te zeggen en sprak enkel over haar inspanningen voor het recht op onderwijs voor alle kinderen, en niet over het elimineren van de oorlog. Misschien kan Malala daarover iets zeggen in haar dankwoord? Dan zou haar prijs uiteindelijk alsnog beter aansluiten bij Nobels bedoelingen.

Het wordt tijd dat politici, commentatoren en mediamensen vijf minuten onderzoekswerk doen en Alfred Nobels wilsbeschikking lezen, zodat er een open debat kan worden gevoerd over het misbruik van Nobels intenties. De Vredesprijs zou nooit meer mogen gebruikt worden voor andere doeleinden dan degene die hij in gedachten had: de afschaffing van het militarisme en de beëindiging van de oorlogslogica. De wereld heeft meer dan ooit vrede nodig.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Dirk Adriaensens op dinsdag 14 oktober 2014

    Nog een aspect van de jongste Nobelprijswinnaar dat door de media wordt vergeten: Malala Yousafzai is een verdedigster van het socialisme, dat de enige oplossing is om uit de eindeloze oorlogen te geraken.... "She survived and continued to campaign for the rights of girls to go to school. While she was recovering in England, she sent a message to a meeting of Pakistani Marxists in Lahore. She wrote, quote, "I am convinced Socialism is the only answer and I urge all comrades to take this struggle to a victorious conclusion. Only this will free us from the chains of bigotry and exploitation."

    "I think that she might be—I mean, I’m not sure, but it seems to me she might be the first socialist who has been given a Nobel Prize since Albert Einstein. He won a Nobel for physics, and I think very few people know that he was a socialist. Same with Helen Keller, she was a Socialist. And these stories are not told, because most of the media is dominated by the very system which needs to keep these stories buried, because it will end up empowering people. I mean, imagine how empowering this is going to be to young people everywhere to know that Malala Yousafzai has expressed solidarity with the idea of socialism.

    And I think she’s right on the mark. If you look at the extreme suffering that is being meted out to the people in Pakistan, Afghanistan, the Middle East, all the places which have been the target of the brutal imperialism from the West, the bloodbath that Iraq is going through, where is the solution to all of this? The only solution can be on the basis of rejecting capitalism, the system that, you know, means that a few billionaires and a few ruling-class politicians at the top get to decide how they’re going to divide up the world’s resources and go to war in that process. And who fights the wars? It’s the poor of the United States. Who dies in the war? It’s the poor of those countries. So I think she brings a message of solidarity that we need to recognize, that our solidarity lies not only as American working people, but as working people globally against a system, against a billionaire class that is continuing to exert such brutality and really miserable conditions for most of us." http://www.democracynow.org/2014/10/13/socialist_city_councilmember_on_nobel_prize

  • door Didier op dinsdag 14 oktober 2014

    Mooi, de vinger op de wonde ! Die nobelprijs heeft niets nobels meer ... dat arme meisje is gereduceerd tot een propagandaproduct.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties