Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nieuwe graven van Mexicaanse studenten gevonden

Op vrijdag 10 oktober zijn in Iguala weer nieuwe graven gevonden. Mogelijk bevatten ze lijken van 43 vermiste Mexicaanse studenten. Er lijkt bloed te kleven aan de handen van politiemannen en bendeleden van drugsorganisatie Guerreros Unidos. De burgemeester van Iguala en zijn echtgenote zijn op de vlucht geslagen. In Mexico City hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor opheldering van deze bizarre en lugubere zaak.
vrijdag 10 oktober 2014

Zo begon het. na een confrontatie met de politie op 26 september waren 43 studenten uit Iguala, een stad in de Mexicaanse deelstaat Guerrero, spoorloos verdwenen. Vervolgens werden er 28 ongeïdentificeerde lichamen in maar liefst tien graven gevonden in de buitenwijken van de stad.

Op vrijdag 10 oktober heeft Reuters gemeld dat er nog vier clandestiene graven met verkoolde lichaamsresten zijn gevonden. De burgemeester van Iguala, Jose Luis Abarca, én zijn echtgenote María de Los Angeles Pineda én het hoofd van de veiligheidsdienst van de stad zijn op de vlucht geslagen.

Drugskartel

Mexico heeft een reputatie als het op geweld aankomt. Sinds 2007 hebben ongeveer 100.000 mensen daardoor het leven verloren. Sinds zijn aantreden op december 2012 belooft president Enrique Pena Nieto een einde te maken aan die golf van geweld. Hoewel het aantal moordzaken is gedaald, blijven delicten als afpersing en ontvoering in aantal toenemen.

Guerrero staat op zijn beurt bekend als een deelstaat die voornamelijk door bendegroepen wordt bestuurd. Twee broers van María de Los Angeles Pineda zijn in 2009 vermoord. De broers werkten mogelijk bij het Beltrán Leyva. Dat drugskartel bezwijkt nu onder het hardere optreden van de Mexicaanse autoriteiten. Een afsplitsing van het drugskartel is de bloeiende Guerreros Unidos, die angst en verderf in de deelstaat verspreidt.

Gedumpt

De moord op de studenten zou gepleegd zijn door de bendeleden en politiemannen. Twee huurmoordenaars hebben tegen de recherche gezegd dat zij 17 van de 43 studenten hebben vermoord en vervolgens gedumpt in gaten in de grond. Hetzelfde noodlot trof een linkse activist in 2013.

Dertig rechercheurs, criminologen en forensische experts zijn op de zaak gezet. Procureur-generaal Jesus Murillo heeft op donderdag 9 oktober gezegd dat het Mexicaanse openbare ministerie nog steeds niet weet wat de motieven zijn achter de moordpartij op de studenten.

Op 8 oktober schreef The New York Times dat politiemannen studenten hadden overgedragen aan bendeleden van Guerreros Unidos. Op bevel van de bendeleider – die bekendstaat als El Chucky – zijn de studenten om onbekende redenen gedood.

Bussen

De krant El Universal meldt dat het iets te maken zou hebben met de vrees van María de Los Angeles Pineda, dat de studenten, die in bussen kwamen aanrijden, een speech van haar zouden verstoren. Zij zou de politie het bevel hebben gegeven om tegen de studenten op te treden. Daarna moesten de studenten uit de bussen stappen en werd het vuur op hen geopend.

De politie onderzoekt de gevonden lichamen aan de hand van DNA-materiaal dat van familieleden wordt afgenomen. Waarschijnlijk zijn de uitslagen pas na ongeveer twee weken bekend. De procureur-generaal van de deelstaat Guerrero, Inaka Blanco, heeft op zondag 5 oktober gezegd dat de 28 lichamen die eerder waren gevonden iets te maken zouden kunnen hebben met de vermiste 43 studenten.

Maar liefst 22 politiemannen die vermoedelijk een rol in deze zaak spelen, zijn gearresteerd. Vier personen die in verbinding met de zaak zouden staan, zijn opgesloten in de gevangenis. Volgens procureur-generaal Murillo zitten er op dit moment in totaal 34 mensen vast. Ook wordt er nog steeds gezocht naar burgemeester Abarca en de andere voortvluchtigen.

Opheldering

In Mexico City hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor opheldering van deze bizarre en lugubere zaak. Ook vanuit het buitenland zijn er dringende vragen gekomen. De Verenigde Staten en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) doen gezamenlijk een beroep op Mexico om de studenten te vinden.

Jose Miguel Insulza, secretaris-generaal van de OAS, zei: "De moorden hebben niet alleen verdriet gebracht voor het Mexicaanse volk, maar ook voor alle andere landen van Amerika".

Op maandag 6 oktober sprak president Enrique Pena Nieto de bevolking toe en beloofde dat de plegers van de moorden zeker voor het gerecht zullen worden gebracht. Al sinds hij economische hervormingsplannen in de senaat wenst door te voeren, keert hij Mexicaanse bendegroepen de rug toe.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.